fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Kramp onderdelenscanner werkt bijna altijd

Onderdelenleverancier Kramp ontwikkelde een app waarmee je als boer of mechanisatiebedrijf onderdelen kunt scannen of fotograferen. De app herkent het onderdeel en als Kramps klant kun je meteen zien wat het kost en of je ’m wilt bestellen. Af is de app nog niet helemaal, maar wij testten hem vast uit.

Sinds de lancering van de app in 2019, tijdens de Agritechnica, won de app al diverse prijzen waaronder de Zilveren Spin Award in de categorie E-commerce. Maar wat is de app nu eigenlijk en hoe werkt hij? Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een vervangend onderdeel, dan kun je met de app heel eenvoudig de barcode scannen of een foto maken van het onderdeel. De app vertelt je dan wat het is en via de webshop van Kramp kun je deze dan bestellen.

Hoe werkt het?

Als je de app opent, kom je direct in het scanscherm. Je krijgt een korte uitleg en kunt gelijk aan de slag. Je kunt kiezen uit twee manieren van onderdelen zoeken: ‘Barcode scannen’ of ‘Product scannen’. “Het scannen van een barcode is vooral relevant voor onze dealers, die de barcodes vaak bij de hand hebben, omdat ze een artikel moeten aanvullen in hun voorraad bijvoorbeeld”, legt Inge Nahuis uit. Zij is bij Kramp verantwoordelijk voor de Onderdelen App. Een andere manier van producten herkennen kan met behulp van de productscan. Je maakt een foto van het onderdeel en de app begeleidt je naar het juiste product. Om de kans op het beste zoekresultaat te vergroten adviseert de app het onderdeel op een neutrale achtergrond te leggen en het hele onderdeel in beeld te hebben.

In de praktijk

We hebben de app ook in de praktijk getest. Voor de test gebruikten we een gloeilamp, een trommelmaaiermesje, ruitenwisservloeistof, een werklamp, een (carrosserie)ring en een vetnippel.

Op de meeste onderdelen slaagt de app met vlag en wimpel voor onze test. Via de voorgestelde categorieën komen we snel bij de onderdelen die we zoeken. Bij de vetnippel is het opvallend dat, naast de juiste categorie, de app ook voorstelt dat het product kan vallen onder buitenverlichting. Bij de werklamp wordt ook de categorie ‘verf’ voorgesteld. Alles bij elkaar zijn we positief verrast over de werking van de app.

• De app werkt zeer eenvoudig en is voor iedereen te begrijpen.

• De app werkt snel als het gaat om het verwerken van de gescande resultaten.

• Wanneer er een barcode gescand wordt, komt deze overeen met het product.

Verbeterpunt is inderdaad, zoals Kramp zelf al aangeeft, de zoekresultaten bij minder goed herkenbare producten zoals een O-ring. Maar we denken dat de app zeker in de werkplaats een goede toevoeging kan zijn om snel en eenvoudig producten te vinden in de database van Kramp.

Lees verder onder de foto’s

Een van de onderdelen die we hebben gebruikt in onze test is een cyclomesje.

Een van de onderdelen die we hebben gebruikt in onze test is een cyclomesje.

De app geeft op basis van de gemaakte foto een aantal voorstellen van categorieën waarin het product zou kunnen vallen.

De app geeft op basis van de gemaakte foto een aantal voorstellen van categorieën waarin het product zou kunnen vallen.

Is het product gevonden, dan kan je dit via de webshop bestellen

Is het product gevonden, dan kan je dit via de webshop bestellen

In ontwikkeling

In juli 2019 begon de ontwikkeling van de app. Met ongeveer drie maanden ontwikkeltijd, lanceerde Kramp de app tijdens de Agritechnica in datzelfde jaar. “We hebben de app best vroeg gelanceerd”, vertelt Inge. “Zo konden we feedback krijgen van klanten terwijl de app verder werd ontwikkeld. Het is fijn om in een beginstadium inzicht te hebben in de verbeterpunten, zodat we daar ook gelijk mee aan de slag konden.” Een verbeterpunt was dat klanten graag meer zouden willen doen met de app. Zoals een product dat ze zoeken gelijk vanuit de app kunnen aanschaffen of een overzicht krijgen van eerdere orders. Voor nu loopt dit nog via de website, waar gebruikers vanuit de app heen worden begeleid. “Het zijn verbeteringen die we nu stap voor stap gaan toevoegen aan de app”.

Leertraject

In het vinden van onderdelen met het maken van de foto’s zit de app nog in een leertraject. Nu is het zo dat je in de meeste gevallen suggesties krijgt voor categorieën waar het product in zit. Je krijgt dan filters te zien die je naar het juiste product begeleiden. Er zijn producten waarbij je direct naar het juiste product wordt gebracht. Zoals waterpompen of filters. Met producten als O-ringen of lagers heeft de app meer moeite. Het systeem achter de app leert, naarmate er vaker naar een product wordt gezocht, steeds beter hoe het eruitziet. Dus niet alleen herkenning op basis van hoe het product er nieuw uit ziet, maar ook als deze is gebruikt. “We krijgen nu ook steeds meer foto’s van klanten binnen en dat maakt dus dat de app steeds beter leert om producten te herkennen.”

Meerdere wegen naar Rome

Als wij als mens het verschil niet of nauwelijks kunnen zien, dan heeft ook het zogenaamde E-learning model achter de app daar meer moeite mee. Om dat te ondervangen heeft Kramp ervoor gekozen om in dat geval een klant te begeleiden naar een categorie en vanaf daar met filters aan te laten geven welk product het moet zijn. Inge: “Natuurlijk zijn we wel bezig met verschillende technieken om ook de zoekopdracht naar deze producten te verbeteren. Zo kijken we naar de optie om de app de maten al te laten berekenen. Maar die ontwikkeling en de toepasbaarheid binnen onze app, daar zijn we nog mee bezig.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Column: Spanning of stroom?

Coronacrisis of niet, de landbouw draait door. En dus blijven er ook de nodige technische vragen gewoon komen. En waar ik...
Afbeelding artikel

Loonwerker: ‘Schijvenbemester kan het best overweg met gewasresten’

Loon- en grondverzetbedrijf Van de Peppel werkt met een Toric-schijvenbemester, Ideaal voor bemesten van percelen met groenbemester of gewasresten.
Afbeelding artikel

VIDEO | Akkergiganten: Claas Xerion 5000 met Imants 38FSX

Met 530 pk trekt de Claas Xerion 5000 een Imants 38FSX-spitter/woeler en een Horsch-zaaimachine. Met groot gemak gaan grondbewerking, zaaibedbereiding en...
Beheer
WP Admin