Terug naar nieuwsoverzicht

Robottrekker voor ’t zware werk

Het Italiaanse Dragone toonde op de Eima de Black Shire robottrekker. In eerste instantie bedoelt voor boomgaarden. in 2022 wil de fabrikant er maar liefst 200 bouwen.

Een concurrent voor de AgXeed robottrekker? Zie hier de Black Shire Robot, type R 3075. De robottrekker heeft een 70 pk diesel en drijft een grote aggregaat aan om zo de wielen en ook de machines voor en achterop aan te drijven. Een aftakas ontbreekt, het zijn vooral dikke stroomkabels die de externe machines aan gaan drijven. De machine is helemaal autonoom.

De eerste keer dat de machine op een nieuw perceel komt, kan je de machine handmatig inleren via een afstandbediening. Daarna volgt de robot zijn eigen weg. De fabrikant, de Italiaanse firma Dragone (vooral bekend van klepelmaaiers, shredders en spuiten) mikt met deze autonome rupstrekker vooral op de boomgaarden voor fruit- en druiventeelt, maar de machine kan ook prima op een open veld zijn werk doen. Ambitieus is de Italiaanse fabrikant ook. De eerste tien exemplaren zijn verkocht en het doel is om er 200 (!) te bouwen in 2022. Projectleider Claudio Rapalino verklapt dat de richtprijs voor deze massieve, zwaar ogende en tegelijk compacte robot iets onder de € 200.000 ligt. In november volgt een officiële introductie en zal Dragone de machine voor het publiek aan het werk zetten.

Deze Black Shire (zwart werkpaard) heeft zowel achter als voor een hefrinrichting. De robot heeft geen aftakas.

Deze Black Shire (zwart werkpaard) heeft zowel achter als voor een hefrinrichting. De robot heeft geen aftakas.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Blog | ‘Robot kan zonder cabine, boer (nog) niet’

Het regent autonome landbouwvoertuigen. Is dit begin van het einde voor de trekker met luxe cabine?
Afbeelding artikel

John Deere Sesam 2 werkt elektrisch en autonoom

De Amerikaanse machinefabrikant John Deere presenteerde onlangs de Sesam 2 elektrische robottrekker. In een video stelt de fabrikant een nieuw autonoom...
Afbeelding artikel

Horsch werkt aan 24 meter brede autonome zaairobot

Duitse Machinefabrikant Horsch laat via Twitter videobeelden zien van een nieuwe autonome zaairobot. De machine is 24 meter breed. Philipp Horsch,...
Beheer
WP Admin