fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuw werktuig Grinder voor ondiepe stoppel- en grondbewerking

De Grinder is volgens de onderzoekers van de hogeschool in Keulen (D.) lichter en kleiner dan gangbare machines en heeft minder vermogen van de trekker nodig. - Foto's: Hogeschool van Keulen

Werktuig Grinder werkt gewasresten als graan, koolzaad en maisstoppels onder door ondiepe grondbewerking. Volgens onderzoekers van de hogeschool in Keulen (D.) werkt de Grinder slechts enkele centimeters diep.

Voor de ontwikkeling van het werktuig werken het Instituut voor Bouw- en Landbouwmachinetechnologie van de technische hogeschool en de bedrijven Seed2soil en Saphir Maschinenbau samen in het Grinder-project.

Doel van het project is om strorot te versnellen en zoveel mogelijk (onkruid)zaden te laten ontkiemen. De ontkiemende planten worden vervolgens vernietigd of uit de grond getrokken en op de bodem gelegd, waar ze vervolgens uitdrogen. Zo belemmeren ze de groei van het volgende gewas niet. Deze manier van werken vermindert ook het risico op infectieziekten en plagen.

Maximale werkdiepte van 2 cm

Bestaande stoppel- en grondbewerkingssystemen zijn in de praktijk soms groot en zwaar. Dat vergt veel vermogen van een trekker. De Grinder zou lichter en kleiner zijn dan bestaande systemen. Het werktuig is uitgerust met messen die tegelijkertijd maaien en versnipperen.

De huidige machines voor grondbewerking werken doorgaans plantenresten 5 tot 7 cm in de grond. De Grinder werkt slechts enkele centimeters diep. Het onderzoeksteam richt zich op het behalen van een maximale werkdiepte van 2 cm over de volledige breedte van het werktuig.

Testen in de praktijk

Onderzoekers van de hogeschool in Keulen testen de Grinder in het veld.

Onderzoekers van de hogeschool in Keulen testen de Grinder in het veld.

In veldproeven hebben de onderzoekers de Grinder vergeleken met werktuigen als een cultivator of schijveneg. Deze worden meestal gebruikt voor stoppelbewerking. Uit de proeven blijkt volgens de onderzoekers dat de Grinder de zaden en oogstresten die op het veld achterblijven, veel ondieper de grond inwerkt dan de bestaande stoppel- en grondbewerkingssystemen.

“We hebben de gewenste maximale werkdiepte al bereikt”, zegt onderzoeker Phillip Müller. “De Grinder werkt bovendien efficiënter dan een conventioneel werktuig. Dat blijkt wel uit het brandstofverbruik van de trekker.”

Auteur: René Groeneveld

Ben je van plan een tweedehands ploeg te kopen? Neem een kijkje op Traktorpool.nl

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Einböck introduceert ondiep snijdende Razor-cultivator

Einböck brengt een nieuwe cultivator op de markt. Deze Razor-cultivator werkt zeer ondiep en vlak, en snijdt op die manier onkruiden...
Afbeelding artikel

Amazone breidt gedragen wentelploegenserie uit met Teres 200

Amazone brengt een nieuwe gedragen wentelploeg op de markt. De Teres 200 is geschikt voor trekkers met een vermogen tot 200...
Afbeelding artikel

VIDEO | Zo kijkt de jury van het NK Ploegen naar ploegwerk

Bij het jureren van een ploegveld komt nogal wat kijken. Wanneer is een beginvoor echt recht? En waar let je op...