Nieuwe generatie Fendt Xaver robots
Tijdens het persevenement van Fendt presenteerde het Duitse merk haar nieuwste generatie veldrobots. De robot is van 4 wielen naar 3 wielen gegaan en heeft een zaadunit met een schijfkouter gekregen. Wij waren erbij om de Xaver-veldrobot te bekijken in het veld. Een impressie.
Fendt onderzoekt al sinds 2017 mogelijkheden waarbij meerdere robots tegelijk op hetzelfde veld aan het werk zijn. Eén van de opties zijn dus de kleine autonome voertuigen, ook wel zwerm-robots genoemd. Fendt noemt deze kleine robotjes de ‘Xaver’, genoemd naar één van de grondleggers van het merk Fendt. Volgens Fendt zorgt deze nieuwe Xaver voor een lagere bodemdruk, lager energieverbruik, geen geluidshinder en minder uitstoot van schadelijke gassen. Ook kan de robot zorgen voor besparingen op arbeidskosten.
De grotere wielen van de Fendt Xaver bieden nu een groter contactoppervlak, een hogere bodemvrijheid en een meer precieze diepteregeling. Het achterwiel is gestuurd en kan in combinatie met all wheel drive op een kopakker van 2 meter draaien. Door wielgewichten in de twee voorwielen te plaatsen kan de robot verzwaard worden tot een maximaal beladen gewicht van 250 kg. Het leeggewicht van de Xaver is slechts 150 kg. De 48 Volts lithium-ion accu is er in een 1,8 of 2,6 kWh uitvoering. Het vermogen per wiel is 400 Watt. Elke acculading is genoeg om telkens één zaadtank leeg te zaaien en terug te keren naar het laadstation. De accu is in 40 minuten opgeladen.
The vSet solution
Wat de Xaver kan? Hij kan onder meer zaaien. De Xaver is uit te rusten met een zaaimachine met één kouter en een 20 liter zaadtank. Deze zaadtank kan genoeg meenemen voor ongeveer 0,5 hectare bij 90.000 zaden/ha. De individuele graanzaden worden met een nauwkeurigheid van enkele centimeters gezaaid door een elektrisch aangedreven systeem. In de toekomst zal het zogenoemde ‘Smart Firmer’ van Precision Planting geïnstalleerd worden. Dit systeem bepaalt met sensoren de bodem waar het zaadje geplaatst wordt. De sensoren meten de vochtigheid van de bodem, temperatuur, organisch stofgehalte en hoeveelheid plantenresten om zo de juiste diepte van het zaadje te bepalen.
De driewielige robot heeft nu het achterwiel in het midden dat naast het aandrijven van de robot ook dienstdoet als een aandrukwiel. De grond boven het zaadje wordt zo gesloten en licht verdicht zodat vocht in de bodem blijft en het zaadje kan kiemen.
OptiVizer Algoritm
Het doel van de Xaver is vooral om onderzoek te doen naar intelligente systemen die later toegepast kunnen worden op de grote producten van Fendt. Een van de systemen is het OptiVizer algoritme. Dit algoritme optimaliseert de routeplanning van de Xaver en adviseert de juiste route zodat hij niet tegen een andere robot botst. Elke robot krijgt een eigen vakje in het perceel. Na het bepalen van het juiste pad gaan de robots om de beurt door de opening van het veld en starten de bewerking op het toegewezen deel van het perceel.
Wanneer een robot kapotgaat, pakt een andere robot de taak automatisch op en maakt het werk af. De Xaver verzendt gegevens volgens MQTT-protocol via een simkaart van Cellocator naar de Xaver pagina in de Fendt One applicatie en is daarmee overal te volgen.
Stapsgewijs vooruit
De focus ligt nu dus vooral op het oplossen van storingen in het systeem en het ontwikkelen van een robot die zowel kan observeren als bewerken. Hoe snel de ontwikkeling van de Xaver gaat, is vooral afhankelijk van de politiek. Wanneer meer gewasbeschermingsmiddelen verboden worden en de kosten van arbeid omhooggaan, zal de vraag naar autonome gewasbeschermingsmanieren toenemen. Daarnaast is een robot preciezer en maakt hij minder fouten. De prijs van deze robot is niet beschikbaar, omdat deze robot nooit in deze vorm op de markt zal verschijnen. Omdat de robot nu is uitgevoerd met een zaaiunit betekent het niet dat hij speciaal is ontwikkeld voor zaaiwerkzaamheden. Projectleider Johannus Utz denkt eerder dat de Xaver gebruikt gaat worden voor schoffelen of spotspray-gewasbescherming, omdat het zaaien waarschijnlijk niet goedkoper zal zijn dan de €45/ha die een akkerbouwer nu al kwijt is.
Gerelateerde tags: Fendt