De organisatie van de tweejaarlijkse mechanisatiebeurs Agritechnica in Hannover, het Duitse DLG (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft), maakt vandaag bekend welke innovaties worden bekroond met een gouden- of zilveren medaille (innovatieprijzen). Van de 164 inzendingen zijn er 16 goed voor een zogeheten zilveren medaille en één voor een gouden medaille. Die gouden medaille gaat naar NeXat.
Goud voor NeXat-systeemtrekker
Het Duitse NeXat GmbH, ontwikkelaar van de NeXaT-systeemtrekker, wint de enige gouden medaille. De NeXat is een bijzondere, 12 meter brede werktuigdrager op rupsen, die kan worden gebruikt voor grondbewerking, gewasbescherming en ook voor de oogst. Het idee achter de brede werktuigdrager, is dat 95% van het perceel nooit wordt bereden. Opmerkelijk is de cabine, die 270 graden kan draaien, die wordt gebruikt om het werk van de in principe autonome machine in de gaten te houden, en voor het transport over de weg (in de lengte richting). De machine staat op vier elektrisch aangedreven rupsen, die voor het transport 90 graden omdraaien. Er zijn twee dieselmotoren aanwezig die beide 545 pk leveren, maar het voertuig is volgens de bouwers ontworpen voor alternatieve technieken, zoals brandstofcellen.
Lees verder onder de foto
De NeXat is een 12 meter brede werktuigdrager op rupsen, die kan worden gebruikt voor grondbewerking, gewasbescherming en voor de oogst.
Ook opmerkelijk is dat de werktuigdrager gebruikt kan worden als maaidorser. Met de zogeheten NexCo-maaidorsermodule oogst de machine 130 tot 200 ton per uur. Er ligt hierbij een 5,8 meter lange axiale dorsrotor dwars op de rijrichting gemonteerd. Om te voorkomen dat er een ander voertuig (bijv. overlaadwagen) het perceel op moet, is de machine uitgerust met een bunker van 32 kuub. De machine lost dan op de kopakker met een capaciteit van 600 liter per seconde en dat duurt dan ongeveer een minuut.
Voor transport draaien de elektrisch aangedreven rupsonderstellen 90 graden, en dan rijdt de machine in de lengte richting.
De NeXat-werktuigdrager is ook te gebruiken als maaidorser: hierbij ligt een dorstrommel dwars op de rijrichting en zou er een 32 kuub grote graanbunker aanwezig zijn.
Hier volgt een overzicht van 16 uitgedeelde zilveren medailles.
Altijd gelijkmatig lossen bij Krone Machinefabrikant Krone wint een zilveren innovatieprijs met het ExactUnload-systeem op de GX-losbandwagen. Het is idee is dat over een ingestelde lengte (bijv. kuillengte) exact gedoseerd gelost wordt, ongeacht de rijsnelheid (tot 3,5 km/u). De wagen lost sneller of langzamer wanneer nodig. Het systeem moet zorgen voor een goed verdeelde laag op een rijkuil, en de bijkomstigheid zou zijn dat de shovel of verdeeltrekker minder werk heeft, en sneller kan verdichten.
Geen last van lekke banden bij Continental Ag Bandenfabrikant Continental Ag komt met een innovatie om het lekrijden van banden tegen te gaan. Het Agro ContiSeal is een stroperig polymeer aan de binnenkant van een landbouwband, die een eventueel lek in het loopvlak (bijv. van over een scherp onderdeel rijden) meteen afdicht. Het idee is dat je hiermee door kunt rijden, en het lek op een later, rustiger moment kunt laten repareren.
Claas waarschuwt voor bodemverdichting Claas ontwikkelde een stukje software (dat heet Terranimo) wat waarschuwt bij risico op bodemverdichting. Hierbij gebruikt de software de data uit een Cemos-hulpsysteem, waarbij de chauffeur het bodemtype en conditie invoert, en ook gegevens zoals aslast en bandenspanning. Die data worden gekoppeld aan Terranimo, een tool wat bodemverdichting simuleert. Ook dynamische aslasten worden hierbij mee berekend.
Fendt-trekker reinigt zelf het luchtfilter Trekkerfabrikant Fendt (Agco) verdient volgens het DLG een zilveren medaille vanwege een luchtfilter waarvan de trekker herkent in hoeverre die vervuild is, en die de trekker automatisch reinigt zonder die te hoeven verwijderen. Het filter wordt zonnodig schoon geblazen met twee korte, krachtige luchtdrukpulsen van binnenuit. Het losgemaakte stof wordt losgemaakt en met een vacuüm uit de behuizing gezogen. De drukpulsen komen uit een apart persluchtreservoir dat door de compressor wordt gevuld met 12 bar.
