Terug naar nieuwsoverzicht

Blog | ‘Het mysterie van de grote witte trekker Big Bud’

Mark Pasveer werkt en woont wisselend in Nederland en Noorwegen. Hij fotografeert al sinds zijn 18e, onder meer voor Boerderij weekblad en Trekker magazine. Mark is vooral geïnteresseerd in oldtimers en kniktrekkers. Samen met Trekker-redacteur Bob Karstens is Mark op zoek gegaan naar de grote Big Bud. - Foto: Mark Pasveer

De KLM Boeing staat nog maar net aan de gate op LAX of TREKKER-redacteur Bob Karsten en fotograaf Mark Pasveer rijden al noordwaarts op de Interstate 5 richting Bakersfield, op zoek naar een grote witte trekker: de Big Bud.

Voor TREKKER magazine mocht ik meedenken over onderwerpen voor het USA-zomerthema. In 2019 heb ik al eens een poging ondernomen om de enige twee bestaande Big Bud 740-trekkers draaiend voor de camera te krijgen, maar diverse afspraken met de eigenaar leverden uiteindelijk niets op. Wel werd mij beloofd dat een volgende keer de twee trekkers voor mij klaar zouden staan.In maart 2020 ging de USA op slot als gevolg van de coronapandemie. Daarmee belandde het fotoproject in de ijskast.

Deze zomeruitgave bood een prachtige aanleiding om weer eens poolshoogte te nemen. Tegen mijn collega Bob mompelde ik nog dat het zonder navigatie wel zou lukken om de locatie terug te vinden. Maar het lijkt nu toch wel erg veel op elkaar.

Uitgebrande Big Bud

Uiteindelijk draaien we het erf op. Geen mens te bekennen, maar ook geen enkele trekker. Bob oppert of dit wel de juiste locatie is. Ik herken de plek waar jarenlang een uitgebrande Big Bud stond. Na wat rondvragen in het wereldje van ingewijden krijgen we uiteindelijk een adres waar we wellicht iets aan hebben. In een buurtschap nabij een motorclub annex café zou het moeten zijn.

Even lijkt het niets te worden, juist op het moment dat we besluiten noordwaarts te gaan rijden, staan we plotseling oog in oog met de Big Bud 740. Op het terrein nog veel meer metalen dingen, zoals katoenplukmachines en zelfs een oud MIG-vliegtuig.

Enorme Komatsu-motor

Mexicaanse medewerkers bellen met iemand die de nieuwe eigenaar blijkt te zijn. Zelf kan hij ons vandaag niet te woord staan. Zijn medewerkers zullen de trekker proberen te starten, wat een onverwachte service. Helaas blijkt de enorme Komatsu-motor veel meer accu-power nodig te hebben dan voorhanden.

Als bonus worden we meegenomen naar de tweede Big Bud 740 die op ‘triples’ staat. Helaas ook ditmaal geen actie en zwarte rook uit de pijp van de 740, maar wel meer duidelijkheid over de mysterieuze Big Buds.

Auteur: Mark Pasveer

Lees het hele verhaal en bekijk alle foto’s: Tweemaal Big Bud 740-trekkers in originele staat

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Oldtimer Škoda S30: drie kleppen per cilinder

Harry van de Beten bezit een 30 pk tweecilinder met drie kleppen per cilinder, de Škoda S30. Restauratie duurde 8 jaar.
Afbeelding artikel

Primeur: New Holland komt met T7.300

New Holland introduceert de T7.300 als nieuw topmodel van de compleet vernieuwde T7-longwheelbase-serie. Bijna alles ging op de schop.
Afbeelding artikel

Schonere motor voor Case IH Farmall-trekkers

Case IH voorziet zijn Farmall-trekkers vanaf 80 pk van een nieuwe FPT F5 3,6 liter-viercilindermotor met common rail-injectie.
Beheer
WP Admin