fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Uniport 500 zelfrijdende zaaimachine

De Uniport 500 van Jacto zaait 49 of 61 rijen ineens.

Het Braziliaanse Jacto presenteert een zelfrijdende zaaimachine voor (on-Nederlands) grote percelen. De Uniport 500 heeft een hybride rijaandrijving met vier elektromotoren en neemt 8700 liter zaaizaad mee in de tank.

De zelfrijder heeft een knikchassis en trekt een getrokken zaaimachine. Dit maakt hem voor zijn klasse wendbaar. De tank bovenop telt drie compartimenten met bij elkaar 8.700 liter inhoud. - Foto's: Jacto

De zelfrijder heeft een knikchassis en trekt een getrokken zaaimachine. Dit maakt hem voor zijn klasse wendbaar. De tank bovenop telt drie compartimenten met bij elkaar 8.700 liter inhoud. – Foto’s: Jacto

De machine is bedoeld voor grote oppervlakten, zoals je aantreft op de Braziliaanse pampa, de Noord-Amerikaanse corn belt en grote landbouwgebieden in Australië, Afrika en bijvoorbeeld de ‘graanschuur’ in Rusland en Oekraïne. Hij is er met 49 of 61 zaairijen, de zaaielementen zijn erop berekend om probleemloos door de oude stoppel heen te zaaien. Het zaaizaad wordt pneumatisch met constante ‘down force’ in de grond geschoten. De vijf secties kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen (tot 22 graden ten opzichte van waterpas) voor een optimale bodemvolging.

De zaaimachine klapt automatisch in en uit. Hij bestaat uit vijf secties met een groot bodemvolgend vermogen.

De zaaimachine klapt automatisch in en uit. Hij bestaat uit vijf secties met een groot bodemvolgend vermogen.

Krappe draaicirkel

Een motor van 470 pk drijft een stroomgenerator aan, die vervolgens de vier onafhankelijke elektrische wielmotoren van stroom voorziet. Zo bereikt de Uniport een aandrijfefficiëntie tot 9%, veel hoger dan met een klassieke transmissie. Dit spaart banden en brandstof. Samen met het knikchassis (beide delen kunnen maximaal 40 graden knikken) levert dit een voor dit soort machines krappe draaicirkel op.

De Uniport 500 van Jacto zaait 49 of 61 rijen ineens.

De Uniport 500 van Jacto zaait 49 of 61 rijen ineens.

De voorraadtank kan 8.700 liter herbergen, verdeeld over drie compartimenten. Combinaties van zaad en kunstmest zijn zo ook mogelijk.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

25% mest besparen met Pudama-zaaitechniek van Kverneland

Kverneland ontwikkelde voor de Optima TF Profi SX een innovatieve zaaitechniek, die 25% kunstmest bespaart met behoud van opbrengst.
Afbeelding artikel

Special Edition zelfrijder van jarig Delvano

De Belgische spuitenfabrikant Delvano viert zijn 55-jarige verjaardag met het uitbrengen van een Special Edition-zelfrijder. Het familiebedrijf Delvano, gevestigd in het...
Afbeelding artikel

Vredo VT5536: 22 kuub in 90 seconden en rust in de cabine

De nieuw ontworpen zodebemester Vredo VT5536 heeft een Scania-krachtbron en 22 kuubs kunststoftank. Tijd voor een proefrit.
Beheer
WP Admin