Robot voert vers gras
Naast de robots in de stal en het erf komt Lely nu met een autonome robot voor zomerstalvoedering.
Prototypes van de autonome zomerstalvoedering robot werden al in juni 2019 gespot. In een bericht op de website van Lely staat staat nu het eerste concept van de Lely Exos.
Vers gras
Volgens Lely wordt met vers gras voeren de voedingswaarde van het ruwvoer efficiënter gebruikt. Dit komt doordat er geen inkuilverliezen ontstaan. Doordat er geen inkuilverliezen ontstaan is de benutting van het eigen gras veel hoger.
Zelfstandig aan het werk
Het systeem is gebaseerd op een elektrisch voertuig dat zelfstandig maait, verzamelt en het verse gras voor het voerhek draait. Over de aandrijving van de machine wil Lely nog geen uitspraak doen. De machine rijdt zelfstandig op het erf en de huiskavel met behulp van gps. In de stal manoeuvreert de machine met sensoren en camerabeelden. Wanneer er iets voor het voertuig staat stopt de machine, als back-up zijn er ook nog mechanische bumpers gemonteerd.
24 uur per dag
Normaal gesproken is zomerstalvoedering erg arbeidsintensief. Iedere dag of zelfs twee keer per dag moet er een wagen vol gras gemaaid en opgehaald worden. Daarnaast is het lastig om in te schatten hoeveel gras er nodig is en hoeveel er in de wagen zit. Deze machine werkt 24 uur per dag, dus het is niet beperkt door mankracht of tijd.
Samenwerking
Door de Lely Exos samen te laten werken met de Lely Vector (ruwvoerrobot) is er altijd de juiste verhouding tussen vers gras en andere voercomponenten volgens de fabrikant. De boer voert in het systeem van Lely in hoeveel kilogram vers gras er per dag gevoerd moet worden. De Vector stuurt de Exos aan om vers gras te gaan halen. Door de communicatie van beide systemen zullen ze elkaar dus niet tegen komen op de voergang.
De eerste prototypes van de Exos zijn al operationeel op proefboerderijen. Op deze bedrijven wordt zoveel mogelijk informatie over het autonoom vers gras maaien verzameld. Over het maaiprincipe wil Lely geen informatie geven. Volgens de fabrikant zorgt deze manier van maaien voor nog minder beschadigingen van het gras. De komende jaren wordt het systeem verder ontwikkeld zodat het commercieel verkocht kan worden.