fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

HEFTRUCKS EN MINISHOVELS REGISTREREN

Ook sommige heftrucks en minishovels moet je registreren. Foto: Matthijs Verhagen.

In de periode van 1 januari t/m 31 december 2021 moet iedere eigenaar van een bestaand landbouwvoertuig die gebruik wil maken van de openbare weg deze registreren bij het RDW. Dat geldt ook voor een aantal heftrucks en minishovels.

In eerste instantie is het van belang om te bepalen of de heftruck of minishovel op de openbare weg komt. Wanneer deze nooit op de openbare weg komen, hoeven deze ook niet geregistreerd te worden. Voor machines die wel op de openbare weg komen kent de wetgeving twee smaken.

Heftrucks

Een heftruck die smaller is dan 130 centimeter hoeft niet geregistreerd te worden ook al komt deze op de openbare weg. Wanneer de machine breder is dan 130 centimeter én op de openbare weg komt is registratie wel verplicht. Heftrucks zijn volgens de wetgever motorrijtuigen die voorzien zijn van een hefinrichting aan de voorzijde.

Minishovels

Rondom de registratie van minishovels heerst nog onduidelijkheid. Hoe de wetgeving op dit moment beschrijft moet elke minishovel die op de openbare weg komt ongeacht de breedte geregistreerd worden. Dit komt omdat een minishovel momenteel gezien wordt als een MMBS (motorrijtuig met beperkte snelheid). Verschillende bronnen vinden echter dat een minishovel net als een heftruck, aan de voorzijde voorzien is van een hefinrichting. En dat minishovels smaller dan 130 centimeter niet registratie plichtig zijn.

Lees hier alles over hoe je machines kunt registreren.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Verkoop John Deere-trekkers plust 29% in Nederland

In de eerste helft van 2023 zijn 115 John Deere-trekkers (+29%) meer op kenteken gezet ten opzichte van 2022. Steyr en...
Afbeelding artikel

Zo krijgt een nieuwe machine RDW-goedkeuring

Je mag met landbouwtrekkers alleen op de weg rijden als ze gekentekend zijn. Wat komt er zoal kijken bij een RDW-goedkeuring?
Afbeelding artikel

Trekker niet op kenteken verzekerd? € 400 boete

RDW kondigt aan vanaf 1 januari actief te gaan controleren op de verzekering op kenteken van (land)bouwvoertuigen.
Beheer
WP Admin