fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Eerste VF-werktuigband van Vredestein

Tijdens een demo vergeleek bandenfabrikant Vredestein de voetafdruk, insporing en tractie van de Flotation Trac met die van de nieuwe Flotation Optimall-banden onder twee identieke (lege) Wienhoff-mesttanks met tandemonderstel. - Foto's: René Koerhuis

Met de Flotation Optimall introduceert bandenfabrikant Vredestein zijn eerste VF-band voor mesttanks en opraapwagens.

Deze maand is het precies 25 jaar geleden dat bandenfabrikant Vredestein zijn eerste Traxion+ trekkerband op de markt bracht. Om die mijlpaal te vieren nodigde de fabrikant Europese journalisten en klanten uit in Lattrop (Ov.). Daar werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om twee nieuwe type banden te introduceren. Geen nieuwe trekkerbanden maar een VF-band voor balenpersen, mesttanks en opraapwagens: de Flotation Optimall.

VF-werktuigband aanvulling op bandenprogramma

De band komt naast de bekende Flotation Trac- en Pro-banden. De Optimall is de eerste VF-werktuigband van Vredestein. VF staat voor Very high Flexion. Dat houdt in dat een band een tot 40% lagere bandenspanning of een tot 40% hogere belasting kan verdragen ten opzichte van een vergelijkbare niet-VF-band. Vooral het eerste is een voordeel, omdat je in dit geval met een lagere bandenspanning mest uit kunt rijden en dat komt bodemdruk, tractie en gewas ten goede.

Tijdens een demo vergeleek de fabrikant de voetafdruk, insporing en tractie van de Flotation Trac met die van de nieuwe Flotation Optimall-banden onder twee identieke (volledig met water gevulde) Wienhoff-mesttanks met tandemonderstel. Voor de mesttanks stond een John Deere 6R 250. De trekkers stonden daarbij elk op 1,2 bar achter en 0,6 bar voor. De Tracs bevatten lucht op 1,6 bar en de Optimalls op 1,3 bar. De voetafdruk van de Tracs was daarbij 86 cm lang en die van de Optimalls 97 cm, een verschil van 13%.

Tekst gaat verder onder de foto; bekijk meer foto’s onderaan dit artikel

Met een demonstratie op een strook gerotorkopegde gortdroge zandgrond liet Vredestein zien dat de nieuwe Flotation Optimall-werktuigband (foto) op 1,3 bar een grotere voetafdruk, minder insporing en meer tractie oplevert dan een Flotation Trac in dezelfde maat op 1,6 bar.

Met een demonstratie op een strook gerotorkopegde gortdroge zandgrond liet Vredestein zien dat de nieuwe Flotation Optimall-werktuigband (foto) op 1,3 bar een grotere voetafdruk, minder insporing en meer tractie oplevert dan een Flotation Trac in dezelfde maat op 1,6 bar.

Het verschil in insporing in een strook gerotorkopegde gortdroge zandgrond was 12 mm ten gunste van de Flotation Optimall (11%). Volgens Vredestein wijzen testen met een penetrometer op 7% minder bodemverdichting.

Het verschil in tractie werd aangetoond door beide combinaties maximaal 60 m af te laten leggen met 5 km/h. Daarbij kwam de combinatie met Flotation Optimall-banden op 1,3 bar herhaaldelijk 3,5 m verder hetgeen op 6% meer grip/minder slip duidt.

Nieuwe band in voorjaar 2023 leverbaar

De nieuwe band is komend voorjaar leverbaar in zeven maten, waaronder VF 710/45 R22.5, VF 800/45 R26.5, VF 710/50 R30.5 en VF 750/60 R30.5. Later volgen meer maten tot maximaal 32 inch. De banden worden zo’n 20% duurder dan vergelijkbare Flotation Trac-banden.

Auteur: René Koerhuis

Deze voorlopig grootste VF 750/60 R30.5 is komend voorjaar leverbaar. Deze VF-banden worden zo’n 20% duurder dan vergelijkbare Flotation Trac-banden.

De banden hebben een staalgordel in het loopvlak voor extra stabiliteit, een loopvlak met aangeschuinde en afgeronde blokken en een ronde contour in schouders om de graszode zo veel mogelijk te ontzien.

De nieuwe band is komend voorjaar leverbaar in zeven maten waaronder VF 710/45 R22.5, VF 800/45 R26.5, VF 710/50 R30.5 en VF 750/60 R30.5. Later volgen meer maten tot maximaal 32 inch.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Innovatieve Galileo CupWheel-band getest op klei in de polder

WUR Open teelten monteerde de CupWheel-band op een Fendt 820 met vijfschaar wentelploeg om bovenover te ploegen op klei. Een impressie.
Afbeelding artikel

Transportbanden: voordelen genoeg, markt voorzichtig

Vijf fabrikanten verkopen een speciaal ontwikkelde transportband met blokkenprofiel. TREKKER duikt in de markt van transportbanden.
Afbeelding artikel

Video | CupWheel-band getest in de polder

WUR Open teelten test de Galileo CupWheel-band in de polder, als eerste in Nederland. Bekijk het resultaat in de video.
Beheer
WP Admin