fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

12-rijige wiedrobot ruimt autonoom onkruid op

In Nagele (Fl.) wordt gewerkt aan een autonome wiedrobot. De machine is 9 meter breed en telt 12 wiedunits. Op het dak liggen zonnepanelen voor de elektromotoren. - Foto: Klaas Eissens

Andela Techniek & Innovatie in Nagele (Fl.) ontwikkelt een machine voor de gerobotiseerde verwijdering van onkruid. Een prototype – de 12-rijige ARW-912 – draait op een biologisch bedrijf in Nagele in peen en ui.

De wiedrobot is speciaal ontwikkeld voor het verwijderen van onkruid in de rij. De Andela Robot Weeder (ARW-912) heeft 12 wiedunits voor rijen op een onderlinge afstand van maximaal 75 centimeter.

De breedte van de volledig in aluminium uitgevoerde machine is 9 meter, met een rupsonderstel op 3 meter spoorbreedte en een enkel sturend wiel aan de voorkant. RTK-gps zorgt ervoor dat de wiedrobot op koers blijft.

Elektrisch vermogen via zonnepanelen

Het elektrisch vermogen voor de voortbeweging van het werktuig, voor de rekenunit en voor de aansturing en het wiedsysteem komt volledig van op het dak aangebrachte zonnepanelen. Op de ARW-912 zitten in totaal 43 elektromotoren.

Tekst gaat verder onder de video

Delta-arm mikt op onkruid

De detectie en het vernietigen van het onkruid werkt via een RGB-camera in combinatie met een computergestuurde delta-arm per gewasrij. Elke camera ‘kijkt’ van bovenaf in het gewas. Dat levert een stroom beelden van de cultuur- en onkruidplanten op. De planten worden direct vergeleken met in de dataset aanwezige beelden van gewas en onkruiden.

Tekst gaat verder onder de foto

Elke als onkruid aangemerkte plant krijgt specifieke coördinaten, waarmee de delta-arm wordt aangestuurd. Aan de onderkant van deze arm zit een stift die de onkruidplant toucheert.  - Foto: Joost Stallen.

Elke als onkruid aangemerkte plant krijgt specifieke coördinaten, waarmee de delta-arm wordt aangestuurd. Aan de onderkant van deze arm zit een stift die de onkruidplant toucheert. – Foto: Joost Stallen

Elke als onkruid aangemerkte plant krijgt specifieke coördinaten. Daarmee wordt de delta-arm aangestuurd. Aan de onderkant van deze arm zit een stift die de onkruidplant toucheert. Dit proces vraagt een fractie van een seconde en is toereikend om de temperatuur tot een voor de plant dodelijke hoogte op te voeren. Voordeel is dat de grond onberoerd blijft, zodat geen zaaibed voor mogelijk nieuw onkruid wordt gecreëerd.

Tekst gaat verder onder de foto

Het resultaat: het onkruidplantje is gedetecteerd en kapot. Het proces vraagt een fractie van een seconde en is toereikend om de temperatuur tot een voor de plant dodelijke hoogte op te voeren.  - Foto: Joost Stallen.

Het resultaat: het onkruidplantje is gedetecteerd en kapot. Het proces vraagt een fractie van een seconde en is toereikend om de temperatuur tot een voor de plant dodelijke hoogte op te voeren. – Foto: Joost Stallen

Wiedrobot voor peen, ui en witlof

De wiedrobot is in principe inzetbaar in elk gewas. Tenminste, als er van dat specifieke gewas een dataset beschikbaar is met voldoende relevante beelden van het cultuurgewas en van de mogelijk voorkomende onkruiden. Andela concentreert zich vooralsnog op peen, ui en witlof.

Auteur: Joost Stallen

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

FOTO | Eima 2024: Deutz-Fahr TTV 5115 met autonome kit

Het aantal elektrische trekkers, voermengwagens en verreikers neemt fors toe op Eima 2024. Opvallend is deze zwarte Deutz-Fahr TTV 5115.
Afbeelding artikel

Zweeds onderzoek benadrukt voordelen lichtere, autonome e-trekker

Zweedse onderzoekers onderzochten zowel economische als milieu-impact die samenhangt met het gewicht van autonome e-trekkers.
Afbeelding artikel

Craig Rupp (Sabanto): ‘Autonome machines: evolutie, geen revolutie’

Craig Rupp, CEO van de Amerikaanse loonwerker Sabanto, verkent in deze blog wat autonome machines in de landbouw kunnen betekenen.