Terug naar nieuwsoverzicht

HEFTRUCKS EN MINISHOVELS REGISTREREN

Ook sommige heftrucks en minishovels moet je registreren. Foto: Matthijs Verhagen.

In de periode van 1 januari t/m 31 december 2021 moet iedere eigenaar van een bestaand landbouwvoertuig die gebruik wil maken van de openbare weg deze registreren bij het RDW. Dat geldt ook voor een aantal heftrucks en minishovels.

In eerste instantie is het van belang om te bepalen of de heftruck of minishovel op de openbare weg komt. Wanneer deze nooit op de openbare weg komen, hoeven deze ook niet geregistreerd te worden. Voor machines die wel op de openbare weg komen kent de wetgeving twee smaken.

Heftrucks

Een heftruck die smaller is dan 130 centimeter hoeft niet geregistreerd te worden ook al komt deze op de openbare weg. Wanneer de machine breder is dan 130 centimeter én op de openbare weg komt is registratie wel verplicht. Heftrucks zijn volgens de wetgever motorrijtuigen die voorzien zijn van een hefinrichting aan de voorzijde.

Minishovels

Rondom de registratie van minishovels heerst nog onduidelijkheid. Hoe de wetgeving op dit moment beschrijft moet elke minishovel die op de openbare weg komt ongeacht de breedte geregistreerd worden. Dit komt omdat een minishovel momenteel gezien wordt als een MMBS (motorrijtuig met beperkte snelheid). Verschillende bronnen vinden echter dat een minishovel net als een heftruck, aan de voorzijde voorzien is van een hefinrichting. En dat minishovels smaller dan 130 centimeter niet registratie plichtig zijn.

Lees hier alles over hoe je machines kunt registreren.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Blog | ‘Ford-New Holland aan kop in top vijf trekkermerken’

Volgens RDW-registraties staat John Deere op plek 1, maar helemaal eerlijk is de top 5-lijst niet.
Afbeelding artikel

Stand van zaken uitgifte landbouwkentekenbewijzen

De RDW meldt volop bezig te zijn met het verwerken van de vele registratie aanvragen die gedaan zijn aan het einde...
Afbeelding artikel

Aantal geregistreerde trekkers overtreft verwachtingen

Er zijn heel veel (land)bouwvoertuigen in Nederland, zelfs meer trekkers dan vrachtwagens. Het aantal geregistreerde voertuigen heeft alle verwachtingen overtroffen. TREKKER...
Beheer
WP Admin