Terug naar nieuwsoverzicht

Column: Spanning of stroom?

Coronacrisis of niet, de landbouw draait door. En dus blijven er ook de nodige technische vragen gewoon komen. En waar ik normaal even bij een collega langsloop en een vraag uitteken op een stukje papier, zoek ik nu naar alternatieven. En vooral bij storingen in een elektrische installatie is dat een uitdaging. Namelijk als er wel spanning is, maar geen stroom.

En zo belde enkele weken terug een dealer me op met de mededeling dat de gps-aangestuurde sectieschakeling niet werkt. “Waarschijnlijk is het gps-scherm kapot”, zo vertelde hij. Want, als hij het systeem opstart, werkt alles prima. Het normale beginscherm komt op, evenals de secties, maar schakelen vervolgens niet. Hoe kan dat?

Eerst maar eens gevraagd of er voldoende spanning vanaf de trekker komt. “Ja, dat is 12,8 volt.” Vervolgens gevraagd of het controlelampje op de sectieschakeling brandt. “Ja, ook daar is spanning.” Alles lijkt dus goed. Gevraagd om eens te meten als er een zwaardere belasting op het systeem staat, bijvoorbeeld als er een 40 watt lamp meegenomen wordt. Blijft er dan nog 12,8 volt over? “Nee, dan valt het scherm zelfs uit.”

Oké. Dan maar eens de aanvoer checken. Wellicht zit er een geoxideerd contact in de massa. En jawel. In dit geval was de veroorzaker een steekzekeringhouder waarvan het afschermkapje al drie jaar weg was (tja). We hadden dus wel spanning, maar geen stroom. Uiteindelijk een kleine schadepost. De zekeringhouder vervangen en voorzien van een goed waterdicht kapje en klaar.

Eigenlijk, als een scherm altijd goed gefunctioneerd heeft, ligt de oorzaak zelden tot nooit in het scherm. Hier geldt, eigenlijk net als de werkwijze van de computer: het werkt of het werkt niet. Dus als het scherm normaal opstart, functioneert het goed. Het is dan bijna altijd te zoeken in het spanning/stroom-verhaal. Moraal: meet altijd onder belasting, het liefste in het werk wanneer alle stroomverbruikers stroom vragen.


Over de auteur

Peter de Haan is bij Kramp dé specialist als het gaat om smartfarmingtechniek. Hij is de schakel tussen de (boeren)praktijk en techneuten die alles werkbaar moeten maken.

Gerelateerde tags: , , ,

Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen

Onbeperkt lezen op trekkeronline.nl?
WORD ABONNEE

En lees meteen verder

Al abonnee? Log dan hier in.

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Trekkers kiek‘n

Schaamteloos staar ik naar de loonwerker die het perceel van de buurman bemest. Vanachter mijn laptop, in mijn kantoortje, kan ik...
Afbeelding artikel

Trekkers kiek‘n

Schaamteloos staar ik naar de loonwerker die het perceel van de buurman bemest. Vanachter mijn laptop, in mijn kantoortje, kan ik...
Afbeelding artikel

En toen waren er nog maar vier

Afgelopen maand nam John Deere-dealer Kraakman-Perfors collega dealer Staadegaard over. De teller van Nederlandse John Deere-dealers daalt daarmee naar vier stuks....

1/5 artikelen gelezen | Registreer om meer artikelen te lezen.