fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Moederbedrijf van Ursus, Pol-Mot, is failliet

Ursus-trekker met 110 pk. De Poolse fabrikant van ursus is in 2021 failliet verklaard. Nu volgt het failliissement van het moederbedrijf Pol-Mot. - Foto: Hans Prinsen

Pol-Mot, het moederbedrijf waartoe Ursus behoorde, is failliet. In de zomer van 2021 werd de Poolse trekkerbouwer Ursus al failliet verklaard.

Sinds 2011 was Ursus onderdeel van Pol-Mot, een geprivatiseerd voormalig staatsbedrijf dat sinds 1968 vrachtwagens produceerde. Na de privatisering in 1993 handelde Pol-Mot ook in onroerend goed en landbouwwerktuigen. De vrachtwagens waren destijds licenties van Fiat en Steyr.

Geschiedenis van Pol-Mot

Pol-Mot startte in 1995 onder eigen regie met de Farm-Mot 250D, een 22 pk-trekker gebaseerd op een John Deere-trekker. In 1999 richtte het bedrijf een joint venture op met het Indiase Escorts. Die samenwerking duurde maar een jaar.

In 1995 startte het met de distributie van de Chinese Foton-trekkers. In 2010 volgden de Turkse Hatat-trekkers en de smalspoortrekkers van IMT. Die laatste zijn sinds 2018 onderdeel van het Indiase Tafe.

Behalve de handel in onroerend goed en landbouwwerktuigen was Pol-Mot distributeur voor Fiat, Hyundai, Lancia, Opel en Skoda. Ook zorgde het bedrijf voor de distributie van Iveco-bestelwagens en -vrachtwagens.

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Machinebouwer Tjalma is failliet

De Nederlandse machinefabrikant Tjalma, met vestigingen in Drachten (Fr.) en Oldekerk (Fr.), is failliet.
Afbeelding artikel

Arnhemse trekkerfabrikant H2Trac failliet

Trekkerfabrikant H2TRac die systeemtrekker EOX175 heeft ontwikkeld, is failliet. Dat geldt ook voor moederbedrijf E-ox.
Afbeelding artikel

Ipsam na 70 jaar failliet

De Belgische machinefabrikant Ipsam is failliet verklaard. In de landbouw was het bedrijf vooral bekend van de mesttanks. Ipsam Technology, zoals...
Beheer
WP Admin