fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

SIS Remote stuurt autonome taludmaaier aan

De LV 600 Green Climber met maaieenheid voorop en een gps-ontvanger bovenop kan autonoom bermen en steile taluds maaien. Wettelijk is nog steeds supervisie door een mens nodig.

Vier Duitse ondernemingen bundelden hun krachten om maaien op moeilijk begaanbaar terrein verder te automatiseren. Met SIS Remote bestuur je een taludmaaier deels radiografisch, voor een ander deel werkt hij autonoom op basis van gps en draadloze programmering via een tablet.

Reguliere landbouwvoertuigen zijn niet altijd geschikt om bermen van wegen of terreinen met steile hellingen te maaien, denk in Nederland vooral aan taluds. Kleine autonome maaiers, zoals de LV 600 Green Climber van MDB, zijn geschikter voor dat werk.

Openbare ruimte

Volledig autonoom werken is in de openbare ruimte nog niet toegestaan. Met SIS Remote bedient een operator daarom de maaier met radiobesturing, bijvoorbeeld vanaf de trailer naar de startpositie van het werk. Eventueel kan hij zo ook de AB-lijn afrijden.

Met de radiografische afstandbediening kan de bestuurder de maaier naar zijn startpunt brengen, een AB-lijn laten afrijden en keren op het eind van een werkgang.

Met de radiografische afstandbediening kan de bestuurder de maaier naar zijn startpunt brengen, een AB-lijn laten afrijden en keren op het eind van een werkgang.

De bestuurder heeft echter niet zo’n goed zicht als een chauffeur op een trekker, omdat hij op afstand staat van de maaier én een stuk lager. Het is voor hem lastig om efficiënt de parallelle rijsporen te rijden, vooral bij hoogteverschillen in het terrein en/of bij een hoge vegetatie. Dan neemt het autonome gedeelte van SIS Remote de besturing over, zij het onder permanent menselijk toezicht. Keren van de machine aan het begin en eind van een rijspoor gebeurt ook radiografisch door de operator.

Draadloze communicatie

Het ene deel van de besturing bestaat uit een HBC-radiobesturing. De autonome aansturing betreft Isobus-automatisering op een tablet, inclusief automatisch stuursysteem, in combinatie met een gps-ontvanger op de maaier. De AB-lijnen kunnen als gezegd handmatig met de radiobesturing worden afgereden, of vooraf op een pc worden ingetekend. Verder kun je opdrachten toevoegen als breedte tussen rijpaden, perceelsgrenzen en andere opdrachten. De tablet stuurt de instructies draadloos via wifi naar de autonome maaier en registreert de uitgevoerde taken.

Tekst gaat verder onder (Duitstalige) video

Volgens de vier samenwerkende bedrijven – MDB, Vogt, Reichhardt en HBC Radiomatric – is het SIS Remote-systeem met name geschikt voor repetitieve maaitaken in het buitengebied. De operator krijgt door de automatisering een taak minder, en kan zich tijdens het maaien meer richten veiligheidsaspecten. De inzet van AB-lijnen verhoogt de efficiëntie van het werk, doordat het onnodige overlap voorkomt.

De maaier met SIS Remote is bij Vogt Schmallenberg (D) te koop. Een complete machine gaat naar verwachting rond € 90.000 kosten.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

FOTO | Eima 2024: Deutz-Fahr TTV 5115 met autonome kit

Het aantal elektrische trekkers, voermengwagens en verreikers neemt fors toe op Eima 2024. Opvallend is deze zwarte Deutz-Fahr TTV 5115.
Afbeelding artikel

Zweeds onderzoek benadrukt voordelen lichtere, autonome e-trekker

Zweedse onderzoekers onderzochten zowel economische als milieu-impact die samenhangt met het gewicht van autonome e-trekkers.
Afbeelding artikel

Craig Rupp (Sabanto): ‘Autonome machines: evolutie, geen revolutie’

Craig Rupp, CEO van de Amerikaanse loonwerker Sabanto, verkent in deze blog wat autonome machines in de landbouw kunnen betekenen.