Autonome projecten voor zaai- en pootmachines
Zelfrijdende zaai- en pootmachines zijn in het verleden een echte zeldzaamheid gebleken. Wellicht kunnen autonomie en de projecten die nu lopen deze machines in een ander daglicht stellen. Een blik op de ontwikkelingen:
Omdat trekkers krachtig en veelzijdig genoeg zijn, hebben zelfrijdende zaai- en pootmachines niet echt kunnen doorbreken zoals bijvoorbeeld zelfrijdende sproeiers dat hebben gedaan. De veelzijdigheid van een machine voor zaaien en/of planten is in veel gevallen gewoon niet zo groot. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met de enorme afmetingen van sommige van de huidige zaaicombinaties, de noodzakelijke grondbewerking en zaaibedbereiding, en het vereiste vermogen en de tractie.
Fabrieksmatig vervaardigde zelfrijdende zaaimachines zijn een zeldzaamheid. Lemken ontwikkelde in 2003 een prototype van een zelfrijdende rotorkopeg-zaaicombinatie, Brillant genaamd. Gemaakt op basis van een TerraGator. Het is nooit in productie genomen.
Op internet vind je verschillende creaties van creatieve ondernemers en ingenieurs, zoals de Vervaet zelfrijdende erwtenzaaimachine van Sas Cousin Agricole in Noord-Frankrijk, een Zetor Forterra trike van de Nederlandse aannemer Deelen en de Lite Trac SS2400 aardappelpootmachine gebouwd door het Nederlandse bedrijf Wijnen Machines.
Kan autonomie een ander licht werpen op zelfrijdende zaai- en pootmachines?
Langlopend Argentijns project
Een interessant idee komt van de Argentijnse ingenieur Germán Villar. In 2007, tijdens zijn afstudeerscriptie als industrieel ontwerper, ontstond het idee om een trekker en planter te combineren in één machine, de AutoSatum. Een rupsgestuurde elektrische machine met 10 meter werkbreedte. Het gewicht van de accu’s moet zorgen voor voldoende neerwaartse kracht op de zaaielementen en Villar gelooft dat AutoSatum een concurrerende machine is die qua waarde vergelijkbaar is met de prijs van een trekker en zaaimachine.
Villar vertelde onlangs aan Future Farming dat ze in de laatste fase van de basis engineering zitten van de AutoSatum. Geïnteresseerde boeren moeten nog even wachten, want het project moet in 2030 in de eerste machines resulteren. De grote vraag: Zal er tegen die tijd nog steeds een operator nodig zijn of zal hij vanaf het begin echt autonoom zijn?
Horsch en John Deere
Ideeën in dezelfde lijn komen van John Deere met zijn autonome Joker en, meer recent, de autonome werktuigdrager van Horsch. De Joker van John Deere is en blijft volgens de fabrikant een conceptstudie. De zogenaamde Robo van Horsch draait inmiddels veldproeven. De fabrikant is van plan dit jaar nog twee concepten te produceren. Net als de AutoSatum en de Joker is ook het Horsch-prototype voorzien van rupsbanden aan de vooras. Officiële details over de ontwikkeling van Horsch’ prototype zijn nog niet bekendgemaakt.
Horsch zegt dat zijn autonome werktuigdrager de doeltreffendheid van het zaaien niet gaat verminderen. Het gebruik van een zwerm kleine robots ziet Horsch als onpraktisch op het gebied van aanvoerlogistiek en duur doordat onderhoud complex zou zijn.
Bron: Future Farming
Gerelateerde tags: Autonomie, Precisielandbouw, Robots