E-robotiller maakt zijn debuut voor publiek
De e-robotiller van Stichting H-WodKa is donderdag 19 mei voor het eerst aan het publiek gepresenteerd in Goudswaard (Z.-H.). De e-robotiller is een veldrobot ontworpen voor grondbewerking. De machine wordt aangedreven door een brandstofcel die op waterstof werkt.
De e-robotiller is ontstaan vanuit een zoektocht naar landbouwwerktuigen en methoden die de bodem zoveel mogelijk ontzien, zodat de productieomstandigheden optimaal blijven. Dat betekent zo weinig mogelijk druk die zo gelijkmatig mogelijk wordt verdeeld.
Geruisloze e-robotiller
De e-robotiller is bedoeld voor zaaibedbereiding en bestaat uit een rol voor en een rol achter, met in het midden een verkruimelaar. De robot rijdt volledig autonoom en wordt elektrisch aangedreven door stroom uit een brandstofcel. De brandstofcel zet waterstof om in elektriciteit. De machine is zowel geruisloos als emissieloos. De brandstofcel is een afneembaar powerpack, waardoor deze ook is te monteren op andere werktuigen.
De demonstratie in Goudswaard (Z.-H.) werd donderdag abrupt onderbroken door een heftige regenbui. Daardoor veranderde de toplaag in modder.
De e-robotiller is voorzien van 6 stuks 50 liter flessen. Daar kan het voertuig ongeveer 3 uur op rijden, met een gemiddeld geleverd vermogen van 40 à 45 kW. De brandstofcel kan 90kW maximaal leveren. Bij constant rijden op maximaal vermogen is dus brandstof aan boord voor 1,5 uur werken.
Tekst gaat verder onder de video
Waterstof tanken
Bij 200 bar bevat een 50 literfles 1 kilo waterstof. Dat heeft een energie-inhoud van 8 liter dieselolie. Het rendement van de omzetting van waterstof naar elektrische stroom is 65%. Een dieselmotor levert effectief maar 30% van het potentiële vermogen aan energie aan de krukas. Het omzetten van stroom naar waterstof kost echter veel energie, waardoor het totale rendement stroom-waterstof-stroom-elektromotor rond 30% is.
Waterstof tanken gaat heel snel vergeleken met het tanken van LPG of het oppompen van een band. Tijdens een werkdag moet een voorraad waterstof bij het perceel aanwezig zijn om af en toe te tanken.
Auteur: Martin Smits
Wil jij de nieuwste veldrobots in actie zien? Kom 31 mei naar de Future Farming & Food Experience
Gerelateerde tags: Robot, Veldrobots