fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Elektrische Silver Rain pompunit stuurt waterpeil

Foto's: Jacco van Erkelens

Landbouwmechanisatiebedrijf van den Ende uit Sommelsdijk (Z.-H.) brengt een zogeheten Silver Rain Solar Pump System (SPS) op de markt. Dit is een elektrische pompunit op zonnepanelen die is bedoeld om het grondwater op peil te houden bij peilgestuurde drainage.

Het Nederlandse Silver Rain, fabrikant van beregeningsbomen, gaat in op de vraag naar pompsystemen voor peilgestuurde drainage. Het systeem is bedoeld om met slootwater het grondwaterpeil binnen een perceel aan te sturen via de centrale put van het peilgestuurde drainagesysteem. Met de elektrische pompunit op zonnepanelen is het mogelijk om 24 uur per dag 9-10 hectare bij te houden, ook bij hogere temperaturen. Het systeem bestaat uit een waterpomp, accu’s en 6 zonnepanelen met een opleverend vermogen van 320 Watt per stuk. Onder de panelen is plaats voor 4 tractiebatterijen die gezamenlijk voor 36 uur aan stroom kunnen opslaan.

Lees verder onder de foto

6 zonnepanelen van 320 Watt vermogen vouw je in het land uit. Door er dragers onder te haken, is het geheel bestand tegen wind. (foto's: Jacco van Erkelens)

6 zonnepanelen van 320 Watt vermogen vouw je in het land uit. Door er dragers onder te haken, is het geheel bestand tegen wind. Foto’s: Jacco van Erkelens.

30 kuub per uur

De unit levert stroom voor de 235 Watt waterpomp die 30 kuub per uur verpompt. Volgens de fabrikant heeft de lagedrukpomp genoeg capaciteit om zelfs bij hoge temperaturen en vochtvragend gewas het peil constant te houden. In de put van het peilgestuurde drainagesysteem plaats je een vlotter die bepaalt wanneer peil bereikt is. De pomp werkt op 220 volt en daarom is een aardpen nodig. De kast is IP65 gecertificeerd (sproeiwaterdicht) en kan dus schoongemaakt worden.

Lees verder onder de foto

In de put van de peilgestuurde drainage plaats je het oranje vlottertje. De vlotter is met een stekker gekoppeld aan de SPS. met een verlengkabel is het ook mogelijk om ergens in het land de grondwaterstand te meten, wat volgens de fabrikant nog betrouwbaarder is.

In de put van de peilgestuurde drainage plaats je het oranje vlottertje. De vlotter is met een stekker gekoppeld aan de SPS. met een verlengkabel is het ook mogelijk om ergens in het land de grondwaterstand te meten, wat volgens de fabrikant nog betrouwbaarder is.

Compact en praktisch

Het frame van de unit is gegalvaniseerd en de beplating is van aluminium om het apparaat zo licht mogelijk te houden. De fabrikant schat het systeem op zo’n 350 kg. Bij het in- en uitklappen zijn twee personen nodig. De ijzeren dragers onder de panelen zorgen ervoor dat het geheel windvast is. De transportbreedte van het opgeklapte geheel is 2 meter. In het najaar kun je de unit met een trekker ophalen uit het land. De SPS is ook op te pakken met een heftruck, zodat-ie makkelijk te verplaatsen is in de loods.

Lees verder onder de foto

In opgeklapte toestand is de unit slechts 2 meter breed en kan dus met elke trekker opgehaald worden. Dit model betreft een voormodel, waar de draagkokers van de zonnepanelen nog horizontaal worden opgeborgen. Het definitieve verkoopmodel heeft opbergruimtes aan de zijkanten. Overigens is hier de zijkant aan de linkerkant nog open, omdat de accu's er nog in geplaatst worden.

In opgeklapte toestand is de unit slechts 2 meter breed en kan dus met elke trekker opgehaald worden. Dit model betreft een voormodel, waar de draagkokers van de zonnepanelen nog horizontaal worden opgeborgen. Het definitieve verkoopmodel heeft opbergruimtes aan de zijkanten. Overigens is hier de zijkant aan de linkerkant nog open, omdat de accu’s er nog in geplaatst worden.

Leverbaar voor komend seizoen

L.M.B. van den Ende laat weten dat de Silver Rain SPS leverbaar is voor het komende seizoen. Een complete set met 1 pomp, 4 accu’s en 6 panelen kost €8.400,-.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Elektrisch aangedreven werktuigendrager E-horse voor 'verzorgingswerk'

Werktuigendrager E-Horse heeft vierwielbesturing, is volledig elektrisch en licht van gewicht. Het voertuig is vooral bedoeld voor gewasverzorging.
Afbeelding artikel

Bobcat presenteert elektrische verreiker op Intermat in Parijs

Bobcat presenteert elektrische verreiker TL25.60e op Intermat in Parijs. Deze heeft hetzelfde nominale en hefvermogen als de dieselvariant.
Afbeelding artikel

Werken met Chinese elektrische EP-heftruck tussen de koeien

Dat veehouder Peter Oosterhof niet koos voor een wiellader maar voor een Chinese EP-heftruck komt door een optelsom van factoren.
Beheer
WP Admin