Terug naar nieuwsoverzicht

Gaëtan Severac (Gofar): ‘Boeren tonen gerichte interesse in veldrobots’

Gaëtan Severac (36), voorzitter van Gofar: "Tot dusver moesten robotfabrikanten, inclusief wijzelf, boeren er altijd van overtuigen dat veldrobots voor hen een serieus alternatief zijn. We merken dat dat nu aan het veranderen is." - Foto: Gofar

Volgens Gaëtan Severac, voorzitter van Global Organisation For Agricultural Robotics (Gofar), vragen boeren dit jaar voor het eerst gericht naar veldrobots.

Severac, tevens mede-oprichter en mede-eigenaar van de Franse veldrobotfabrikant Naïo Technologies, bemerkte onlangs tijdens vakbeurs Sima 2022 in Parijs dat boeren zelf robotfabrikanten benaderden over geschikte veldrobots voor hun bedrijf.

Welke ontwikkeling ziet u nu rond veldrobots?

“Als Gofar merken we dat boeren op dit moment voor het eerst echt gerichte interesse tonen in veldrobots. Tot dusver moesten robotfabrikanten, inclusief wijzelf, boeren er altijd van overtuigen dat veldrobots voor hen een serieus onderwerp, een serieus alternatief zijn. We merken echt dat dat nu aan het veranderen is.”

Hoe merkt u dat dan?

“Sinds kort is het tegenovergestelde aan de gang. Boeren benaderen robotfabrikanten en -dealers op eigen initiatief. Zowel op een vakbeurs als Sima, tijdens evenementen en via sociale media en bedrijfswebsites. Nu komen ze naar ons toe en zeggen: ‘ik wil investeren in een veldrobot en wil weten welke veldrobot het meest geschikt is voor mijn bedrijf’. Er is echt een verschuiving aan de gang. De markt krijgt aantrekkingskracht. We zien gerichte, serieuze interesse van steeds meer boeren.”

Speelt dat wereldwijd?

“Die gerichte interesse lijkt inderdaad wereldwijd te spelen. Al verschilt de volwassenheid van de markt per continent. Zelf zijn we in 2011 gestart in Europa. Die markt vind ik ondertussen volwassener dan bijvoorbeeld Noord-Amerika en Azië. De concrete vraag naar veldrobots ervaren we niettemin wereldwijd. Zelfs vanuit regio’s waar we onze robots niet actief vermarkten, zoals Afrika. Het tekort aan arbeidskrachten en de milieutechnische uitdagingen waarmee de landbouw momenteel wordt geconfronteerd, speelt wereldwijd. Dat resulteert in meer interesse in veldrobots.”

Zit er verschil tussen sectoren?

“De mate van interesse en de investeringsbereidheid zijn over het algemeen groter naarmate de teelt van een gewas hoogwaardiger is. Een goed voorbeeld is de Europese wijnbouw, die een goed seizoen achter de rug heeft. Dat leidt tot extra interesse in veldrobots. En hoewel akkerbouwers en groentetelers misschien niet zo’n goed seizoen hadden, zien we ook in die sector toenemende interesse, omdat de beschikbaarheid van voldoende arbeid een blijvend probleem is.”

Auteur: René Koerhuis

Gerelateerde tags: ,

Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen

Onbeperkt lezen op trekkeronline.nl?
WORD ABONNEE

En lees meteen verder

Al abonnee? Log dan hier in.

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Overnames en investeringen in jonge markt voor autonome veldrobots

De eerste tekenen van overnames en investeringen zijn zichtbaar op de nog jonge markt van autonome veldrobots.
Afbeelding artikel

Lemken neemt aandeel in softwarebedrijf Track32

Lemken en Track32 werkten al eerder samen bij de ontwikkeling van software voor de cameragestuurde IC Weeder AI-schoffels.
Afbeelding artikel

Sima 2022: Autonome elektrische Loadix-verreiker van Manurob

Start-up Manurob toont zijn prototype autonome elektrische Loadix-verreiker op vakbeurs Sima 2022.
Beheer
WP Admin