fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Ruim 130 noviteiten in de race voor Bronzen Sikkel

Tijdens AgroTechniek Holland digitaal, wordt ook de Bronzen Sikkel uitgereikt aan de noviteit met de meeste publieksstemmen. Voorwaarde is dat de deelnemende machine nog niet eerder in Nederland op een beurs is gepresenteerd. Een greep uit de lijst van de aangedragen noviteiten.

Zetor Crystal model 2020

Foto: Zetor

De Zetor Crystal HD onderging een update. De motor is de Deutz TCD 6.1 L6 motor met een maximaal vermogen van 171 pk. Deze voldoet aan de Stage V-emissienormen. Daarnaast zijn er veranderingen in de cabine. Het model kreeg een volledig nieuwe dak op basis van het Zetor by Pininfarina ontwerp. Dit zorgt voor beter zicht op de voorlader dankzij de ingekeepte vorm en het vernieuwde zonnedak. Standaard voldoet het dak aan de FOPS (Falling Object Protection Structure).

H2Trac EOX -175

Foto: H2Trac

De EOX -175 van H2Trac is een (hybride)elektrische trekker. Deze heeft een elektrische aandrijflijn en een variabele spoorbreedte van 2.25 tot 3.20 meter. Met zijn vierwielbesturing haalt de trekker een draaicirkel van 9,6 meter. In januari van dit jaar reed de EOX de eerste meters buiten.

Scharmüller K80 EAMS

Scharmüller

De K80 EAMS (Embedded Angle Measurement System) van Scharmüller is een ingebed hoekmeetsysteem dat werkt met een sensor in de K80 kogeltrekhaak. Het systeem meet de stuurhoek tussen trekker en de aanhanger. Hierdoor kan je de draaihoek vergroten. Dankzij de interne sensoren zijn de gevoelige meetinstrumenten beschermd tegen stoten en kunnen deze onderhoudsvrij werken.

Hauer XB Bionic universele voorlader

Foto: Hauer

De Hauer XB Bionic universele voorlader is een volledig hydraulische voorlader met interne mechanische parallel geleiding. Hij is uitgerust met een werktuigen- snel wissel frame, voorbereid voor lasthaken, dubbelwerkende hefcilinder en dubbelwerkende kiepcilinder, beveiligd door een tandemveiligheidsventiel. De beschermde hydrauliekleidingen zijn gemonteerd aan de onderzijde van de laadarm.

Eland Machines Mani-ject 1240 (sleepslang)bemester

Foto: Eland Machines

De Mani-Ject 1240 zodenbemester van het nieuwe Nederlandse merk Eland Machines kenmerkt zich door een laag eigen gewicht. Dit dankzij de compacte bouw en het gebruik van hoog treksterkte staal. Vanwege dit sterke staal kon de fabrikant deze schijvenbemester van dunner materiaal maken. Naast een lager gewicht dan vergelijkbare modellen in de markt, is deze bemester ook onderhoudsarm.

Haaktandschudder Massey Ferguson

Foto: Massey Ferguson

Na een afwezigheid van ruim twee jaar zijn de haaktandschudders weer te koop in Nederland. Haaktandschudders maakten tot 2017 deel uit van het programma van Lely Industries. Na de overname van de hooibouwdivisie van Lely door het Agco concern, werden de schudders ondergebracht in het leveringsprogramma van MF als onderdeel van de full-liner strategie. Het unieke kenmerk van de haaktandschudder is de vorm van de tanden; die is aan het eind gebogen in de vorm van een haak. Daarnaast is de onderste tand langer dan de bovenste en is elke tandenset onder een hoek aan de rotorarm bevestigd. Dit geeft onder andere een hoge capaciteit (volgens Agco tot 25 % meer dan bij rechte tanden).

Bergmann Royal 280 S opraapwagen

Foto: Bergmann

De opraapwagens van Bergman Royal serie zijn er in 4 tandemasmodellen met een DIN-laadvolume van 26.8 tot 30 m3. Deze serie heeft een op elkaar afgestemde werking van de twee snij – en persrotoren, waardoor het gewas ontzien wordt en de laadcapaciteit groter is. De machine heeft een 1940 mm brede pick-up, een doseerband van 900mm, drie walsen en een gestuurde pick-up.

Wingssprayer 2021

Foto: Wingssprayer

In de weg naar 100% driftreductie heeft Wingssprayer een compleet vernieuwd model. Dit nieuwe model is ongeveer 15 % lichter dan het voorgaande model. Deze nieuwe Wing 2021 is veel zachter voor het gewas. Alle scherpe hoeken zijn afgerond en demping van de wing is verbeterd door een nieuw model ophanging en demper. Ook is de Wingtip meegenomen in deze update van het model 2021. De Wingtip is een speciale extra spoiler aan beide uiteinden van de Wings, die ervoor zorgt dat alle fijne druppels van de buitenste doppen en kantdoppen terug op het land komen of in het gewas belanden.

