Terug naar nieuwsoverzicht

Looftrekker Vegniek Discmaster is op demotoer

Machinebouwer Vegniek uit Emmeloord (Fl.) demonstreert een nieuwe vierrijige looftrekker bij een akkerbouwbedrijf in Noord-Holland. - Foto's: Gertjan Ramaker

Machinebouwer Vegniek uit Emmeloord (Fl.) demonstreert dit seizoen zijn Discmaster-looftrekker bij telers in Nederland en in het buitenland.

In Nederland demonstreert Vegniek de looftrekker in samenwerking met mechanisatiebedrijf B. Naaktgeboren in Tollebeek (Fl.), die voor Nederland als dealer-distributeur optreedt. Vegniek demonstreert met een tweerijige Dismaster-looftrekker bij akkerbouwbedrijf Sturm in Ens (Fl.). De Discmaster wordt overwegend als vierrijer verkocht.

Door de jaren heen zijn er verschillende systemen van looftrekkers op de markt gekomen. De bekendste zijn het systeem van Oldenhuis Agro uit Bierum (Gr.) met luchtballen en een systeem met trekriemen.

Nieuw principe looftrekken

Vegniek is in 2019 gestart met de ontwikkeling van een nieuw principe: torpedovormige loofgeleiders pakken het loof op en geleiden het naar twee aangedreven rollen die de stengels naar het midden dwingen. De rollen draaien enkele centimeters door de grond. Daardoor kan de set trekschijven de stengel goed pakken op het punt net onder de grond, waar de stengel van kleur verandert. Dat is het punt waar de stengel het sterkste is. Door de stengel op dat punt te pakken, is de kans het kleinste dat de stengel afbreekt. Zo is er geen kans op hergroei.

Loadsensing techniek

Geleiders houden de grond vast om te voorkomen dat knollen bloot komen te liggen. De machine is volledig hydraulisch aangedreven. De aandrijving is gebaseerd op loadsensing techniek. Een trekker met LS-pomp die 80 liter per minuut kan leveren, volstaat.

Auteur: Martin Smits

Lees ook: Loofdoden door te scheuren

Geleiders houden de grond vast om te voorkomen dat knollen bloot komen te liggen.

Torpedovormige loofgeleiders pakken het loof op en geleiden het naar twee aangedreven rollen die de stengels naar het midden dwingen.

De looftrekker heeft zijn werk gedaan. Dit is het resultaat op het veld.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Hoe goed doet looftrekker Vegniek DiscMaster DM300 zijn werk?

Pootgoedtelers kennen de voordelen van looftrekken. Hoe goed doet de Vegniek DiscMaster DM300 zijn werk?
Afbeelding artikel

Evers Agro introduceert kortere voorzetdiepwoeler met tanden in één rij

Evers Agro ontwikkelde de voorzetdiepwoeler Breton XL, met alle tanden op één rij, Zo is een kortere inbouwlengte mogelijk.
Afbeelding artikel

Kramer introduceert elektrische verreiker KT144e

De KT144e-verreiker van Kramer werkt op een 96 volt lithium-ion batterij, net als de elektrische wiellader die de fabrikant onlangs introduceerde.
Beheer
WP Admin