‘Uithangbord’ kan nog steeds dorsen
Twee New Holland-fans reden vorig jaar een oude maaidorser, gekocht in provincie Zeeland, naar hun Noord-Hollandse thuisbasis. Hij is nu genoeg opgeknapt om een stukje tarwe de dorsen.
Om de goede afslag naar de boerderij te vinden, tipten Jelle Verbeek in Broek in Waterland (N.-H.) en zijn kameraad Jeroen Vrolijk hun bezoekers: ‘bij de Claas-dealer van de provinciale weg af gaan’. Dat stak toch een beetje bij deze New Holland-fans, dan neem je de naam van dat andere merk toch liever niet in de mond. We moeten eigenlijk iets herkenbaars neerzetten dat van de weg af goed te zien is, bedachten de vrienden. Waarom kopen we geen oude combine en zetten die neer als uithangbord? Zie je van een grote afstand al staan.
Zo gezegd, zo gedaan; het budget werd op € 1.000 gezet. Voor € 500 plus kosten kochten ze op een Troostwijk-veiling een Clayson M80 uit 1964, het jaar dat deze fabrikant opging in hun geliefde New Holland.
Zelf ophalen
Daar kwam nog wel wat bij kijken, want de ongezien gekochte maaidorser bleek in Middelburg te staan, provincie Zeeland. Maar: hij was rijdend, beloofde de verkoper. In een rit van zo’n 240 kilometer over twee dagen – de eerste dag 10 uur, de tweede 14 uur – over binnendoorwegen (“In de buurt van Gouda hadden we op een gegeven moment toch wel een flinke file met nijdige auto’s achter ons aan.”) brachten de twee vrienden hun aankoop naar huis, vlak boven Amsterdam.
Na een beetje sleutelen, bleek de Clayson, die al een aantal jaren had stilgestaan, zelfs nog te werken. Op een perceeltje met handgezaaide rogge mochten ze hun gang gaan, onder het motto: als het niks wordt, is er geen man overboord. Dat lukte best.
Werkend krijgen
Na deze avonturen in 2019, is afgelopen winter doorgesleuteld aan de machine. Verschillende delen gingen heel zwaar of zaten vast. Maar om gerst te kunnen dorsen, dat fijnere korrels heeft dan rogge, was het nodig om de afstelling van het dorsgedeelte weer werkend te krijgen.
Ook dat speelden de mannen klaar. Afgelopen maand is de Clayson M80 aan het werk gezet en mocht-ie een perceeltje gerst wegwerken. “Dat ging mooi, en er stond een mannetje of 80 bij te kijken. Die oude techniek, dat trekt toch nog veel liefhebbers”, concludeert Jeroen Vrolijk opgewekt. Hij denkt samen met Jelle Verbeek de komende jaren nog geregeld op een demo dorsen te vinden te zijn.
Gerelateerde tags: Maaidorser, Oldtimer