fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Landmijnen opruimen in Oekraïne met autonome trekker

De Oekraïense start-up Efarm.Pro heeft een op een autonome trekker gemonteerd systeem ontwikkeld dat bestand is tegen een explosie. - Foto: Efarm.Pro

De Oekraïense start-up Efarm.Pro heeft een autonoom systeem ontwikkeld om landmijnen op akkers in Oekraïne te verwijderen. Het ontmijningssyteem met drone, robot en autonome trekker is bedoeld om landbouwgrond op een veilige manier vrij te maken van mijnen.

Inmiddels is 40% van de akkers in Oekraïne onveilig voor teeltwerkzaamheden door de Russische invasie. De akkers zijn inmiddels bezaaid met landmijnen. Daarom heeft Efarm.Pro een ontmijningssysteem ontwikkeld dat bestaat uit een drone, een ontmijningsrobot en een op een autonome trekker gemonteerd systeem dat bestand is tegen een explosie.

Het ontmijningssysteem wordt op een veilige afstand bestuurd, zodat de gebruiker geen gevaar loopt. De bedenker van het ontmijningssysteem is Oleksandr Prykhodchenko, CEO van start-up Efarm.Pro, die technologische oplossingen voor de landbouwsector ontwikkelt.

Ontmijningsysteem in drie stappen

Efarm.Pro heeft een ontmijningssysteem in drie stappen bedacht om landmijnen op een veilige manier van de akkers te verwijderen:

  • Eerst scant een met sensoren uitgeruste drone de akker en detecteert explosieven tot op een diepte van 1 meter.

  • Vervolgens neutraliseren de ontmijningsrobot en medewerkers van de Oekrianese explosievenopruimingsdienst de gedetecteerde explosieven.

  • Vervolgens bewerkt een autonome trekker met werktuig de toplaag van de bodem.

De trekker werkt in autonome modus, dus zonder een bestuurder in de cabine. Bovendien is het materieel uitgerust met beschermingsmiddelen die werken volgens het principe van een mijnsleepnet. Dit proces garandeert dat er niets gevaarlijks in de grond achterblijft. Het systeem zorgt voor automatische werkzaamheden op grote oppervlakken met een nauwkeurigheid van 2 cm langs een bepaald traject. De trekker passeert het veld met een snelheid van 5 km/u, . Dat betekent dat hij in 10 uur 20 hectare land in kaart kan brengen.

Auteur: Ed Asscheman

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

NPPL-deelnemers testen autonome Fendt 716

NPPL-deelnemers testen dit jaar een Fendt 716 met iQuus Autonomy op initiatief van Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) en Wageningen UR.
Afbeelding artikel

Agco in 2023 marktleider in krimpende Europese trekkermarkt

Het Agco-concern verkocht in 2023 de meeste trekkers in Europa, gevolgd door CNH Industrial. John Deere is als merk het grootste....
Afbeelding artikel

Deutz-Fahr introduceert budgetversie van 5-serie

De Duitse trekkerfabrikant Deutz-Fahr brengt een nieuwe budget-trekkerserie op de markt: de 5 Keyline.
Beheer
WP Admin