fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

New Holland verkoopt meer trekkers ten koste van John Deere

New Holland snoepte in 2022 bij de trekkers marktaandeel af van John Deere. Het merk verkocht ook meer landbouwtrekkers dan Fendt. - Foto: Michel Velderman

Trekkermerk New Holland heeft afgelopen jaar een groter belang weten te krijgen in de trekkermarkt in Nederland. Dat ging ten koste van het aandeel van marktleider John Deere.

Uit de kentekenregistraties bij het RDW kan worden opgemaakt dat er van het merk John Deere weliswaar meer nieuwe trekkers zijn toegelaten, maar dat het marktaandeel is gezakt. In 2021 prijkte op 26% van de nieuwe kentekens de naam John Deere. New Holland bleef in dat jaar steken op minder dan 16%. In 2022 zakte de marktleider terug naar 23% en zag New Holland kans om het aandeel op te schroeven naar ruim 19%.

New Holland verslaat Fendt met landbouwtrekkers

Een eerste toelating is er afgelopen jaar gekomen voor in totaal 2.365 nieuwe landbouw- en smalspoortrekkers. Daarvan zijn er 552 van het merk John Deere. Fendt volgt met 466 nieuwe toelatingen (20%). Daarvan vallen er 70 in de categorie smalspoortrekkers. Op naam van New Holland zijn er 456 nieuwe registraties, waarvan 25 smalspoortrekkers. Qua landbouwtrekkers heeft New Holland er dus meer verkocht dan Fendt.

Lees ook: Trekkerverkoop 10% lager dan in 2021

Massey Ferguson heeft afgelopen jaar ook beter geboerd dan in 2021. Het aantal nieuwe registraties van dit merk steeg van 7% naar bijna 9%. Case IH ging van 9 naar 10% marktaandeel. Deutz-Fahr noteert een klein plusje en komt nu net boven de 6%. Valtra zakt tot net onder de 5%, terwijl het aandeel van Claas afneemt tot 4%.

Kleine merken leveren in

De genoemde acht merken hebben samen 97% van de markt in handen. De kleinere merken zijn daarmee in het afgelopen jaar verder uit beeld geraakt. Zo zijn er van Landini en McCormick minder dan een handvol nieuwe trekkers geregistreerd, terwijl die merken in 2021 nog goed waren voor elk zo’n dertig registraties. Ook Zetor (twee stuks) en Same (vier stuks) tellen eigenlijk niet meer mee.

Brancheorganisatie Fedecom maakte een maand geleden bekend dat het aantal afgeleverde landbouw- en smalspoortrekkers vorig jaar tot en met november in totaal 2.108 stuks betrof. Dat was iets minder dan in dezelfde periode van 2021. De afzet per merk wordt pas een jaar later bekendgemaakt.

Auteur: John Ramaker

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Argo Tractors opent nieuwe fabriek in Italië

Argo Tractors heeft een nieuwe fabriek geopend in Campagnola Emilia (It.). Daar produceert het versnellingsbakken voor trekkermerken Landini en McCormick.
Afbeelding artikel

Op meer provinciale wegen landbouwverkeer toegestaan

Vanwege nieuwe landelijke regelgeving mag landbouwverkeer op meer provinciale wegen in Groningen, Overijssel, Gelderland en Zuid-rijden.
Afbeelding artikel

In Baltische Staten staat eerste generatie boer aan het roer

De huidige generatie boeren in de Baltische Staten startte ruim dertig jaar geleden met een klein stukje land en één Belarus-trekker.
Beheer
WP Admin