Kuhn Vari-Master L Duoliner

Foto: Kuhn/Reesink Agri

De Kuhn Vari-Master L is beschikbaar met Duoliner in 4, 5 en 6 schaar wentelploeg. De nieuwe aangebouwde Kuhn Duoliner vorenpakker zorgt dat het geploegde land stevig aangedrukt wordt. Vocht blijft daarbij behouden in de bodem. De nieuwe generatie wentelploeg heeft een toelaatbaar vermogen van maximaal 50 pk per lichaam.

Knoche Ecomax biocultivator

Foto: Knoche

Deze cultivator is speciaal ontwikkeld voor de specifieke eisen van de moderne conventionele en biologische landbouw: in plaats van chemie. Het bewerken van gewasresten en vanggewassen met de Ecomax gebeurt door een ondiepe grondbewerking. Hiervoor heeft de machine 285 mm brede ganzenvoetscharen, met een hoek van 12 graden. De grond wordt hiermee enkele centimeters diep bewerkt. Ecomax is leverbaar in werkbreedtes van 3 m, 4,5 m en 5 m.

Concept Perugini Biomulch

Foto: Vlaming Agri

De Concept Perugini Biomulch, de zogenaamde SFB, is ontwikkeld om groenbemester, grasland of gewasresten te hakselen en te vermengen. Speciaal aan deze machine is, dat de rotorsnelheid verhoogt is en dus gras of gewasresten beter verhakseld wordt. Daarbij kan de klep hydraulisch versteld worden, zodat de gewasresten beter verspreid, gemengd en naar achter geworpen wordt en er een mulchlaag onstaat. De ondiepe bewerking zorgt ervoor, dat de structuur van de bodem in takt blijft. De Concept Perugini SFB is te verkrijgen in de werkbreedtes 280 en 300 cm, met een werkdiepte van 1 tot 9 cm.

MPC-4 aardappelselectiewagen elektrisch

Foto: Vlaming Agri

De nieuwe MPC-4 Electric aardappelselectiewagen is in opbouw niet veel anders dan de beproefde MPC-4 met verbrandingsmotor, alleen de aandrijving en elektro motor zijn anders. Het eerste prototype van de elektrische MPC-4 is op dit moment bezig met zijn testrondes.

Bogballe Calibrator Totz

Foto: Bogballe

De Calibrator Totz van Bogballe is gericht op landbouwers die willen werken met precisielandbouw. Volautomatische calibratie, sectiecontrole via GPS en gebruik van applicatiekaarten zitten in het pakket. De volautomatische hoeveelheid kalibratiefunctie zorgt dat de gewenste hoeveelheid welke in het veld verstrooid wordt, ook daadwerkelijk wordt verstrooid. Bij precisielandbouw zijn juist de hoeveelheden eerder ongelijk dan gelijkmatig over het veld verdeeld. Dit betekent dat er anders moet worden gedoseerd als voorheen. Een toedieningskaart of een gewassensor geeft nu aan dat de hoeveelheid kunstmest moet worden gevarieerd.De eerste strooiers met Calibrator Totz zijn al geproduceerd en klaar voor levering voor seizoen 2021.

Manitou Joystick Switch and Move AutoPower

Foto: Still video Manitou

De Joystick Switch and Move AutoPower-functie, beschikbaar op machines met M-Vario+ en Varioshift-transmissie, past het motortoerental proportioneel aan volgens de vraag naar hydraulisch debiet via JSM-joystick. Deze functie is volledig onafhankelijk van de rijsnelheid van de machine, die wordt geregeld door het rijpedaal (gaspedaal). Als de “JSM Autopower” het motortoerental zal verhogen voor extra hydrulisch debiet, zal de machine dus niet sneller rijden. Dit is een voordeel ten opzicht van transmissies met hydrostatische / CVT / koppelomvormer, want daar werkt het gaspedaal tegelijkertijd op zowel de hydraulische bewegingssnelheid als de rijsnelheid van de machine. Dit “dubbele effect” kan oncomfortabel / onproductief zijn wanneer zowel hoge hydraulische snelheid als lage rijsnelheid wordt gevraagd.

Uitreiking

Het publiek kan via de noviteitenpagina door het overzicht van alle aangedragen machines bladeren. De mooiste kan je een stem geven met de Mooi Man! knop. De machine met de meeste stemmen wint de Bronzen Sikkel. De uitreiking is donderdag 11 maart 19.45 uur te volgen via de digitale beurs.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Agrishow 2024: megadrone, veldrobots en autonome vrachtwagen

Op Agrishow 2024 zag TREKKER een megadrone, veldrobots die een Braziliaanse boerderij bemannen en multifunctionele autonome vrachtauto.
Afbeelding artikel

FOTO | Braziliaanse mechanisatie toont eigen gezicht op Rural Show Coopavel

TREKKER-lezers zagen op de Rural Show Coopavel in Brazilië verschillen tussen de Braziliaanse en Nederlandse mechanisatie, maar zeker ook overeenkomsten.
Afbeelding artikel

Gerobotiseerde snoeiarm van Robotic Perception snoeit in boom- en wijngaarden

Start-up Robotic Perception demonstreerde een prototype van een gerobotiseerde snoeiarm op robotbeurs World Fira in Toulouse (Fr.).
Beheer
WP Admin