Registratie trekker op maatschap niet meer dit jaar
De registratie van landbouwvoertuigen op naam van een maatschap wordt mogelijk gemaakt, maar niet meer dit jaar. Registratie op naam van een maatschap gaat voertuigeigenaren extra geld kosten.
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft verantwoordelijk demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen dat het kabinet werkt aan een wijziging van het Burgerlijk Wetboek en de wegenverkeerswet om de registratie mogelijk te maken. Op dit moment kunnen volgens de wegenverkeerswet geen voertuigen geregistreerd worden op vennootschappen zonder rechtspersoonlijkheid, zoals maatschappen, terwijl deze rechtsvorm in de agrarische sector juist veel voor komt. Op verzoek van SGP heeft Van Nieuwenhuizen samen met het ministerie van Justitie, de RDW, CJIB en verzekeraars onderzoek gedaan naar het effect van registratie op naam van een maatschap. Daar kwamen geen bezwaren naar voren.
Aanpassing wegenverkeerswet
De modernisering van het stelsel voor personenvennootschappen in het Burgerlijk Wetboek wordt in gang gezet, waarbij een maatschap dezelfde eigenschappen krijgt als bijvoorbeeld een vennootschap onder firma (op naam van die rechtsvorm kan nu wel een voertuig worden geregistreerd). De wetswijziging wordt in de loop van het jaar ter consultatie voorgelegd. De wegenverkeerswet zal vervolgens ook worden aangepast. Uitvoeringsorganisatie RDW meldt dat de inwerkingtreding in ieder geval niet meer dit jaar zal zijn.
In het kader van de registratie- en kentekenplicht voor landbouwvoertuigen moeten eigenaren van landbouwvoertuigen hun voertuig voor 1 januari 2022 registeren bij de RDW, omdat ze anders niet op de openbare weg mogen. Registratie moet dan eerst op naam van een privépersoon gebeuren. Overschrijven op naam van de maatschap kan zodra de wetswijzigingen van kracht worden. De kosten van overschrijving bedragen € 10,75 per voertuig.
Gerelateerde tags: Kentekenplicht, Trekkerkenteken