Müthing zaait groenbemester door stoppel Machinefabrikant Müthing presenteert de CoverSeeder. Hierbij wordt in één werkgang groenbemester gezaaid door de graanstoppel. De combinatie bestaat uit een sleepeg die zorgt voor fijne grond en stroverdeling. Dan volgt een klepelmaaier die stro en stoppels verkleint, en met de zuigkracht van de klepelrotor wordt graankorrels en dergelijke verwijderd van het zaaibed. Dit gemaaide mengsel wordt óver het zaaielement getransporteerd. Er wordt dus gezaaid in de schone grond, afgedekt met organisch materiaal, en dan volgt een prismawals.
Rauch-App waarschuwt bij onbegaanbaar land Machinefabrikant Rauch ontwikkelde samen met AgriCircle Ag een digitale service wat machinegegevens (van de chauffeur) en weergegevens (van de radar) met elkaar combineert en op basis hiervan de begaanbaarheid van een perceel in kaart brengt (in rasters van 10 meter). De chauffeur krijgt een melding als de grond niet of slechts tot op zekere hoogte begaanbaar is. De applicatie geeft ook een voorstel voor bewerkingsvolgorde van percelen, rijpaden en waar op het perceel te beginnen. Het idee is, dat grote bedrijven niet naar een ver weg liggend perceel hoeven te rijden om te kijken hoe een bewerking mogelijk is.
Direct injectie op Amazone-spuit Duitse machinebouwer Amazone kan voortaan veldspuiten leveren met een directe middeleninjectie. Het is volgens Amazone gemakkelijk en sneller om doseringen aan te passen. En het is hierbij volgens Amazone niet meer nodig om vooraf exact te bepalen hoeveel middel er nodig; als er beschermingsmiddel over is kan dit terug in de originele verpakking.
In-de-rij-schoffelen met Photoheyler Planungsbüro Heinrich komt met een camera-gestuurde schoffel die in-de-rij schoffelt door middel van draaiende/scheppende rotoren. Het is hierbij zaak dat er is gezaaid met een zaaimachine die exacte afstanden aanhoudt tussen verschillende planten. De Photoheyler zou een capaciteit hebben van 1 hectare per uur, waarbij het systeem zelf gewasrijen detecteert en de schoffel en trekker stuurt. De schoffelrotoren staan schuin gemonteerd, wat volgens de ontwikkelaars voorkomt dat plantjes worden ingegraven en de draaisnelheid wordt gecompenseerd aan de voertuigsnelheid. De rotor slaat onkruidplantjes uit de rij, en gooit die tussen twee naastliggende gewasrijen waar een traditionele schoffel die volgt ze begraaft of opnieuw ontwortelt.
Langere afstanden met Fasterholt Het Deense Fasterholt Maskinfabrik A/S krijgt een zilveren medaille voor het monteren van een 66 meter brede spuitboom op de rijdende haspel, waarmee nu tot een afstand van 1.000 meter kan worden bewerkt. Daarmee is het mogelijk om acht hectare te irrigeren terwijl de machine hierbij niet hoeft te worden verzet.
Automatisch stroverdeling op New Holland-maaidorser New Holland kan met het zogeheten OptiSpread Automation System automatisch zorgen voor een juiste stroverdeling op de maaidorser, en houdt hierbij rekening met invloed van de wind. Dit lukt met 2D-radarsensoren aan weerzijden van de machine die de worp en snelheid van het stro detecteren. Als het strooibeeld niet meer juist is, dan wordt automatisch het toerental van de hydraulisch aangedreven invoerrotors verhoogd of verlaagd.
Claas Cemos ontfermt zich over maaibord Claas het de Cemos-hulpsoftware voor maaidorser uitgebreid. Er is nu een laserscanner leverbaar boven op de cabine van de maaidorser die de gewashoogte detecteert. Als chauffeur stel je de haspeldiepte en -afstand in, en als de gewashoogte veranderd, dan past Cemos automatisch de haspelinstellingen aan. De laser herkent spuitpaden, en wanneer de maaidorser op de kopakker arriveert en zorgt dat de haspel hier het laatste graan ‘grijpt’. Ook de snijtafeldiepte wordt automatisch aangepast op basis een vibratiesensor.