Terug naar nieuwsoverzicht

Landmijnen opruimen in Oekraïne met autonome trekker

De Oekraïense start-up Efarm.Pro heeft een op een autonome trekker gemonteerd systeem ontwikkeld dat bestand is tegen een explosie. - Foto: Efarm.Pro

De Oekraïense start-up Efarm.Pro heeft een autonoom systeem ontwikkeld om landmijnen op akkers in Oekraïne te verwijderen. Het ontmijningssyteem met drone, robot en autonome trekker is bedoeld om landbouwgrond op een veilige manier vrij te maken van mijnen.

Inmiddels is 40% van de akkers in Oekraïne onveilig voor teeltwerkzaamheden door de Russische invasie. De akkers zijn inmiddels bezaaid met landmijnen. Daarom heeft Efarm.Pro een ontmijningssysteem ontwikkeld dat bestaat uit een drone, een ontmijningsrobot en een op een autonome trekker gemonteerd systeem dat bestand is tegen een explosie.

Het ontmijningssysteem wordt op een veilige afstand bestuurd, zodat de gebruiker geen gevaar loopt. De bedenker van het ontmijningssysteem is Oleksandr Prykhodchenko, CEO van start-up Efarm.Pro, die technologische oplossingen voor de landbouwsector ontwikkelt.

Ontmijningsysteem in drie stappen

Efarm.Pro heeft een ontmijningssysteem in drie stappen bedacht om landmijnen op een veilige manier van de akkers te verwijderen:

  • Eerst scant een met sensoren uitgeruste drone de akker en detecteert explosieven tot op een diepte van 1 meter.

  • Vervolgens neutraliseren de ontmijningsrobot en medewerkers van de Oekrianese explosievenopruimingsdienst de gedetecteerde explosieven.

  • Vervolgens bewerkt een autonome trekker met werktuig de toplaag van de bodem.

De trekker werkt in autonome modus, dus zonder een bestuurder in de cabine. Bovendien is het materieel uitgerust met beschermingsmiddelen die werken volgens het principe van een mijnsleepnet. Dit proces garandeert dat er niets gevaarlijks in de grond achterblijft. Het systeem zorgt voor automatische werkzaamheden op grote oppervlakken met een nauwkeurigheid van 2 cm langs een bepaald traject. De trekker passeert het veld met een snelheid van 5 km/u, . Dat betekent dat hij in 10 uur 20 hectare land in kaart kan brengen.

Auteur: Ed Asscheman

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Blog | ‘De (on)zin van elektrificatie’

TREKKER-hoofdredacteur Bas van Hattum (l.) vraagt zich in zijn blog of elektrificatie het verschil moet gaan maken voor het klimaat.
Afbeelding artikel

Elektrische Fendt-trekker e100 gaat in productie

De Duitse trekkerfabrikant Fendt heeft zijn elektrische e100 vernieuwd en start een beperkte verkoop ervan na vakbeurs Agritechnica van 12-18 november...
Afbeelding artikel

Fendt introduceert 600-serie viercilinders

De Duitse machinefabrikant Fendt levert nieuwe trekkers: een 600-serie viercilinders. De trekkers beschikken over een nieuwe 5 liter Agco Power-viercilindermotor tot...
Beheer
WP Admin