fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Amerikaanse Big Bud gaat weer kniktrekkers bouwen

Big Equipment uit Havre in de Amerikaanse staat Montana laat weten weer kniktrekkers te gaan bouwen. Het doel is om een zware kniktrekker te bouwen die vooral eenvoudig is. - Foto: Big Equipment

Machinehandelaar Big Equipment uit de Verenigde Staten pakt de productie van Big Bud-kniktrekkers weer op. Big Equipment ontwikkelt samen met Rome Agricultural and Construction Equipment een eenvoudige, zware Big Bud-kniktrekker.

Machinehandelaar en -bouwer Big Equipment stond tot 1992 bekend als trekkerfabrikant Big Bud. De machinefabrikant pakt de productie van kniktrekkers weer op in Havre, Montana (VS). Dat doet Big Equipment in samenwerking met Rome Agricultural and Construction Equipment uit Cedartown, Georgia.

Het doel is om een eenvoudige Big Bud-kniktrekker te bouwen die gebruikers zelf kunnen repareren als dat nodig is. De omgerekend 31.752 kg zware kniktrekker wordt in maart dit jaar gepresenteerd op een beurs in Las Vegas.

Tekst gaat verder onder de foto

Big Equipment legt zich tegenwoordig toe op de handel in en revisie van klassieke (knik)trekkers. Daarnaast wordt nu een productie opgestart van een nieuwe Big Bud-kniktrekker. - Foto: Mark Pasveer

Big Equipment legt zich tegenwoordig toe op de handel in en revisie van klassieke (knik)trekkers en verkoop van Versatile-machines. Daarnaast wordt nu een productie opgestart van een nieuwe Big Bud-kniktrekker. – Foto: Mark Pasveer

Cat C18-motor levert tot 750 pk

De fabrikanten noemen de kniktrekker 640 Big Bud. Er komt een Cat C18-motor in te liggen die 640 tot 750 pk levert. Het frame is 3,8 cm dik en daarmee weegt de moderne Big Bud straks ruim 31 ton.

Er ligt een Cat TA22 HD-powershifttransmissie in met 18 versnellingen. Eronder liggen Cat 988 HD-assen – volgens Big Equipment de zwaarste assen ooit onder een Big Bud. Er komen verschillende bandenopties beschikbaar, waaronder LSW 1100/45 R46-banden.

In 2022 was Trekker nog bij Big Equipment in Havre. En we bezochten de Big Bud 740‘s.

Tekst gaat verder onder de foto

De Amerikaanse trekkerfabrikant Big Bud is bekend van grote, witte kniktrekkers. Dit is de bekendste trekker van de fabrikant en misschien de bekendste ter wereld: de 16V-747. De in 1977 gebouwde trekker is nog altijd de sterkste ter wereld, met 1.100 pk. De trekker staat voor de show prominent geparkeerd voor het nieuwe bedrijfspand van Big Equipement in Havre. - Foto: Mark Pasveer

De Amerikaanse trekkerfabrikant Big Bud is bekend van grote, witte kniktrekkers. Dit is de bekendste trekker van de fabrikant en misschien de bekendste ter wereld: de 16V-747. De in 1977 gebouwde trekker is nog altijd de sterkste ter wereld, met 1.100 pk. De trekker staat voor de show prominent geparkeerd voor het nieuwe bedrijfspand van Big Equipement in Havre. – Foto: Mark Pasveer

Grootste trekker ter wereld

Het trekkermerk Big Bud bouwde van 1961 tot 1992 kniktrekkers in de Amerikaanse staat Montana. De fabrikant is bekend van grote, witte kniktrekkers en van het feit dat het de grootste trekker ter wereld bouwde: de 16V-747.

Auteur: Bob Karsten

De plannen om weer een trekker te gaan bouwen lagen een aantal jaren geleden al op tafel. Tijdens kerst 2017 brak er echter een grote brand uit bij Big Equipment. Er is een geheel nieuw pand gebouwd, maar de restanten van de brand zijn nog altijd zichtbaar achter op het terrein. Dit jaar hervat het bedrijf de plannen alsnog. - Foto: Mark Pasveer

De plannen om weer een trekker te gaan bouwen lagen al een aantal jaren op tafel. Tijdens kerst 2017 brak er echter een grote brand uit bij Big Equipment. Er is een geheel nieuw pand gebouwd, maar de restanten van de brand zijn nog zichtbaar achter op het terrein. Dit jaar hervat het bedrijf de plannen alsnog. – Foto: Mark Pasveer

De plannen om weer een trekker te gaan bouwen lagen een aantal jaren geleden al op tafel. Tijdens kerst 2017 brak er echter een grote brand uit bij Big Equipment. Er is een geheel nieuw pand gebouwd, maar de restanten van de brand zijn nog altijd zichtbaar achter op het terrein. Dit jaar hervat het bedrijf de plannen alsnog. - Foto: Mark Pasveer

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

BLOG | ‘Petje af voor voor de bikkels in de Baltics’

TREKKER-redacteur Bob Karsten heeft respect voor wat boeren in de Baltische Staten in drie decennia hebben klaargespeeld. ‘Petje af voor die...
Afbeelding artikel

Argo Tractors opent nieuwe fabriek in Italië

Argo Tractors heeft een nieuwe fabriek geopend in Campagnola Emilia (It.). Daar produceert het versnellingsbakken voor trekkermerken Landini en McCormick.
Afbeelding artikel

Op meer provinciale wegen landbouwverkeer toegestaan

Vanwege nieuwe landelijke regelgeving mag landbouwverkeer op meer provinciale wegen in Groningen, Overijssel, Gelderland en Zuid-rijden.
Beheer
WP Admin