Terug naar nieuwsoverzicht

Trekkerverkoop in Nederland daalt met 8%

In totaal zijn in de eerste vier maanden van dit jaar 686 landbouw- en smalspoortrekkers afgeleverd. - Foto: Peter Roek

De trekkerverkoop in Nederland is in de eerste vier maanden van dit jaar met 8% gedaald ten opzichte van vorig jaar. Dit valt op te maken uit cijfers die brancheorganisatie Fedecom heeft bekendgemaakt.

In totaal zijn er in de eerste vier maanden van dit jaar 686 landbouw- en smalspoortrekkers afgeleverd aan de eindgebruiker. Vorig jaar waren dat er 746. Al drie jaar op rij is er sprake van een dalende lijn. In de eerste vier maanden van 2019 werden nog 992 trekkers aan de eindgebruiker geleverd.

Alleen al in de maand april werden 47 trekkers minder afgeleverd dan in dezelfde maand vorig jaar. Dit jaar bleef de afzet in die maand steken op 172 stuks. Ter vergelijking; in april 2019 waren dat er 317 stuks.

Cijfers per merk worden door Fedecom met een vertraging van een jaar doorgegeven. Dat heeft volgens de brancheorganisatie te maken met mededingingswetgeving. In april 2021 was John Deere het merk met de meeste afgeleverde trekkers. Maar over vier maanden gerekend stond Fendt bovenaan, met een totaal van 170 stuks.

Kentekenregistratie

Uit data van de rijksdienst voor voertuigregistratie RDW blijkt dat in de eerste vier maanden van dit jaar 859 landbouwtrekkers voor het eerst zijn toegelaten in Nederland. Daarnaast zijn er 43 nieuwe smalspoortrekkers op de markt gekomen. Dat zijn er aanzienlijk meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen werden 653 landbouwtrekkers en 18 smalspoortrekkers op kenteken gezet. Dat komt mede doordat de kentekenregistratie vorig jaar voor het eerst werd ingevoerd.

John Deere aan kop

John Deere heeft dit jaar met 208 nieuwe landbouwtrekkers in Nederland de meeste registraties op zijn naam​. Daarmee heeft dit merk een aandeel van 24,2% in het totaal. Fendt volgt met een belang van 20,3% en New Holland met 18,6%. Bij de smalspoortrekkers heeft Fendt de meeste met 27 stuks, gevolgd door New Holland met 14 smalspoortrekkers.

Gerelateerde tags:

Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen

Onbeperkt lezen op trekkeronline.nl?
WORD ABONNEE

En lees meteen verder

Al abonnee? Log dan hier in.

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Video | Machinedemo’s op Grasdag 2022

Grasdag 2022 staat in het teken van leren en beleven, met talloze demonstraties van de nieuwste machines. Een impressie.
Afbeelding artikel

Video | Kom naar de Grasdag!

De opbouw van de Grasdag 2022 is in volle gang. Kom donderdag 16 juni naar melkveebedrijf Berghorst in Dronten (Fl.) en...
Afbeelding artikel

Stem op jouw favoriet: Ford, Zetor, Renault of Fendt

Jij bepaalt welke trekkertest in de juni-uitgave van TREKKER wordt gepubliceerd. Stem op jouw favoriet!
Beheer
WP Admin