fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Zo schrijf je een gekentekend voertuig over

Het overschrijven van een trekker of machine kan alleen onder een aantal voorwaarden. Daarnaast zit er ook nog verschil in waar je het voertuig koopt; bij een RDW-erkend bedrijf of koop je de machine van een particulier? - Foto's: Hans Prinsen

Bij verkoop van een trekker of machine met kenteken is het van belang dat de koper het voertuig op zijn naam overschrijft en de verkoper een vrijwaringsbewijs krijgt. Doe je dat niet, dan blijven de verantwoording en bijbehorende verplichtingen bij degene die het voertuig op naam heeft staan. TREKKER legt uit hoe je een trekker of machine kunt overschrijven.

Het overschrijven van een voertuig kan alleen onder een aantal voorwaarden. De koper is minimaal 18 jaar oud (16 jaar als het gaat om een brommer). De koper is woonachtig in Nederland en is ingeschreven in het Basisregistratie Personen (BRP). Als de koper in het buitenland woont of het voertuig moet worden uitgevoerd, dien je andere stappen te ondernemen.

Daarnaast zit er ook nog verschil in waar het voertuig wordt aangekocht. Koop je een trekker of machine via een RDW-erkend bedrijf, dan kan dat bedrijf vaak de overschrijving regelen. Is de aankoop van een particulier of een rechtspersoon (bedrijf), dan ga je naar een kentekenloket, RDW-balie of -keuringsstation. Online overschrijven kan ook onder bepaalde voorwaarden.

Kopen bij een RDW-erkend bedrijf

Vaak zijn RDW-erkende bedrijven te herkennen aan een RDW-bordje aan de gevel. Autogarages die apk’s uitvoeren zijn een voorbeeld van RDW-erkende bedrijven. Echter, het is vaak niet mogelijk om hier voertuigen direct van verkoper naar koper over te schrijven als de handel niet via die garage verloopt. Dit heeft met de licentie te maken.

Dit verhaal gaat ook op binnen de landbouwmechanisatie. Een aantal mechanisatiebedrijven is RDW-erkend. Zij kunnen dus voertuigen overschrijven, mits deze in of uit de bedrijfsvoorraad komen. Bij een inruil nemen deze mechanisatiebedrijven de inruilmachine op in de voorraad. Bij de verkoop van een inruilmachine verlaat deze de bedrijfsvoorraad.

Koop je een voertuig bij zo’n RDW-erkend mechanisatiebedrijf, dan regelt dat bedrijf vaak de overschrijving. De nieuwe eigenaar hoeft alleen een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Als het voertuig op naam van het bedrijf moet komen te staan, is het KvK-nummer nodig. Ook is een actueel uittreksel van de Kamer van Koophandel nodig waarop de naam van de tekenbevoegde staat.

Kopen van een particulier of rechtspersoon

Koop je een trekker of ander gekentekend voertuig van een particulier of rechtspersoon, dan zijn er twee mogelijkheden om het voertuig over te schrijven. Dit kan online of door als koper, eventueel samen met de verkoper, naar een kentekenloket, RDW-balie of -keuringsstation te gaan.

Zorg dat de volgende papieren compleet zijn:

  • het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard)

  • de tenaamstellingscode of het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB)

  • het Overschrijvingsbewijs

  • moet het voertuig op naam van een rechtspersoon (bedrijf) worden geregistreerd, dan dien je ook het KvK-nummer mee te nemen. Naast je legitimatiedocument overleg je een (kopie van) een actueel uittreksel van de Kamer van Koophandel. Op het uittreksel moet de naam van de tekenbevoegde staan.

Na afronding ontvang je van de medewerker twee documenten:

  • een tenaamstellingsverslag, met daarop de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode

  • een vrijwaringsbewijs; het bewijs dat het voertuig niet meer op naam van de verkoper staat. Het vrijwaringsbewijs is altijd voor de verkopende partij.

Verplichtingen koper

Als het voertuig eenmaal op naam van de koper staat, moet hij voldoen aan de verplichtingen die daarbij horen. Let op:

  • de viercijferige tenaamstellingscode wordt vaak afgedrukt op een los document of zelfs op de kassabon; gooi deze dus niet zomaar weg

  • de vier cijfers kunnen overgeschreven worden zodra het tweede gedeelte van de tenaamstellingscode is ontvangen. Het tweede gedeelte stuurt de RDW meestal volgende werkdag op.

  • de kosten voor het overschrijven zijn € 10,75 per voertuig.

  • vergeet niet om zelfrijdende voertuigen te verzekeren als deze op jouw naam staan

Een trekker of machine kopen of verkopen? Ga naar Traktorpool.nl

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Kentekenplaatplicht vanaf 1 januari 2025

Vanaf 1 januari 2025 geldt een generieke kentekenplaatplicht voor alle landbouwvoertuigen, ongeacht constructiesnelheid of rijsnelheid.
Afbeelding artikel

Verkoop John Deere-trekkers plust 29% in Nederland

In de eerste helft van 2023 zijn 115 John Deere-trekkers (+29%) meer op kenteken gezet ten opzichte van 2022. Steyr en...
Afbeelding artikel

Zo krijgt een nieuwe machine RDW-goedkeuring

Je mag met landbouwtrekkers alleen op de weg rijden als ze gekentekend zijn. Wat komt er zoal kijken bij een RDW-goedkeuring?
Beheer
WP Admin