fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Gaëtan Severac (Gofar): ‘Boeren tonen gerichte interesse in veldrobots’

Gaëtan Severac (36), voorzitter van Gofar: "Tot dusver moesten robotfabrikanten, inclusief wijzelf, boeren er altijd van overtuigen dat veldrobots voor hen een serieus alternatief zijn. We merken dat dat nu aan het veranderen is." - Foto: Gofar

Volgens Gaëtan Severac, voorzitter van Global Organisation For Agricultural Robotics (Gofar), vragen boeren dit jaar voor het eerst gericht naar veldrobots.

Severac, tevens mede-oprichter en mede-eigenaar van de Franse veldrobotfabrikant Naïo Technologies, bemerkte onlangs tijdens vakbeurs Sima 2022 in Parijs dat boeren zelf robotfabrikanten benaderden over geschikte veldrobots voor hun bedrijf.

Welke ontwikkeling ziet u nu rond veldrobots?

“Als Gofar merken we dat boeren op dit moment voor het eerst echt gerichte interesse tonen in veldrobots. Tot dusver moesten robotfabrikanten, inclusief wijzelf, boeren er altijd van overtuigen dat veldrobots voor hen een serieus onderwerp, een serieus alternatief zijn. We merken echt dat dat nu aan het veranderen is.”

Hoe merkt u dat dan?

“Sinds kort is het tegenovergestelde aan de gang. Boeren benaderen robotfabrikanten en -dealers op eigen initiatief. Zowel op een vakbeurs als Sima, tijdens evenementen en via sociale media en bedrijfswebsites. Nu komen ze naar ons toe en zeggen: ‘ik wil investeren in een veldrobot en wil weten welke veldrobot het meest geschikt is voor mijn bedrijf’. Er is echt een verschuiving aan de gang. De markt krijgt aantrekkingskracht. We zien gerichte, serieuze interesse van steeds meer boeren.”

Speelt dat wereldwijd?

“Die gerichte interesse lijkt inderdaad wereldwijd te spelen. Al verschilt de volwassenheid van de markt per continent. Zelf zijn we in 2011 gestart in Europa. Die markt vind ik ondertussen volwassener dan bijvoorbeeld Noord-Amerika en Azië. De concrete vraag naar veldrobots ervaren we niettemin wereldwijd. Zelfs vanuit regio’s waar we onze robots niet actief vermarkten, zoals Afrika. Het tekort aan arbeidskrachten en de milieutechnische uitdagingen waarmee de landbouw momenteel wordt geconfronteerd, speelt wereldwijd. Dat resulteert in meer interesse in veldrobots.”

Zit er verschil tussen sectoren?

“De mate van interesse en de investeringsbereidheid zijn over het algemeen groter naarmate de teelt van een gewas hoogwaardiger is. Een goed voorbeeld is de Europese wijnbouw, die een goed seizoen achter de rug heeft. Dat leidt tot extra interesse in veldrobots. En hoewel akkerbouwers en groentetelers misschien niet zo’n goed seizoen hadden, zien we ook in die sector toenemende interesse, omdat de beschikbaarheid van voldoende arbeid een blijvend probleem is.”

Auteur: René Koerhuis

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Amerika doet Chinese landbouwdrones in de ban

Drones maken een razendsnelle opmars in de Amerkaanse landbouw, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn als de landbouwdrones in verkeerde handen...
Afbeelding artikel

Waarom investeert grote Australische teler in LaserWeeder van €1,3 miljoen?

Door groeiende onkruiddruk en een tekort aan arbeidskrachten ontdekt het Australische Tripod Farmers de LaserWeeder van €1,3 miljoen.
Afbeelding artikel

Blog | ‘Verdwijnt de cabine op de robottrekker?’

Heeft de cabineloze robottrekker wel of geen toekomst? TREKKER-redacteuren René Koerhuis en Bob Karsten geven hun kijk op de zaak.
Beheer
WP Admin