fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Robot legt elke 80 seconden een band op de velg

De volautomatische banden-montagestraat bij Bohnenkamp. Het enige mensenwerk is de aanvoer van de banden en velgen. Foto: Bohnenkamp

Europa’s grootste bandenleverancier Bohnenkamp investeerde in een bijzondere machine: de bandenmontagerobot. Elke 80 seconden wordt er een band met de hoogste precisie gemonteerd.

De nieuwe bandenstraat, zo wordt-ie bij Bohnenkamp intern genoemd. Feitelijk is het een soort van robot die zonder tussenkomst van menselijk handelen landbouw- en trekkerbanden volledig automatisch op de velg legt, de hoogteslag eruit balanceert en elke band oppompt via de velgrand, niet via het ventiel.

Hoogteslag eruit

De machine kan banden monteren met velgdiameters van 20 tot 54 inch. In de meest optimale omstandigheden kan de robot elke 80 seconden een band monteren. Dat is rap. Echter: het zijn doorgaans de heftruckchauffeurs die de aan- en afvoer van banden en velgen niet bij kunnen houden, waardoor de praktische capaciteit op ongeveer 400 wielen per dag uitkomt.

Een lange transportband voert zowel de banden als de velgen aan in de juiste volgorde. Eenmaal aangekomen bij het hart van de robot, belandt de velg op een roterende schijf. Daarna monteert een setje robotarmen de band horizontaal op de velg.

Een camera en een laser leggen samen het laagste punt van de band bij het hoogste punt van de velg. Op deze wijze voorkom je hoogteslag in de trekker- of aanhangerband. Iets wat in de praktijk nog te vaak voorkomt. Deze robot voorkomt dat.

Oppompen via de zijkant

Het vullen van de band met lucht gebeurt met de hoogste precisie bij een nauwkeurigheid van 0,05 bar. Nog specialer is de wijze waarop de robot de banden vult met lucht. Namelijk via de zijkant van de band. De band blijft daartoe in een horizontale positie liggen, waarna een grote luchtkoker over de band gaat. Afhankelijk van de velgmaat, drukt een passende ring de band iets los van de velg, zodat de lucht de band in kan stromen. Als deze ring de band weer loslaat, is het oppompen klaar (zie film). Een bijzondere snelle wijze.

Tekst gaat verder onder video

Forse investering

Hoeveel Bohnenkamp investeerde in deze volautomatische wijze van banden monteren en oppompen, wil Hans Helms, directeur van Bohnenkamp Benelux, niet vermelden. De robot staat vooralsnog bij de hoofdvestiging van Bohnenkamp in het Duitse Osnabrück. Voorlopig blijft het bij deze ene robot. Wellicht volgen er in de toekomst meer.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Drie nieuwe maten Alliance-cultuurbanden Agriflex+ 363 VF

Bandenfabrikant Alliance levert drie nieuwe bandenmaten in de serie Agriflex+ 363 XT VF-cultuurbanden.
Afbeelding artikel

Alliance breidt matenpakket Agriflex+ 372 VF-banden uit

Alliance-importeur Zuid West Banden meldt dat het pakket van de Agriflex+ 372 VF-banden is uitgebreid met vijf nieuwe bandenmaten.
Afbeelding artikel

Innovatieve Galileo CupWheel-band getest op klei in de polder

WUR Open teelten monteerde de CupWheel-band op een Fendt 820 met vijfschaar wentelploeg om bovenover te ploegen op klei. Een impressie.
Beheer
WP Admin