Terug naar nieuwsoverzicht

Hollands Noordkop bouwt opnieuw trekker om tot zelfrijdende spuit

Hollands Noordkop heeft een Massey Ferguson 5S.135 en getrokken Hardi-spuit samengevoegd tot een zelfrijdende spuit. Het belangrijkste argument voor de ombouw is de relatief korte afstand tussen de spuitdop en de vooras. - Foto’s: Bob Karsten

Mechanisatiebedrijf Hollands Noordkop uit Breezand (N.-H.) heeft een Massey Ferguson 5S.135 en getrokken Hardi-spuit samengevoegd tot een zelfrijdende spuit met de merknaam Evolutionair.

Mechanisatiebedrijf Hollands Noordkop uit Breezand (N.-H.) bouwde, na een pauze van zo’n tien jaar, weer een trekker om tot zelfrijdende spuit. Als basis gebruikte het bedrijf een Massey Ferguson 5S.135 Dyna6 en een Hardi Commander 3300-getrokken spuit.

De Evolutionair-zelfrijder komt op de markt onder de naam Evolutionair. Hollands Noordkop heeft de zelfrijdende spuit getoond op de Mechanisatie Tentoonstelling Bollenstreek in Vijfhuizen (N.-H.).

Tekst gaat verder onder de foto

De machine draagt de merknaam Evolutionair. De cabine kan voorover kantelen waardoor de motorkap nog volledig open kan.

De machine draagt de merknaam Evolutionair. De cabine kan voorover kantelen waardoor de motorkap nog volledig open kan.

Korte kopakkers

Het is niet voor het eerst dat Hollands Noordkop zo’n spuit bouwt. In de periode 2004-2013 bouwde het bedrijf twintig trekkers om.

Het belangrijkste argument voor de ombouw is de relatief korte afstand tussen de spuitdop en de vooras. Deze spuitmachines worden vooral gekocht door telers van bloembollen en aardbeien, die korte kopakkers hanteren. Door de korte afstand tussen spuitdop en vooras is het volgens de bouwers niet nodig om een aparte kopakkerbespuiting te doen. Of, zoals Hollands Noordkop de conversie omschrijft: “De compactheid van een gedragen spuit, met de capaciteit van een getrokken- of zelfrijdende spuit”.

De cabine is voorop geplaatst. Deze kan voor onderhoud aan de motor voorover kantelen, waardoor de motorkap open kan. De hefinrichting en meeste aanverwanten zijn verwijderd.

Tekst gaat verder onder de foto

De cabine is naar voren geplaatst. Op de plek waar die normaal staat, bouwt Hollands Noordkop de spuittank. De hefinrichting en meeste aanverwanten zijn verwijderd.

De cabine is naar voren geplaatst. Op de plek waar die normaal staat, bouwt Hollands Noordkop de spuittank. De hefinrichting en meeste aanverwanten zijn verwijderd.

Met BBLeap- of Hardi-techniek

Na tien jaar geen conversie te hebben gedaan, met name vanwege de onzekerheid rondom keuringen en dergelijke, heeft Hollands Noordkop nu dus weer een machine gebouwd. Wellicht volgen er meer.

De spuittechniek is fors veranderd in de afgelopen tien jaar. Daarom voorziet het bedrijf een vervangingsmarkt voor de reeds omgebouwde machines.

Hollands Noordkop heeft twee varianten, waarbij het bedrijf onderscheid maakt in de spuittechniek. De eerste variant werd geshowd op de beurs in Vijfhuizen en is voorzien van pulserende spuitdoppen van BBLeap en bijhorende spuit- en regeltechniek. De andere variant bestaat volledig uit Hardi-spuittechniek. De machine weegt 8,5 ton, neemt 3.300 liter mee en is uitgerust met Hardi Twin Force-spuitbomen. Opvallend is de mogelijkheid om 22,5 cm dopafstand te kiezen, wat past bij 1,80 meter brede tulpenbedden.
De bruto-vanafprijs voor de Evolutionair-zelfrijder bedraagt € 325.000.

Auteur: Bob Karsten

Lees ook: Spot-spraytechniek bepalender dan merk veldspuit in gewasbescherming

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Sectiebesturingssysteem SmartControl USC voor werktuigen

Homburg-Holland brengt sectiebesturingssyteem SmartControl USC voor werktuigen op de markt, dat maximaal 48 secties aanstuurt.
Afbeelding artikel

Lemken Spraykit-dophouder leverbaar met automatische sectieafsluiting

De Sprayhub-fronttank en Spraykit-dophouder van Lemken zijn vanaf heden leverbaar met automatische sectieafsluiting.
Afbeelding artikel

CHD Eefting introduceert getrokken veldspuit met nieuwe hefmast

CHD Eefting uit Ter Apel introduceert de CHD FG 5300, een getrokken veldspuit met een vernieuwde hefmast.
Beheer
WP Admin