Terug naar nieuwsoverzicht

Looftrekker Vegniek Discmaster is op demotoer

Machinebouwer Vegniek uit Emmeloord (Fl.) demonstreert een nieuwe vierrijige looftrekker bij een akkerbouwbedrijf in Noord-Holland. - Foto's: Gertjan Ramaker

Machinebouwer Vegniek uit Emmeloord (Fl.) demonstreert dit seizoen zijn Discmaster-looftrekker bij telers in Nederland en in het buitenland.

In Nederland demonstreert Vegniek de looftrekker in samenwerking met mechanisatiebedrijf B. Naaktgeboren in Tollebeek (Fl.), die voor Nederland als dealer-distributeur optreedt. Vegniek demonstreert met een tweerijige Dismaster-looftrekker bij akkerbouwbedrijf Sturm in Ens (Fl.). De Discmaster wordt overwegend als vierrijer verkocht.

Door de jaren heen zijn er verschillende systemen van looftrekkers op de markt gekomen. De bekendste zijn het systeem van Oldenhuis Agro uit Bierum (Gr.) met luchtballen en een systeem met trekriemen.

Nieuw principe looftrekken

Vegniek is in 2019 gestart met de ontwikkeling van een nieuw principe: torpedovormige loofgeleiders pakken het loof op en geleiden het naar twee aangedreven rollen die de stengels naar het midden dwingen. De rollen draaien enkele centimeters door de grond. Daardoor kan de set trekschijven de stengel goed pakken op het punt net onder de grond, waar de stengel van kleur verandert. Dat is het punt waar de stengel het sterkste is. Door de stengel op dat punt te pakken, is de kans het kleinste dat de stengel afbreekt. Zo is er geen kans op hergroei.

Loadsensing techniek

Geleiders houden de grond vast om te voorkomen dat knollen bloot komen te liggen. De machine is volledig hydraulisch aangedreven. De aandrijving is gebaseerd op loadsensing techniek. Een trekker met LS-pomp die 80 liter per minuut kan leveren, volstaat.

Auteur: Martin Smits

Lees ook: Loofdoden door te scheuren

Geleiders houden de grond vast om te voorkomen dat knollen bloot komen te liggen.

Torpedovormige loofgeleiders pakken het loof op en geleiden het naar twee aangedreven rollen die de stengels naar het midden dwingen.

De looftrekker heeft zijn werk gedaan. Dit is het resultaat op het veld.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Weevers bouwt proefveldrooier voor KWS Benelux

Weevers Mechanisatie heeft voor KWS Benelux een Grimme GZ-wagenrooier omgebouwd naar een specifieke proefveldrooier.
Afbeelding artikel

Primeur: eerste Arcusin Forstack-stapelwagen in Nederland

In amper een uur tijd 250 strobalen stapelen, is voor loonbedrijf Boven een koud kunstje met de Arcusin Forstack-stapelwagen.
Afbeelding artikel

Camerasysteem op Krone-frontmaaiers DLG-gecertificeerd

De Duitse machinefabrikant Krone heeft een DLG-certificering gekregen voor het camerasysteem op zijn frontmaaiers.
Beheer
WP Admin