fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Josef Fliegl: ‘Agrarische sector kan helpen in de energietransitie’

Josef Fliegl (51), algemeen directeur van Fliegl Agrartechniek: "Ik denk dat boeren kansen hebben om in de toekomst alternatieve energie op te wekken in de vorm van biogas, elektriciteit of andere vormen." - Foto: Annelies Bakker

Sinds 1975 bouwt machinefabrikant Fliegl Agrartechnik in het Zuid-Duitse Mühldorf am Inn afschuif- en overlaadwagens, kippers, meststrooiers en mesttanken. Josef Fliegl, algemeen directeur, denkt dat er kansen zijn voor boeren om in de toekomst alternatieve energie te produceren. Een interview.

Op dit moment heeft iedereen te kampen met hoge energieprijzen veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. De problemen omtrent de energieproblematiek worden de komende jaren alleen maar groter. Fliegl denkt dat er naast het produceren van voedsel kansen liggen voor boeren om alternatieve energie te produceren.

Alternatieve energie; waaraan denkt u dan?

“Op universiteiten wordt al volop onderzoek gedaan naar alternatieve brandstoffen – denk aan waterstof, methanol, ammoniak, elektriciteit en dergelijke – om energie op te wekken. Veel initiatieven zijn echter nog niet productierijp. Het is een complexe materie. Maar ik denk dat boeren kansen hebben om in de toekomst alternatieve energie op te wekken in de vorm van biogas, elektriciteit of andere vormen.”

Op welke wijze spelen landbouwmachines hierin een rol?

“Het merendeel van de landbouwvoertuigen beschikt over dieselmotoren die vervuilend zijn voor het milieu. Ik verwacht dat er meer elektrische aandrijfsystemen ontwikkeld worden, omdat deze schoner zijn voor het milieu en er op het gebied van energie-efficiëntie minder verlies optreed. Het hangt wel af van hoe de energie wordt geproduceerd, en of deze niet verloren gaat maar – bij voorkeur – volledig wordt benut. Ook producten uit de veehouderij kunnen gebruikt worden om energie op te wekken. Hierbij denk ik aan het produceren van biogas afkomstig uit mest. Dat kan omgezet worden in elektriciteit en/of warmte.”

Hoe kijkt u aan tegen waterstof?

“De waterstoftechniek zal eveneens zijn weg vinden in de komende decennia. Het proces van het omzetten van waterstof naar energie moet echter wel veilig en zonder veel energieverlies gebeuren. Dat is nu nog de uitdaging. We moeten het afwachten.”

Gaat Fliegl machines bouwen ten behoeve van de energietransitie?

“We bouwen al 25 jaar onderdelen voor biogasinstallaties. Ook op het gebied van mesttechniek hebben wij de Fliegl Rondondry. Dit is een vergistingsinstallatie voor de verwerking van biogas, digestaat en dierlijke mest. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet. Misschien gaan we ten behoeve van de energietransitie ook wel nieuwe producten bouwen.”

Auteur: Annelies Bakker

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Fliegl KEH 700-veegborstel past in fronthef en achter op trekker

Fliegl introduceert zijn KEH 700-veegborstel met versterkte kunststof bezemharen en een diameter van 700 mm.
Afbeelding artikel

Eerste Fliegl Cargos-opraapwagen rolt van de band

Afgelopen week kwam de eerste Fliegl Cargos-opraapwagen van de assemblagelijn op de productielocatie in Kirchdorf (D.).
Afbeelding artikel

Fliegl brengt asbesturing zonder stuurstangen op de markt

Met het nieuwe Fliegl-asbesturingssysteem zijn geen stuurstangen of kettingen nodig tussen trekker en werktuig.
Beheer
WP Admin