fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Marc Jansen (Trioliet): ‘Boer wil werkgemak en efficiënt voeren’

Marc Jansen (53) is sinds 1 maart de nieuwe CEO van Trioliet. Hij denkt dat werkgemak en efficiency over tien à vijftien jaar belangrijke issues voor boeren zijn. "Daaraan kan een elektrisch aangedreven voerrobot of voermengwagen bijdragen door vaker te voeren met minder arbeid. De functie van de boer gaat veranderen.”- Foto: Trioliet

Marc Jansen is sinds 2018 in dienst bij Trioliet als manager productie en logistiek. Sinds 1 maart is hij CEO. Zijn grootste uitdaging is organische groei. Ook wil hij het voerproces en het werkgemak van een veehouder optimaliseren. Een interview.

Hoe voeren we in Nederland onze koeien?

“Over het algemeen zeer professioneel. Als je kijkt naar de ontwikkelingen in de wereld, staan wij als Hollanders vooraan. Dat komt omdat we – vergeleken met het buitenland – nog niet zulke grote bedrijven hebben. Eigenaren werken over het algemeen zelf mee op de boerderij. Je ziet de enorme betrokkenheid, én dat melkveehouders enorm innovatief zijn.”

Hoe zie je de ontwikkeling van elektrisch voeren?

“Als je kijkt naar stationaire machines en bedrijven die zelf elektriciteit opwekken, kan het aantrekkelijk zijn om elektrisch te mengen en te voeren. Dit is nu vanwege de hoge aanschafprijs alleen interessant voor de grote melkveebedrijven. Het mengproces vergt nog zoveel vermogen voor voermengwagens dat het lastig is om een aantrekkelijk, betaalbaar systeem te ontwikkelen. Met wat nuchter boerenverstand zie je dat je zo’n dikke batterij misschien wel beter voor andere systemen kunt gebruiken dan voor die ene voermengwagen. Als het zover is, zijn wij daar klaar voor.”

Zijn er ook andere mogelijkheden om efficiënter of autonoom te voeren?

“Voor geheel autonoom voeren moeten er nog betaalbare systemen komen. De snelheid van zo’n autonoom voertuig op het erf is nog zeer beperkt door onduidelijke wetgeving. Er zijn al systemen met een voerkeuken op de markt. Dat gaat betrekkelijk snel en de conservering van het voer blijft goed bewaakt. De robot kan zelf het voer uit de keuken halen en aan verschillende groepen in de stal uitdoseren. Zo kun je vaker vers voer verstrekken. Iedere koe krijgt wat zij nodig heeft.”

Hoe denk je dat we hier over tien, vijftien jaar de koeien voeren?

“We gebruiken minder fossiele brandstoffen. De elektrificatie neemt toe, al dan niet met waterstof. Werkgemak en efficiency is dan een belangrijk issue voor boeren. Daar kan een elektrisch aangedreven voerrobot of voermengwagen aan bijdragen door vaker te voeren met minder arbeid. De functie van de boer gaat veranderen.”

Auteur: Annelies Bakker

Lees ook: Proefrit met Trioliet Triotrac M

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Blog | ‘Robottrekker met of zonder cabine?’

De robottrekker wordt straks ingezet op grote percelen of bij repeterend werk. Dan heeft zo’n trekker geen cabine meer nodig. Of...
Afbeelding artikel

VTE-veldrobot van Krone en Lemken krijgt fronthef

De VTE-veldrobot van Krone en Lemken krijgt een fronthef en -aftakas evenals een nieuwe kleurstelling.
Afbeelding artikel

SIZA Robotics lanceert autonome Toogo-veldrobot

Het Franse SIZA Robotics presenteert zijn elektrische veldrobot Toogo die volledig autonoom werkt in onder meer suikerbieten en uien.
Beheer
WP Admin