Terug naar nieuwsoverzicht

Noord-Hollands project ontwikkelt plantspecifieke spuitmachine

Loonwerker Pim Sturm uit Wieringerwerf (N.-H.) staat bij zijn Agrifac-veldspuit inmiddels met het BBLeap-camerasysteem. Hij wil met behulp van sensoren en realtimecamera's plaatsspecifiek bemesten en spuiten. - Foto: NPPL

Platform Smartfarming Noord-Holland Noord start een project voor realtime plantspecifiek spuiten. De projectgroep focust eerst op uien en tulpen.

Onder meer Vertify, BBLeap, 3H3S (bodemsensorproducent Eddie Loonstra) en CAV Agrotheek gaan de nieuwe plantspecifieke spuitmachine optuigen. De proeven zijn bij NPPL-deelnemers loonwerker en akkerbouwer Pim Sturm in Wieringerwerf en bloembollenteler Stef Ruiter in Andijk.

Agrifac-veldspuit uitgerust met BBLeap-camerasysteem

Loonwerker Sturm heeft zijn vijf jaar oude Agrifac-veldspuit inmiddels laten ombouwen met het BBLeap-camerasysteem. Hij legt uit dat op basis van een bodemkaart 10 hectare uien variabel wordt gezaaid. Ook de dosering bij onkruidbestrijding wordt afgestemd op de samenstelling van de bodem.

In eerste instantie bestrijdt hij op basis van de bodemkaart plaatsspecifiek meeldauw. Gedurende de groei wordt dit herhaald. Indien mogelijk wordt de aansturing overgepakt door met de nieuwe realtime camera-aangestuurde spuitmachine te reageren op biomassawaarden.

Auteur: Geert Hekkert

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Griekse gewassensor Augmenta maakt indruk op NPPL-teler

Teler Sjaak Huetink ziet zeker potentie in de circa € 20.000 kostende Augmenta-gewassensor.
Afbeelding artikel

Kaarsrecht rijden voor weinig geld

Steeds meer toepassingen en software voor zelfbouw-stuurautomaten komen beschikbaar. Vaak met zogenoemde ‘open source’-software waar iedere programmeur aan kan bijdragen. Steeds...
Afbeelding artikel

Excel groep gaat merken centraal aansturen

Een nieuwe divisie, France Pulvé, verenigt voortaan de merken voor spuitmachines van de Exel groep. Excel wil hiermee het marktaandeel in...
Beheer
WP Admin