fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Is mijn trekker apk-plichtig?

APK-plichtige trekkers met een constructiesnelheid van meer dan 40 km/u mogen maximaal 40 km/u rijden. Ook al kunnen deze trekkers harder rijden, ze mogen volgens de wet nog steeds niet sneller dan 40 km/u. - Foto: Michel Velderman

Trekkers op rupsen, bestaande zelfrijdende werktuigen (MMBS’en) en getrokken machines uit de R- en S-categorie zijn niet apk-plichtig. Is de maximumconstructiesnelheid van de trekker hoger dan 40 km/u, dan is de trekker in principe apk-plichtig. Let wel: in principe. Lees de uitzonderingen op de apk-plicht.

De apk-plicht voor zogenoemde snelle landbouwtrekkers komt door de invoering van de Europese richtlijn. Daarin is bepaald dat landbouwtrekkers op wielen met een maximumconstructiesnelheid van meer dan 40 km/u (trekkers met een 50 km/u-versnellingsbak), periodiek technisch gecontroleerd moeten worden.

Maximumconstructiesnelheid bepalend

De maximumconstructiesnelheid in het kentekenbewijs bepaalt of een trekker wel of niet apk-plichtig is. Staat in het kentekenbewijs een maximumconstructiesnelheid van 40,00 km/u of minder, dan is er geen apk-plicht. Staat er 40,01 km/u of meer, dan moet de trekker apk-gekeurd worden als deze wordt ingezet voor bouwverkeer, aannemerij of transport.

In de praktijk geldt dat de maximumconstructiesnelheid vermeerdert met 5 km/u bepalend is. Zolang de gemeten snelheid bij controle maximaal 45 km/u bedraagt, is het nog steeds een 40 km/u-trekker en dus niet apk-plichtig.

Uitzonderingen apk-plicht

Er zijn enkele uitzonderingen op de apk-plicht voor snelle trekkers:

  • Volgens de Europese apk-richtlijn kunnen lidstaten voertuigen die hoofdzakelijk voor landbouw-, tuinbouw-, bosbouw-, veeteelt- of visserijdoeleinden worden gebruikt uitgezonderd worden van de apk-plicht. Nederland maakt gebruik van deze uitzondering. Het criterium ‘hoofdzakelijk’ is lastig. In de praktijk wordt gekeken naar de werkzaamheden waarbij de ‘snelle’ trekker wordt ingezet. Hierbij wordt uitgegaan van de aard van het bedrijf.

  • Snelle trekkers die ingezet worden in de landbouw, tuinbouw, bosbouw, veeteelt of visserij vallen onder de uitzondering van de apk-plicht. Snelle trekkers die voornamelijk rijden op terreinen van derden zoals bij veel loonwerkers het geval is vallen niet onder de vrijstelling van de apk.

  • Let op: de uitzondering van de apk-plicht geldt alleen in Nederland. In Duitsland geldt de apk-plicht wel voor alle Nederlandse snelle trekkers. Om misverstanden te voorkomen; ook apk-plichtige trekkers mogen maximaal 40 km/u rijden. Al kunnen deze trekkers harder rijden, ze mogen volgens de wet niet sneller dan de maximumsnelheid van 40 km/u.

Auteur: Robin Looman

Lees ook: Top 10 meest gestelde vragen over APK3

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Kentekenplaatplicht vanaf 1 januari 2025

Vanaf 1 januari 2025 geldt een generieke kentekenplaatplicht voor alle landbouwvoertuigen, ongeacht constructiesnelheid of rijsnelheid.
Afbeelding artikel

Trekker niet op kenteken verzekerd? € 400 boete

RDW kondigt aan vanaf 1 januari actief te gaan controleren op de verzekering op kenteken van (land)bouwvoertuigen.
Afbeelding artikel

Zo schrijf je een gekentekend voertuig over

Een trekker gekocht of verkocht? TREKKER legt uit waaraan je moet denken bij het overschrijven van een gekentekend voertuig.
Beheer
WP Admin