Trekkerfabrikanten investeren in elektrificatie
De grote trekker- en werktuigbouwers hebben hun visie gericht op hightechbedrijven en start-ups van autonome systemen en veldrobots, zo blijkt uit de vele overnames in de eerste helft van 2021.
Het lijkt erop dat fabrikanten van landbouwmachines zich klaarmaken om in het komende decennium te voldoen aan de toenemende vraag naar elektrische aandrijving en autonome systemen.
Eind juni kondigde trekkerfabrikant Case New Holland (CNH) de overname van techbedrijf Raven aan. Met deze overname wil CNH zijn precisielandbouwcapaciteiten versterken. Datzelfde Raven nam in 2019 nog de autonome veldrobot DOT over, en het ontwikkelde het bedrijf Smarty Ag voor autonome landbouwoplossingen. Ook kocht Raven begin dit jaar al het intellectuele eigendom en de patenten van Jaybridge Robotics, een vroege ontwikkelaar van geautomatiseerde landbouwtechnologie.
In mei zijn de Duitse machinebouwer Claas en de Nederlandse start-up AgXeed een samenwerkingsverband aangegaan waarin eerstgenoemde een minderheidsbelang heeft. Het doel is om autonome landbouwmachines verder te ontwikkelen en op de markt te brengen. Het in Nederland gevestigde bedrijf AgXeed biedt een autonome veldrobot met diesel-elektrische aandrijving, een onderstel op wielen of volledig op rupsbanden, tot 156 pk en standaard driepuntshefarmen om boeren in de toekomst te ondersteunen bij een breed scala aan toepassingen. “Deze verbintenis biedt Claas toegang tot innovatieve technologieën in een vertrouwd marktsegment en is een aanvulling op onze eigen expertise op het gebied van autonomie en robotica”, aldus Thomas Böck, CEO van Claas Group.
In april bundelden techbedrijf Trimble en de Duitse apparatuurfabrikant Horsch hun krachten om autonomieoplossingen te creëren. De samenwerking moet verder gaan dan het autonoom besturen van machines, zoals de zelfrijdende gewasbeschermingsspuiten, naar volledige work-flow automatisering van het kantoor tot het veld. Ondertussen heeft Horsch al een eerste versie van een autonome zaaimachine uitgebracht. Daarnaast meldt Horsch dat ze dit jaar nog twee autonome concepten in gebruik zullen nemen.
In maart trok Monarch tech start-up Zimeno Inc, het bedrijf achter de elektrisch aangedreven Monarch tractor en zijn autonome en dataverzamelende mogelijkheden, nieuwe partners en investeerders aan, waaronder CNH Industrial, de fabrikant van Case IH, en New Holland landbouwmachines. De expertise van het in Californië gevestigde bedrijf op het gebied van de integratie van autonome besturing en elektrische aandrijving is de belangrijkste reden voor CNH om een strategisch partnerschap aan te gaan en een minderheidsbelang in het bedrijf te verwerven, waardoor de technologie uiteindelijk zou kunnen worden toegepast in CNH’s landbouw- en bouwvoertuigen.
In februari nam de Japanse trekkerfabrikant Kubota deel aan een “Serie B”-investeringsronde van in totaal 20 miljoen US$ voor Tevel, een ontwikkelaar van vliegende autonome robots voor het plukken van fruit. Tevel Aerobotics Technologies, opgericht in 2017 in Israël, ontwikkelt autonome vliegende robots voor het plukken van fruit. Het combineert AI met computervisie, geavanceerde robotica, luchtvaarttechniek, ultramoderne vluchtcontrole en datafusie en perceptie.
Het bedrijf Ideanomics nam in juni Solectrac Inc. volledig over. Dit is een in Californië gevestigde fabrikant en distributeur van hoogwaardige elektrische trekkers met nulemissie. Volgens Ideannomics, dat gespecialiseerd is in hernieuwbare energie en elektrische voertuigen, is de markt voor landbouwtrekkers wereldwijd goed voor 75 miljard dollar, waarbij het segment van minder dan 40 pk goed is voor meer dan 60 procent van de vraag.
Dat is slechts een opsomming van de belangrijkste overnames in de eerste helft van 2021. Zoveel is zeker: de ag-tech markt is in volle gang en er zullen dit jaar en daarna nog veel meer overnames volgen.
Gerelateerde tags: Autonomie