fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Zilveren jubileum Krone Big M

In 25 jaar tijd leverde Krone zes generaties af van de zelfrijdende Big M-maaier.

Volgende week viert Krone dat het 25 jaar geleden zijn eerste Big M zelfrijdende triplemaaier aan de agrarische pers toonde. Inmiddels is het een bekende verschijning die aan zijn zesde generatie bezig is, en eind dit boekjaar, op 31 juli, loopt volgens planning de 3.345ste machine van de productielijn.

Bijna ging het nog mis, bij die persintroductie op 20 mei 1996. De ochtend voor deze ‘doop’ ging de eerste Big M nog even naar de wasstraat. Op weg er naar toe brak een brandje uit in de kabelboom. Met kunst en vliegwerk is de zaak gerepareerd en schoongemaakt; niemand heeft iets gemerkt, aldus Krone.

De zelfrijdende maaier is continu verbeterd door de fabrikant in het Duitse Spelle. Het eerste type maaide 9,1 meter breed en kreeg al snel voet aan de grond bij loonbedrijven, mede vanwege de toelating om 40 km/u te rijden op de weg. Een wapenfeit in 1999 was het 24-uursresultaat gras maaien van 315,1 hectare. Ook een record van 15,2 hectare/uur haalde toen het Guinness Book of Records.

De volgende generaties, met een grotere maaibreedte van 9,7 meter per werkgang, volgden elkaar op: de Big M II in 2001 (nieuwe aandrijflijn, zuiniger), de Big M 400 in 2009 (400 pk, laagtoerentalconcept, HeavyDuty-maaibalk met SafeCut-beveiliging), en in 2011 luidde de M 420 de vierde generatie in. Deze kreeg een moderne look, een MAN-motor en meer bedieningscomfort. Gen. 5 in 2017 was de M 450 met variabele rijaandrijving en hydraulische bodemontlasting van de maaiers, en een Liebherr-motor van 449 pk.

Mijlpalen

De mijlpaal van 500 verkochte machines bereikte Krone in 2003, zeven jaar na de introductie. Nummer duizend is in 2008 afgeleverd. Inmiddels produceert het bedrijf met de M 450 CR de zesde generatie, met rollenkneuzer. Op 31 juli 2021 moet Big M nummer 3.345 de poort uit rijden.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Pöttinger toont nieuwe triplemaaier

De Pöttinger Novacat V10000 is verkrijgbaar met een aanbouwbok voor 3 of 3,5 meter brede frontmaaiers.
Afbeelding artikel

Special Edition zelfrijder van jarig Delvano

De Belgische spuitenfabrikant Delvano viert zijn 55-jarige verjaardag met het uitbrengen van een Special Edition-zelfrijder. Het familiebedrijf Delvano, gevestigd in het...
Afbeelding artikel

Vredo VT5536: 22 kuub in 90 seconden en rust in de cabine

De nieuw ontworpen zodebemester Vredo VT5536 heeft een Scania-krachtbron en 22 kuubs kunststoftank. Tijd voor een proefrit.
Beheer
WP Admin