fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Lemken en Krone tonen autonoom voertuig

Lemken en Krone hebben samen een voertuig ontwikkeld dat zonder chauffeur het werk op het veld kan uitvoeren. - Foto's en video: Annelies Bakker

Een werktuig dat autonoom en 24 uur per dag kan werken. Dat is het doel van het project Combined Power wat de Duitse werktuigfabrikanten Lemken en Krone hebben opgezet. In het Duitse Hopsten waren gisteren twee prototypes te zien.

De fabrikanten Krone en Lemken kondigden twee maanden geleden aan gezamenlijk een veldrobot te hebben ontwikkeld. Deze robot werd op donderdag 19 mei voor het eerst aan het publiek getoond. Het doel van de robot is om efficiënter te werken. Volgens de werktuigfabrikanten is het aantal landbouwbedrijven de afgelopen 15 jaar gehalveerd en daarmee het te bewerken oppervlakte van de bedrijven verdubbeld.

Conceptmodel

Het resultaat is de zogenoemde VTE-veldrobot, waarbij VTE staat voor ‘Verfahrenstechnischen Einheit’. Het gaat nog om een conceptmodel. De fabrikanten verwachten in 2023 vijf modellen gereed te hebben, en in 2025 daadwerkelijk de markt op te kunnen. Het verwachtte productieaantal is nog niet bekend.

Tekst gaat verder onder de foto

De robot is hier uitgerust met een Lemken Azurit 10-zaaimachine.

De robot is hier uitgerust met een Lemken Azurit 10-zaaimachine.

Project in 2017 gestart

In het diepste geheim is een projectteam met engineers van Krone en Lemken in 2017 officieel gestart. Het team bestaat uit 20 personen. De fabrikanten hebben twee conceptmodellen klaar. De VTE-robot moet autonoom gaan maaien, harken, schudden, ploegen, rotorkopeggen en zaaien.

Dieselmotor zet energie om in stroom

De robot beschikt over een MTU-viercilindermotor, die 230 pk levert aan een generator. Daarmee wordt stroom geleverd aan de beide assen en de aftakas. De robot weegt bijna 8 ton en staat op vier Trelleborg IF-banden met een grootte van 650/65 R38. De fabrikanten geven aan dat de dieselmotor in de toekomst kan worden vervangen door een accupakket of waterstofmotor.

Tekst gaat verder onder de foto

Maaien is één van de werkzaamheden die de VTE-robot kan uitvoeren. Sensoren en camera’s houden omgeving in de gaten.

Maaien is één van de werkzaamheden die de VTE-robot kan uitvoeren. Sensoren en camera’s houden omgeving in de gaten.

Camera’s en sensoren

Het autonome voertuig beschikt over verschillende sensoren die het werkproces bewaken en camera’s die de omgeving nauwlettend in de gaten houden. De robot rijdt maximaal 20 km/u en beschikt over vierwielaandrijving, vierwielbesturing en kan rijden in hondengang. Omdat het voertuig ontwikkeld is om enkel en alleen op de akkers te rijden is deze niet voorzien van een luchtdrukwisselsysteem. Transport over de weg gaat volgens de fabrikant voorlopig met een dieplader.

Auteur: Annelies Bakker

Meer weten over de VTE-veldrobot? Lees de volgende uitgave van Trekker Magazine

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Case IH kondigt eerste spuitdrones aan

Case IH lanceert binnenkort zijn eerste spuitdrones in twee modellen: 30 en 70 liter. De fabrikant wil de Vtol eerst via...
Afbeelding artikel

Hägele levert app-bediening voor Cleanfix-omkeerventilator

Met de Cleanfix-omkeerventilator-app van de Duitse fabrikant Hägele kun je omkeer-intervallen instellen of pauzeren.
Afbeelding artikel

Handige Deense akkerbouwer bouwt 12-rijige aardappelpootmachine

De Deense teler Knud Rosenlund poot dit jaar 50 hectare per dag met een nieuwe, zelf ontwikkelde 12-rijge pootmachine. In de...
Beheer
WP Admin