fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Grote markt voor zelfrijders in Brazilië

Zelfrijders op eind april gehouden Agrishow in Brazilië. In dat land worden jaarlijks zo'n 3.000 zelfrijders verkocht. - Foto's: Martin Smits

Brazilië is enerzijds een markt voor eenvoudige gedragen spuitmachines en anderzijds een markt voor zelfrijders. Dat was te zien op de Agrishow, die eind april werd gehouden in Brazilië.

Vrijwel zonder uitzondering zijn de spuitmachines en zelfrijders machines met een grote bodemvrijheid. Die bodemvrijheid is nodig in de suikerrietteelt en komt eveneens goed van pas in de teelt van katoen, mais en soja. De focus ligt op capaciteit. Luchtondersteuning of sleepdoektechniek zijn er (nog) niet aan de orde.

Per jaar worden in Brazilië zo’n 3.000 zelfrijders verkocht, waarvan John Deere en Jacto elk 1.000 machines voor hun rekening nemen. Dat vertelt salesmanager Carlos Nogueira van machinefabrikant Incomagri op de Agrishow, die eind april werd gehouden in Brazilië. Incomagri introduceert dit jaar zijn eerste zelfrijdende spuit en richt zich daarmee op de markt voor de kleinere bedrijven die voor het eerst een zelfrijder aanschaffen.

De zelfrijdende spuit Overlander van Incomagri is nieuw dit jaar. De spuit is verkrijgbaar met 2,80, 3.00 of 3,30 meter spoorbreedte, een 2.000 litertank, 25 of 30 meter werkbreedte en een 130 pk viercilinder Cummins Tier III. De machine staat op Good Year 13.6-38 banden en heeft 1,55 meter bodemvrijheid. Prijsindicatie: € 190.000.

Bekijk de foto’s van de Agrishow in Brazilië.

Het voertuig is pneumatisch geveerd met 27 cm vrije slag en niveauregeling. Spoorbreedteverstelling is mechanisch. Dat wil zeggen: er moet worden gesleuteld om de assen op de gewenste breedte in- of uit te schuiven.

De Overlander zelfrijdende spuit van Incomagri is voor het eerst gepresenteerd op de Agrishow. De spuitmachine heeft 2,80, 3.00 of 3,30 meter spoorbreedte, een 2.000 litertank, 25 of 30 meter werkbreedte en een 130 pk viercilinder Cummins Tier III. De machine is uitgerust met Good Year 13.6-38 banden en heeft 1,55 m bodemvrijheid. Prijsindicatie: €190.000.Het voertuig is pneumatisch geveerd met 27 cm vrije slag en niveauregeling. De spoorbreedteverstelling is mechanisch. Dat wil zeggen: sleutelen is noodzaak om de assen op de gewenste breedte in- of uit te schuiven.

De Overlander is pneumatisch geveerd met 27 cm vrije slag en niveauregeling. De spoorbreedteverstelling is mechanisch. Dat wil zeggen: sleutelen is noodzaak om de assen op de gewenste breedte in- of uit te schuiven.Vooral in de suikerrietteelt is het land niet altijd vlak. De Overlander is in staat om een behoorlijke hobbel te nemen.

Vooral in de suikerrietteelt is het land niet altijd vlak. De Overlander is in staat om een behoorlijke hobbel te nemen.De spuittechniek is conventioneel, maar de constructie van zowel het voertuig als de spuitbomen zijn netjes afgewerkt. De hydraulische cilinders zijn geveerd met een accumulator.

De spuittechniek is conventioneel, maar de constructie van zowel het voertuig als de spuitbomen zijn netjes afgewerkt. De hydraulische cilinders zijn geveerd met een accumulator.

Jacto is een van de marktleiders in Brazilië van spuitmachines. De Unport 4530 heeft een 4.500 liter tank en is leverbaar met spuitbomen van 36 of 42 meter. Die hangen tussen 0,50 en 2,75 meter hoog boven de grond. De motor is een 243 pk Cummins.

Machinefabrikant Jacto is een van de marktleiders in Brazilië van spuitmachines. De Unport 4530 heeft een 4.500 liter tank en is leverbaar met spuitbomen van 36 of 42 meter. Die hangen tussen 0,50 en 2,75 meter hoog boven de grond. De motor is een 243 pk Cummins.

Het lijkt of er luchtondersteuning op de spuitbomen zit, maar schijnt bedriegt. De buitenste delen zijn van een kunststofmateriaal om gewicht te besparen. Dit als alternatief voor aluminium spuitbomen.

Het lijkt of er luchtondersteuning op de spuitbomen zit, maar schijnt bedriegt. De buitenste delen zijn van een kunststofmateriaal om gewicht te besparen. Dit als alternatief voor aluminium spuitbomen.

Ook machinefabrikant Stara doet mee in de Zuid-Amerikaanse markt voor zelfrijders. De Imperador 2000 is Stara's middenklassemodel. Stara werkt met de spuitboom in het midden. De Imperador 2000 is voorzien van een dubbele tank en heeft een pneumatische strooier voor een groenbemester of granulaten. Via een dubbele spuitleiding kan Stara hoeveelheden variëren met behoud van spuitbeeld en eveneens aan de rijsnelheid aanpassen. Het grootste model heeft een 4.000 litertank en kan hydraulisch de bodemvrijheid aanpassen tot maximaal 2 meter.

Ook machinefabrikant Stara doet mee in de Zuid-Amerikaanse markt voor zelfrijders. De Imperador 2000 is Stara’s middenklasse model. Stara werkt met de spuitboom in het midden. De Imperador 2000 is voorzien van een dubbele tank en heeft een pneumatische strooier voor een groenbemester of granulaten. Via een dubbele spuitleiding kan Stara hoeveelheden variëren met behoud van spuitbeeld en eveneens aan de rijsnelheid aanpassen. Het grootste model heeft een 4.000 litertank en kan hydraulisch de bodemvrijheid aanpassen tot maximaal 2 meter.

Herbicat is een van de Braziliaanse machineleveranciers van redelijk eenvoudige spuittechniek. Zoals deze spuitbomen die in het midden van de trekker worden aangebouwd. Uit het oogpunt van gewichtsverdeling en zicht op het werk geen gek systeem. Goed balanceren van de spuitboom is wellicht lastiger dan met een spuitboom over de volle breedte. Achter de tank zit een spuitboom die in de breedte van de trekker spuit.

De Braziliaanse machinefabrikant Herbicat levert een tamelijk eenvoudige spuittechniek. Zoals deze spuitbomen die in het midden van de trekker worden aangebouwd. Uit het oogpunt van gewichtsverdeling en zicht op het werk geen gek systeem. Goed balanceren van de spuitboom is wellicht lastiger dan met een spuitboom over de volle breedte. Achter de tank zit een spuitboom die in de breedte van de trekker spuit.

Auteur: Martin Smits

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

‘Businesscase Ecorobotix ARA-spotsprayer klopt als een bus’

Met 90 nieuwe afleveringen alleen al dit voorjaar is de gedragen 6 meter brede Ecorobotix ARA-spotsprayer een ongekend succes in Nederland.
Afbeelding artikel

Twee Britse bedrijven ontwikkelen spotsprayer

De Britse bedrijven Techneat engineering en Tillet and Hague hebben een spotsprayer ontwikkeld voor het werken in uien, prei en wortelen.
Afbeelding artikel

John Deere en GUSS Automation presenteren autonome spuitrobot Electric GUSS

John Deere en GUSS Automation tonen Electric GUSS, de eerste autonome en volledig elektrisch aangedreven spuitrobot ter wereld.
Beheer
WP Admin