fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Column: Spanning of stroom?

Peter de Haan, specialist smartfarmingtechniek bij Kramp. - Foto: Hans Banus

Coronacrisis of niet, de landbouw draait door. En dus blijven er ook de nodige technische vragen gewoon komen. En waar ik normaal even bij een collega langsloop en een vraag uitteken op een stukje papier, zoek ik nu naar alternatieven. En vooral bij storingen in een elektrische installatie is dat een uitdaging. Namelijk als er wel spanning is, maar geen stroom.

En zo belde enkele weken terug een dealer me op met de mededeling dat de gps-aangestuurde sectieschakeling niet werkt. “Waarschijnlijk is het gps-scherm kapot”, zo vertelde hij. Want, als hij het systeem opstart, werkt alles prima. Het normale beginscherm komt op, evenals de secties, maar schakelen vervolgens niet. Hoe kan dat?

Eerst maar eens gevraagd of er voldoende spanning vanaf de trekker komt. “Ja, dat is 12,8 volt.” Vervolgens gevraagd of het controlelampje op de sectieschakeling brandt. “Ja, ook daar is spanning.” Alles lijkt dus goed. Gevraagd om eens te meten als er een zwaardere belasting op het systeem staat, bijvoorbeeld als er een 40 watt lamp meegenomen wordt. Blijft er dan nog 12,8 volt over? “Nee, dan valt het scherm zelfs uit.”

Oké. Dan maar eens de aanvoer checken. Wellicht zit er een geoxideerd contact in de massa. En jawel. In dit geval was de veroorzaker een steekzekeringhouder waarvan het afschermkapje al drie jaar weg was (tja). We hadden dus wel spanning, maar geen stroom. Uiteindelijk een kleine schadepost. De zekeringhouder vervangen en voorzien van een goed waterdicht kapje en klaar.

Eigenlijk, als een scherm altijd goed gefunctioneerd heeft, ligt de oorzaak zelden tot nooit in het scherm. Hier geldt, eigenlijk net als de werkwijze van de computer: het werkt of het werkt niet. Dus als het scherm normaal opstart, functioneert het goed. Het is dan bijna altijd te zoeken in het spanning/stroom-verhaal. Moraal: meet altijd onder belasting, het liefste in het werk wanneer alle stroomverbruikers stroom vragen.


Over de auteur

Peter de Haan is bij Kramp dé specialist als het gaat om smartfarmingtechniek. Hij is de schakel tussen de (boeren)praktijk en techneuten die alles werkbaar moeten maken.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Column: De laatste oogst

Aan alles komt een eind. De mais is van het land, de aardappels zijn er weer uit, en op het moment...
Afbeelding artikel

Column: Uit dat ding

Misschien ligt ’t aan mij. Maar ik vind het irritant om een gesprek te voeren naast een stationair draaiende motor, en...
Afbeelding artikel

Kramp onderdelenscanner werkt bijna altijd

Onderdelenleverancier Kramp ontwikkelde een app waarmee je als boer of mechanisatiebedrijf onderdelen kunt scannen of fotograferen. De app herkent het onderdeel...
Beheer
WP Admin