fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Van Laar Techniek start met import van Ierse mesttanks

Het Ierse Grass Technology bouwt naast zogenoemde Grazer-wagens ook mesttanks. Importeur Van Laar Techniek importeert nu ook de mesttanks naar Nederland. - Foto’s: Van Laar Techniek

Machineleverancier Van Laar Techniek in Hoogland (U.) gaat mesttanks importeren van het Ierse machinemerk Grass Technology. Het betreft relatief eenvoudige boerentanks met een vacuümpomp en sleepvoetbemester.

Van Laar Techniek was al importeur van de zogenoemde Grazer-wagens van het Ierse merk Grass Technology en start nu ook met de import van de mesttanks van dit merk.

Grass Technology bouwt mesttanks met een tankinhoud van 6 tot 28 kuub. Van Laar Techniek focust zich op enkelassers met een inhoud van om en nabij de 10 kuub.

Voorlopig alleen sleepvoet

Van Laar omschrijft de mesttanks van Grass Technology als ‘eenvoudige boerentanks’. De tanks worden uitsluitend afgeleverd met een 13.000 liter-vacuümpomp en een sleepvoetbemester. Ook die sleepvoetbemester wordt door de Ieren gebouwd.

De 500 kilo wegende, ruwweg 6,5 meter brede sleepvoet met iedere 20 cm een uitloop en een Alrena-verdeler met stenenvanger is zonder klimmen te openen. Om deze bemester in Nederland te gebruiken moet de mest worden verdund met een derde deel water. De importeur zegt op den duur ook een schijvenbemester te kunnen leveren.

Tekst gaat verder onder de video

Korte zuigarm

De tanks zijn leverbaar met banden tot maat 900/60 R32. Daarmee blijft de tank binnen de 3 meter transportbreedte.

De Ieren werken met een 8-duims aanzuigslang of een korte zuigarm in datzelfde formaat. De Ieren noemen deze zuigarm een ‘lazy arm’. Dit werkt met een combinatie van een zogenoemd aandockstation en een trechter.

De tank is gestraald en gespoten of – optioneel – gegalvaniseerd. Een 11 kuub grote tank in een standaarduitvoering kost exclusief bemester bruto €30.000 tot €35.000. Reken voor een 6,5 meter brede sleepvoetbemester op – afhankelijk van de opties – circa €20.000.

Auteur: Bob Karsten

Lees ook: Zelf bemesten kan, mits je tijd hebt

Voorlopig zijn de Grass Technology-mesttanks alleen leverbaar met een sleepvoetbemester. De mest moet dus verdund worden uitgereden. De bemester is 6,5 meter breed en voorzien van een Alrena-verdeler.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Onderhoud van de mestpomp? Zo gaat dat in de praktijk

Mest in de tussenkamer, een mestpomp die niet wil pompen. Wat kun je voorkomen en welke onderdelen van de mestpomp vervang...
Afbeelding artikel

Briri introduceert vaste mestverspreider Manure Professor

Briri omschrijft de vaste mestverspreider Manure Professor als een ‘high performer’ die met Isobus-besturing tot 50 meter breed kan strooien.
Afbeelding artikel

Evers Agro levert schijvenbemester voor Nexat-werktuigendrager

De werktuigendrager van de Duitse fabrikant Nexat is leverbaar met een schijvenbemester van Evers Agro.
Beheer
WP Admin