Terug naar video overzicht

Video | Tractorpuller werpt cilinderbus uit

De nieuw gemonteerde wastegate op de tractorpuller functioneert niet naar behoren. De turbodruk loopt gevaarlijk op. Het complete onderblok barst open!

Het overkomt de Belgische Light Modified tractorpuller Mad Max op zaterdag 16 juli. Die dag rijdt het team in het Duitse Edewecht een demo.

Voorafgaand aan het evenement monteren vader Paul en zoon Arne Liefooghe nog een nieuwe wastegate. De oude geeft problemen bij optoeren vanwege te veel inwendige lek. De nieuwe wastegate blijkt nog niet naar behoren te functioneren, waardoor de turbodruk gevaarlijk oploopt. Dat geeft een bak vermogen, maar ook detonatie op cilinder één en zes.

Cilinderbus landt naast trekker

Op de overige vier cilinders vliegt de trekker in de finale naar het eind van de baan. Daar barst het complete onderblok over de volle lengte open, zo’n 10 cm onder de koppakking. Het bovenste deel vliegt inclusief cilinderkoppen omhoog, een cilinderbus komt eruit en landt naast de trekker. De verplichte staalkabels om het blok doen hun werk en houden de overige delen netjes op de trekker.

Tekst gaat verder onder de video

Nieuw blok opbouwen

Paul en Arne bouwen nu een nieuw blok op, met een nieuwe krukas en nieuwe cilinderkoppen die nog als reserve op de plank lagen. Dit geeft de heren de gelegenheid om in alle rust de oude cilinderkoppen te repareren en de krukas door middel van magnafluxen te controleren op scheurvorming. Waarschijnlijk zien we de puller dit jaar in Koudekerk aan den Rijn terug op de baan.

Auteur: Ruben Fortuin

Beheer
WP Admin