Terug naar nieuwsoverzicht

Valtra voegt automatiek en wegen toe aan voorlader

Valtra rust de Quicke-voorladers dit najaar optioneel uit met druk- en hoeksensoren zodat deze automatiek krijgt en kan wegen. Foto's: Jari Kivelä (Valtra)

Trekkerfabrikant Valtra komt met een nieuwe optie voor voorladers: een weeginstallatie en automatiek.

De Finse trekkerfabrikant Valtra voegt dit najaar optioneel druk- en hoeksensoren toe ín de voorlader waardoor deze extra functies meekrijgt. Want met die extra sensoren beschikt de voorlader over automatiek, zoals het instellen van heflimieten, automatische beweging en -hoekverstelling van de bak of palletvork en er is dan een schud-functie om een bak te lossen. Daarnaast is het met de druksensoren mogelijk om een baal of bakinhoud te wegen.

Lees verder onder de foto

Met het optiepakket kan de voorlader automatisch bepaalde posities aannemen, kan een hefbereik worden ingesteld, en is er een weeg- en schudfunctie.

Met het optiepakket kan de voorlader automatisch bepaalde posities aannemen, kan een hefbereik worden ingesteld, en is er een weeg- en schudfunctie.

Automatische vlakstelling

De optie is alleen mogelijk in combinatie met een SmartTouch-bedieningsscherm. Er verschijnt een extra symbool op dit scherm waar je de instellingen voor de voorlader doet. Zo kun je bijvoorbeeld de voorlader een bepaald hefbereik geven. Dat kan handig zijn voor wie vaak een lage stal of bewaarschuur in- en uitrijdt. In zo’n geval stel je de voorlader bijvoorbeeld in op maximaal drie meter hefhoogte, en dan heft deze -ook als je de joystick vast blijft houden- niet hoger. Ditzelfde geldt ook voor de hoekverstelling van de bak of palletvork.

In het scherm kun je ook bepaalde ‘setpoints’ instellen. In feite sla je hiermee posities van de voorlader op, en kun je de voorlader die automatisch laten aannemen. Dit is bedoeld voor repeterende handelingen, zoals mestladen. Hiermee laat je dan de voorlader automatisch helemaal heffen. Ander voorbeeld van die setpoints is automatisch vlakstelling van palletvorken, wat handig kan zijn bij het laden van kuubkisten.

Lees verder onder de foto

Met bepaalde 'setpoints' kun je posities van de voorlader opslaan. En die kun je gebruiken om bijvoorbeeld automatisch de palletvorken vlak te stellen.

Met bepaalde ‘setpoints’ kun je posities van de voorlader opslaan. En die kun je gebruiken om bijvoorbeeld automatisch de palletvorken vlak te stellen.

Gewichten exporteren

In het SmartTouch-scherm kun je verschillende profielen opslaan, zoals voor een bak, palletvork of balenklem. In zo’n profiel worden de heflimieten en setpoints opgeslagen, en dit is ook handig voor de weegfunctie.

De voorlader-software (verstopt in de ‘dwarsbalk’) bepaalt het gewicht op basis van druksensoren. Opvallend is dat het mogelijk is om gewichten op te slaan. Zo kun je bijvoorbeeld na het laden van een vrachtwagen de gewichten (en tijdstippen) exporteren in een xml-bestand.

Lees verder onder de foto

De voorladerautomatiek is alleen leverbaar in combinatie met een SmartTouch-bedieningsscherm en hierop kun je profielen opslaan voor bakken, palletvorken of ander gereedschap.

De voorladerautomatiek is alleen leverbaar in combinatie met een SmartTouch-bedieningsscherm en hierop kun je profielen opslaan voor bakken, palletvorken of ander gereedschap.

Op de vijfde generatie

Valtra noemt de optie ‘Precision Lift & Load’ en het is dit najaar verkrijgbaar als optie op de onlangs geïntroduceerde vijfde generatie N- en T-serie-trekkers en de G-serie, ongeacht het type voorlader. De optie is ook naderhand op te bouwen op diezelfde generatie N- en T-serie met SmartTouch-armleuning. Het is nog niet zeker of de optie ook beschikbaar komt voor de vierde generatie trekkers met diezelfde armleuning; dat wordt nog onderzocht. Volgens Valtra-importeur Mechan Groep uit Achterveld (Ut.) is de meerprijs voor de voorladerautomatiek nog niet bekend.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Valtra toont nieuw vlaggenschip S416

De Finse trekkerfabrikant Valtra presenteert een nieuw topmodel. Het gaat om een nieuwe S416 met maximaal 420 pk. TREKKER is bij...
Afbeelding artikel

IJsland kent kleine, soms grillige trekkermarkt

Trekkerdealer Fridrik Ingi Fridriksson vertelt hoe de mechanisatiemarkt in IJsland in elkaar steekt, en ook over hoe grillig die soms is.
Afbeelding artikel

Valtra nu ook te koop in matgrijze kleurstelling

Trekkerfabrikant Valtra voegt een nieuwe kleur toe aan de zogeheten Unlimited-optielijst: ‘Titan grijs’. Dat is een matgrijze kleurstelling. Binnen Valtra’s zogeheten...
Beheer
WP Admin