Terug naar nieuwsoverzicht

Van Laar Techniek start met import van Ierse mesttanks

Het Ierse Grass Technology bouwt naast zogenoemde Grazer-wagens ook mesttanks. Importeur Van Laar Techniek importeert nu ook de mesttanks naar Nederland. - Foto’s: Van Laar Techniek

Machineleverancier Van Laar Techniek in Hoogland (U.) gaat mesttanks importeren van het Ierse machinemerk Grass Technology. Het betreft relatief eenvoudige boerentanks met een vacuümpomp en sleepvoetbemester.

Van Laar Techniek was al importeur van de zogenoemde Grazer-wagens van het Ierse merk Grass Technology en start nu ook met de import van de mesttanks van dit merk.

Grass Technology bouwt mesttanks met een tankinhoud van 6 tot 28 kuub. Van Laar Techniek focust zich op enkelassers met een inhoud van om en nabij de 10 kuub.

Voorlopig alleen sleepvoet

Van Laar omschrijft de mesttanks van Grass Technology als ‘eenvoudige boerentanks’. De tanks worden uitsluitend afgeleverd met een 13.000 liter-vacuümpomp en een sleepvoetbemester. Ook die sleepvoetbemester wordt door de Ieren gebouwd.

De 500 kilo wegende, ruwweg 6,5 meter brede sleepvoet met iedere 20 cm een uitloop en een Alrena-verdeler met stenenvanger is zonder klimmen te openen. Om deze bemester in Nederland te gebruiken moet de mest worden verdund met een derde deel water. De importeur zegt op den duur ook een schijvenbemester te kunnen leveren.

Tekst gaat verder onder de video

Korte zuigarm

De tanks zijn leverbaar met banden tot maat 900/60 R32. Daarmee blijft de tank binnen de 3 meter transportbreedte.

De Ieren werken met een 8-duims aanzuigslang of een korte zuigarm in datzelfde formaat. De Ieren noemen deze zuigarm een ‘lazy arm’. Dit werkt met een combinatie van een zogenoemd aandockstation en een trechter.

De tank is gestraald en gespoten of – optioneel – gegalvaniseerd. Een 11 kuub grote tank in een standaarduitvoering kost exclusief bemester bruto €30.000 tot €35.000. Reken voor een 6,5 meter brede sleepvoetbemester op – afhankelijk van de opties – circa €20.000.

Auteur: Bob Karsten

Lees ook: Zelf bemesten kan, mits je tijd hebt

Voorlopig zijn de Grass Technology-mesttanks alleen leverbaar met een sleepvoetbemester. De mest moet dus verdund worden uitgereden. De bemester is 6,5 meter breed en voorzien van een Alrena-verdeler.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Carré bouwt Salteo-fronttank voor zaaigoed en kunstmest

De Franse machinefabrikant Carré brengt een nieuwe fronttank op de markt: de Salteo.
Afbeelding artikel

Zuigarm van Dezeure zuigt mest direct uit mestkelder of via aanzuigtrechter

Dezeure introduceert een multifunctionele zuigarm voor mesttanks. Deze zuigt mest rechtstreeks op uit mestkelders of via een zuigtrechter of zuigstation.
Afbeelding artikel

Zo werkt motorpompunit Schouten Gigant G400-15

Begin 2022 introduceerde Schouten Machines zijn motorpompunit Gigant G400-15. Het chassis zit vol slimme oplossingen. Een impressie.
Beheer
WP Admin