fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Noord-Hollands project ontwikkelt plantspecifieke spuitmachine

Loonwerker Pim Sturm uit Wieringerwerf (N.-H.) staat bij zijn Agrifac-veldspuit inmiddels met het BBLeap-camerasysteem. Hij wil met behulp van sensoren en realtimecamera's plaatsspecifiek bemesten en spuiten. - Foto: NPPL

Platform Smartfarming Noord-Holland Noord start een project voor realtime plantspecifiek spuiten. De projectgroep focust eerst op uien en tulpen.

Onder meer Vertify, BBLeap, 3H3S (bodemsensorproducent Eddie Loonstra) en CAV Agrotheek gaan de nieuwe plantspecifieke spuitmachine optuigen. De proeven zijn bij NPPL-deelnemers loonwerker en akkerbouwer Pim Sturm in Wieringerwerf en bloembollenteler Stef Ruiter in Andijk.

Agrifac-veldspuit uitgerust met BBLeap-camerasysteem

Loonwerker Sturm heeft zijn vijf jaar oude Agrifac-veldspuit inmiddels laten ombouwen met het BBLeap-camerasysteem. Hij legt uit dat op basis van een bodemkaart 10 hectare uien variabel wordt gezaaid. Ook de dosering bij onkruidbestrijding wordt afgestemd op de samenstelling van de bodem.

In eerste instantie bestrijdt hij op basis van de bodemkaart plaatsspecifiek meeldauw. Gedurende de groei wordt dit herhaald. Indien mogelijk wordt de aansturing overgepakt door met de nieuwe realtime camera-aangestuurde spuitmachine te reageren op biomassawaarden.

Auteur: Geert Hekkert

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Blog | ‘Robottrekker met of zonder cabine?’

De robottrekker wordt straks ingezet op grote percelen of bij repeterend werk. Dan heeft zo’n trekker geen cabine meer nodig. Of...
Afbeelding artikel

ARA-spotsprayer van Ecorobotix nu ook SKL-gekeurd

De ARA-spotsprayer van Ecorobotix maakt gebruik van een bijzondere spuittechniek die inmiddels SKL-goedgekeurd is.
Afbeelding artikel

Precisielandbouw in het GLB: vragen en antwoorden

Precisielandbouw-toepassingen in de ecoregeling roepen veel vragen op. Dit bleek tijdens een webinar van Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) over dit onderwerp.
Beheer
WP Admin