fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Bandenfabrikant BKT raadt watervulling in banden af

Vullen van banden met water zorgt dat VF-banden stijver worden en de prestaties afnemen. Flotatie, een kenmerk van de VF-band, is dan niet meer mogelijk. - Foto: Michel Velderman

De Indiase bandenfabrikant BKT waarschuwt voor de veiligheidsrisico’s bij het vullen van banden met water. BKT wil van deze gewoonte af en verbiedt watervulling in VF-banden.

De reden om banden te vullen met water is meer gewicht toevoegen en zo meer tractie en grip krijgen. Daarmee wordt slip beperkt.

In de praktijk is watervulling in banden gevaarlijk volgens BKT. Trekkers worden gekeurd op luchtbanden. Daarop zijn berekeningen gedaan met betrekking tot remkrachten en trillingen tijdens wegtransport. Banden die gevuld zijn met water beïnvloeden de rijdynamiek, zoals wisselen van rijbaan, onder- en overstuur in bochten, negatief. Dat kan ongelukken veroorzaken.

Koelvloeistof in banden

In het verleden was het vrij normaal om water in de banden te pompen en hieraan calcium toe te voegen. Daarvan zijn velen echter teruggekomen, omdat het de velgen aantast. Nu gaat er vaak koelvloeistof in. Dat is minder schadelijk voor de velg. Al kunnen de organische bestanddelen waaruit een band is opgebouwd, daar minder goed tegen.

Watervulling in VF-banden verboden

Fabrikant BKT laat weten dat watervulling in VF-banden verboden is. De banden zijn ontworpen om zwaardere lasten te dragen bij een lagere bandenspanning. Daarbij is de band juist ontworpen voor meer tractie en het voorkomen van slip. Watervulling zorgt ervoor dat de banden stijver worden en de prestaties in het gedrang komen.

Auteur: Jacco van Erkelens

Lees ook: 8 bandendrukwisselsystemen getest

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Drie nieuwe maten Alliance-cultuurbanden Agriflex+ 363 VF

Bandenfabrikant Alliance levert drie nieuwe bandenmaten in de serie Agriflex+ 363 XT VF-cultuurbanden.
Afbeelding artikel

Alliance breidt matenpakket Agriflex+ 372 VF-banden uit

Alliance-importeur Zuid West Banden meldt dat het pakket van de Agriflex+ 372 VF-banden is uitgebreid met vijf nieuwe bandenmaten.
Afbeelding artikel

Innovatieve Galileo CupWheel-band getest op klei in de polder

WUR Open teelten monteerde de CupWheel-band op een Fendt 820 met vijfschaar wentelploeg om bovenover te ploegen op klei. Een impressie.
Beheer
WP Admin