Studenten Aventus bouwen precisiezaaier voor Amerikaanse fabrikant AG Leader
De Amerikaanse machinefabrikant AG Leader zette de vraag uit bij Nederlandse opleidingsinstituten om een precisiezaaier te bouwen die geschikt is voor de Europese markt. Studenten van opleidingsinstituut Aventus in Apeldoorn (Gld.) hebben de opdracht opgepakt. De zaaimachine gaat in mei de eerste mais zaaien.
De eisen die de fabrikant stelde aan de precisiezaaier was dat deze met technieken van AG Leader en met zaaielementen van fabrikant Kinze gebouwd moest worden. AG Leader heeft 18 meter brede zaaimachines met 27 zaaielementen in zijn programma voor onder meer de Verenigde Staten en China.
Voor Europa wil de fabrikant een 3 meter brede precisiezaaier op de markt brengen die eenvoudig in de driepuntshefinrichting van de trekker kan hangen. Daarnaast moet de precisiezaaier met een snelheid van 20 kilometer per uur mais kunnen zaaien.
Tekst gaat verder onder de foto
Uniek project
De tien studenten van Aventus die deelnemen aan het project, volgen de opleiding technicus mobiele werktuigen en hebben gekozen voor agrotronica-projecten. Het bijzondere aan dit project is dat gebruik wordt gemaakt van innovaties die niet eerder op de Europese markt zijn toegepast.
Eerst frame precisiezaaier getekend
Sinds december 2022 zijn de studenten met het project bezig. Zij hebben eerst een frame voor de precisiezaaimachine getekend. In opdracht van de studenten wordt het frame door een extern metaalbewerkingsbedrijf dat gecertificeerde lassers in dienst heeft, uitgesneden en gelast. Het frame mag geen scherpe delen bevatten en moet CE goedgekeurd zijn.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
De zaaimachine werkt op 24 volt in plaats van 12 volt. Dit voltage kan met accu’s bereikt worden of met een aggregaat dat op hydrauliek werkt. De accu of het aggregaat wordt op de zogenoemde power beyond-functie van de trekker aangesloten. Deze zet vervolgens de rotatie van de hydrauliekmotor om in elektriciteit. Het aggregaat is verwerkt in het frame zodat het beschermd is.
Elektrisch aangedreven via elevator
De precisiezaaimachine wordt elektrisch aangedreven via de elevator. De zaaimachine registreert de snelheid van de trekker en communiceert deze naar de elevator. Het zogenoemde SureForce-zaaielement van Kinze beschikt over een hydraulische cilinder. Deze drukt het zaaielement – in plaats van de hele zaaimachine – de grond in. De cilinder die het zaaielement in de grond drukt is bovenop het frame bevestigd, zodat het element altijd in de grond blijft zaaien.
Precisiezaaier testen in mei
Als alles volgens planning verloopt, willen de studenten de 3 meter brede zaaimachine met vier zaaielementen in mei testen. Op het frame zitten de zaaielementen met een onderlinge afstand van 75 centimeter van elkaar. Deze elementen kun je zelf verstellen naar de gewenste zaaiafstand.
AG Leader maakt gebruik van Isobus, waardoor het werktuig met de trekker communiceert. Je kunt op het beeldscherm in de trekkercabine de verschillende bodemdrukken zien. Stel dat je een keer door een kuil rijdt en het derde zaaielement is naar beneden geschoten, dan zie je dat op je scherm. Dat geldt ook voor missers en dubbelingen.
De fabrikant wil het ontwerp van de precisiezaaier in de nabije toekomst op beurzen en evenementen laten zien.
Auteur: Annelies Bakker
Gerelateerde tags: Zaaimachines