Rosanne den Hartog: Apart bedrijf met focus op elektrisch is nodig
Jaarlijks verkoopt de firma Den Hartog bouwmaterieel zo’n 200 Giant minishovels en zijn daarmee de grootste dealer van dit merk in Nederland. Het bedrijf maakte een opmerkelijke stap en richtte de firma ‘E-Hartog bouwmaterieel’ op in een nieuw en duurzaam pand. De ‘E’ staat voor ‘Elektrisch’. En dat is de kern: de verkoop en service van uitsluitend elektrische machines zoals de elektrische Giant minishovels, maar ook elektrische dumpers en trilplaten.
Op de foto: Rosanne Den Hartog (22), oprichtster van E-Hartog Bouwmaterieel in Montfoort (U.) links haar vader Gert Den Hartog, eigenaar Den Hartog bouwmaterieel.
De oprichtster is de 22-jarige Rosanne den Hartog, dochter van Gert den Hartog. Zij gelooft dat de verkoop en service van elektrische machines niet past in een traditionele werkplaats. Rosanne legt uit waarom.
Nou? Waarom niet?
“Een elektrische machine is wennen en echt anders. Niet alleen voor de klanten, maar ook voor ons als dealer en importeur. Tot onze verrassing blijken de elektrische versies echt goed. Maar wat betreft nazorg, is er veel minder nazorg. Je hoeft geen filters meer te wisselen, geen olie te vervangen, er zijn geen uitlaat(filters) of emissietechnieken meer aanwezig.
Maar dan hoef je toch geen ander pand neer te zetten?
“Service is één ding. Verkoop is een andere. De bedrijven die kiezen voor elektrisch, kiezen bewust. Zij maken een beslissing die is gebaseerd op de toekomst. Zij hebben al lang goed nagedacht over wat ze wel en niet willen, waar er wel of geen subsidie op te krijgen is. En deze groep kopers wil ook het gevoel hebben dat ze met een bedrijf zaken doet die weet waar het over gaat . Ons nieuwe pand is dan ook helemaal duurzaam ingericht met o.a. een warmtepomp en zonnepanelen.
Tobroco gaat binnen enkele jaren een nieuwe fabriek bouwen waarin ze ook uitsluitend elektrische Giant-machines gaat bouwen. Tobroco splitst het dus ook op. Is jullie keuze mede hierop gebaseerd?
“Nee. Dat wisten we trouwens helemaal niet. Wij spelen puur in op een nieuwe klantbehoefte waar we goed naar geluisterd en gekeken hebben.”
Hoe snel zal de overgang gaan naar elektrisch?
“Ik verwacht dat over vijf jaar dat 80 tot 90 procent van de verkochte machines elektrisch zal zijn”
Zo snel?
“De vraag is er al. Met name de bedrijven die werken voor gemeentes, overheid en waterschappen willen het liefste morgen al emissievrij gaan werken. Dus daar gaat het echt heel snel de komende paar jaar. De grotere machines die worden verkocht en draaien in de grotere bouwwerken en voor loonwerkers houden nog wat langer de brandstofmotoren aan boord”.
Dan staat jullie traditionele pand weer leeg? Immers, daar houden ze wel vast aan dieselmachines?
“Zo snel zal dat niet gaan. Ten eerste blijven daar de grotere machines gewoon, want bij de grotere shovels en kranen zal het nog wel wat langer duren voor de bulk overgaat op elektrisch of wellicht ook waterstof. Daarbij zijn die de grotere machines vaak duurder en completer en hebben meer toeters en bellen erop zitten. Daar blijft echt werk genoeg de komende jaren”.
Gerelateerde tags: mechanisatieman