fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Terugkoopgarantie bietenrooier met Rexor4You

Machinefabrikant Grimme introduceert voor de derde generatie Rexor-bietenrooiers een nieuw programma: Rexor4You. Op bescheiden schaal is dit vorig jaar al gestart. - Foto: Grimme

Grimme introduceert dit jaar Rexor4You. Het programma maakt het financiële plaatje beter voorspelbaar. Een terugkoopgarantie, geen financiering; de klant is eigenaar. Tot nu toe uniek in de wereld van bietenrooiers.

Grimme introduceert voor de derde generatie Rexor-bietenrooiers een nieuw programma, Rexor4You. Op bescheiden schaal is dit vorig jaar al gestart.

In Nederland leverde de fabrikant in 2022 de eerste twee Rexor-bietenrooiers onder deze formule. Dat betekent vier jaar fabrieksgarantie en dat Grimme de klant tegen € 20 per hectare voorziet van slijtdelen. Ook kun je laten vastleggen tegen welke prijs Grimme op termijn bereid is de bietenrooier terug te kopen.

Daarmee is een groot deel van het risico en de kosten van de rooier afgedekt. Slijtdelen is een duidelijk verhaal, stelt verkoopleider Arent Lanenga van Grimme, maar wat de afschrijving van de rooier betreft moet de fabrikant het Rexor4You-programma in detail verder uitwerken. Allicht speelt het aantal hectares dat per jaar wordt gerooid daarin een rol. Zijn alle vinkjes groen voor de punten die meetellen in de gegarandeerde terugkoopsom, dan komt de afschrijving op € 80 per hectare. Per geval zal dit echter verschillen; het bedrag kan ook hoger zijn.

Terugkoopgarantie, geen operational lease

Rexor4You heeft veel eigenschappen van operational lease, maar dat is het niet. De verzekering van de machine bijvoorbeeld zit niet bij de prijs in. En het is een terugkoopgarantie, geen financiering. De klant is eigenaar van de machine. Bij operational lease is de leasemaatschappij eigenaar.

Uniek in de wereld

Operational lease, waarop het Rexor4You-programma veel lijkt, is in de landbouw nog uitzonderlijk. In de auto- en transportsector is deze leaseconstructie veel bekender. In de landbouw heeft operational lease vooral bij melkrobots een steeds belangrijker deel van de markt. In de trekkerwereld neemt het inmiddels ook een bescheiden plaats in.

Rooierfabrikanten bieden het niet aan. “Wij weten goed wat de onderhoudskosten van een bietenrooier zijn en kunnen de klanten ook goed voorlichten over de te verwachten inruilwaarde”, zegt Robin Vervaet, eigenaar van Frans Vervaet BV uit Biervliet (Zld.). “Maar slijtage is sterk afhankelijk van de grondsoort. Dat is een reden dat we het moeilijk vinden om slijtdelen tegen een vaste hectareprijs voor onze rekening te nemen”, stelt de Zeeuwse bietenrooierfabrikant. Hij voegt daaraan toe: “Het onderhoud van de rooier en hoe de chauffeur ermee omgaat, is van grote invloed op slijtage en afschrijving. De voorspelde inruilwaarde hebben we tot nu toe nog altijd waar kunnen maken.”

Afschrijving circa 15% per jaar

In de Nederlandse situatie bedraagt de afschrijving in de eerste jaren zo rond 15% van de aankoop per jaar. Zet je een machine onder operational lease in de markt, dan zou je met dat percentage kunnen rekenen. Dan loop je wel het risico dat het onderhoud niet meer de aandacht krijgt dat het verdient, waardoor je de rooier sneller afschrijft dan verwacht. Dat is de belangrijkste reden om er als leverancier toch maar niet aan te beginnen.

Grimme beperkt het terugkoopprogramma tot de bietenrooiers. Een aardappelrooier is naar het oordeel van de fabrikant een veel gecompliceerdere machine, waardoor een terugkoopgarantie veel moeilijker is waar te maken.

Tekst gaat verder onder de foto

Bij de nieuwe Rexor wijzigde Grimme de tasters, de nakoppers en er kwam een extra reinigingsrol. - Foto: Martin Smits

Bij de derde generatie Rexor-bietenrooiers wijzigde Grimme de tasters, de nakoppers en er kwam een extra reinigingsrol. – Foto: Martin Smits

Gegarandeerde verkoopprijs

Zeker bij bietenrooiers was de financiering van een nieuwe machine altijd al een heikel punt. Een trekker of een maaidorser kun je altijd inruilen of verkopen. Bij bietenrooiers ligt dat anders. Gezien de markt van de afgelopen jaren is het zelfs maar de vraag of er op termijn überhaupt een koper is voor de gebruikte machine. Voor een bank is een gebruikte bietenrooier gewoon een bonk oud ijzer. De veilingmeesters van Richie Bros of Troostwijk weten er wel raad mee, maar dat is geen basis voor een financiering.

Kan een leverancier harde afspraken maken over een gegarandeerde terugkoopprijs, dan is dat bij een min of meer incourant product als een bietenrooier een sterk verkoopargument. Daarmee trek je klanten én financieringsinstellingen over de streep.

Auteur: Martin Smits

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Schade aan materieel? Gps-diefstal? Op pad met de schade-expert

TREKKER gaat op pad met een schade-expert. Een inkijkje in de wereld van schadebeoordeling, plus tips van de expert.
Afbeelding artikel

Oldtimer trekker op maat verzekeren

Zodra een trekker op de openbare weg komt, moet deze verzekerd zijn. Voor een oldtimer trekker zijn aparte polissen af te...
Afbeelding artikel

Machines leasen? Financial lease is ongekend populair

80% van de duurdere machines wordt geleased. TREKKER duikt in de wereld van leasevormen en geeft inzicht in leasetarieven van trekkers.
Beheer
WP Admin