Aankoop bemesting: Meer meenemen op lage druk
Het mestseizoen 2022 staat voor de deur. TREKKER sprak acht ondernemers naar hun afwegingen om (veel) geld te steken in de aankoop van nieuwe bemestingsapparatuur. Wat telt mee en wat gaf de doorslag? Aan het woord Is Sjors Witteveen.
Sjors Witteveen: “We reden altijd met een 8.400 liter tank van Joskin, die prima beviel. De afgelopen jaren hebben we redelijk wat grond op afstand erbij gekregen, dan is een 8.400 litertank eigenlijk net te klein. De Volumetra heeft ook een hydraulisch geveerd en gestuurd tandem-onderstel, dit rijdt comfortabeler dan een enkel-asser. De reden dat we voor Joskin hebben gekozen is de prijs-kwaliteitverhouding en de goede service van Mechanisatie D. Kuipers. De optie zuigarm is niet aangekruist, dit is een bewuste keuze, een zuigarm kost al snel een paar duizend euro extra en weegt ook nog eens 1.000 kilo. Dat is best veel voor een tank die leeg maar 8.000 kilo weegt. Het mechanisatiebedrijf maakt in eigen huis vanghaken waarmee de 8-duims slang bij de put aangehaakt kan worden: simpel en doeltreffend. Bodemvriendelijkheid is zeker een aandachtspunt geweest bij de aanschaf, met name omdat deze tank nog meer mest mee kan nemen dan de vorige. We hebben bewust gekozen voor Mitas 750/60 R30,5-banden, deze kunnen op 1 bar staan. De bemester hebben we niet ingeruild, omdat deze nog niet aan vervanging toe is, daarnaast past de 6,2 meter bemester prima achter deze tandemasser-vacuümtank.”
Tekst: Robin Looman
Meer lezen over bemestingsnieuws en trends in het TREKKER mestthema 2022? Abonnees kunnen terecht in de digitale februari-editie van het magazine.
Gerelateerde tags: Investeringen, Mestthema 2022