fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Uienland klaarleggen met een pistenbully

Loonwerker Nic van Dorp is altijd op zoek naar mogelijkheden om schade aan de bodem te verminderen. Met 3.200 kg is de PistenBully lichter dan de trekker die normaal voor de snel-eg staat. De rupsbanden verdelen het gewicht van de machine beter tijdens het klaarleggen van het uienland. – Foto’s: Nic van Dorp

Rupsvoertuig PistenBully van de Duitse fabrikant Kässbohrer Geländefahrzeug onderhoudt normaliter de pisten in skigebieden. Maar ook in Nederland zijn pistenbully’s te vinden. Zo ook in Zuid-Holland, waar loonbedrijf J. van Dorp & Zn. de machine gebruikt om uienland klaar te leggen.

Nic van Dorp, mede-eigenaar van J. van Dorp & Zn. in Zevenhuizen (Z.-H.), vertelt dat hij de PistenBully oorspronkelijk heeft aangeschaft om te maaien in plas-drasgebieden en op dijken. “Het lage eigengewicht van 3.200 kg en de rupsbanden zorgen voor een goede stabiliteit en lage bodemdruk. Dat trok onze aandacht”, zegt Van Dorp.

Het loonbedrijf besteedt veel aandacht aan bodemdruk en behoudt van bodemleven. Van Dorp is altijd op zoek naar mogelijkheden om schade aan de bodem te verminderen.

Lees verder onder de foto 

Van Dorp heeft de Pistenbully aangeschaft voor maaiwerkzaamheden in plas-drasgebieden en op dijken. Het lage zwaartepunt van de machine zorgt voor een goede stabiliteit op de hellingen.
Van Dorp heeft de Pistenbully aangeschaft voor maaiwerkzaamheden in plas-drasgebieden en op dijken. Het lage zwaartepunt van de machine zorgt voor een goede stabiliteit op de hellingen.

Teeltachterstand door bodemdruk

Het rupsvoertuig valt ook in de smaak bij een lokale akkerbouwer. Deze had afgelopen seizoen te kampen met een teeltachterstand in de uien. “In de sporen waar de trekker reed, was de opkomst van de uien afgelopen jaar minder”, vertelt Van Dorp. De trekkerbanden zorgden voor verdichting van de bodem. In de bandensporen stond het gewas zichtbaar lager dan in op de rest van het perceel.

Om de verdichting tegen te gaan, zette Van Dorp de PistenBully voor de snel-eg om het uienland klaar te leggen. Nadat Van Dorp een bok in elkaar had gezet om de cultivator aan te koppelen, deed de machine zijn werk.

Het eindresultaat is de loonwerker goed bevallen, maar of het echt geholpen heeft tegen de groeiachterstand van het gewas moet nog blijken. “Naast het perceel waarop de PistenBully heeft gereden, is de boer met zijn eigen trekker bezig geweest. Zo kunnen we de opkomst van de uien goed vergelijken”, zegt Van Dorp.

Lees verder onder de Instagram-reel

Oververhitting is een probleem

Een pistenbully is niet zomaar te gebruiken in Nederland. De machines staan erom bekend dat ze snel oververhit raken, aangezien ze gebouwd zijn voor het gebruik in koude gebieden. Ook Van Dorp was vanaf het begin al bekend met dit probleem. Daarom heeft hij de PistenBully zelf aangepast. “We hebben de radiator onder de cabine vandaan gehaald en twee extra ventilatoren achterop geplaatst om de motor te koelen.”

Ook heeft het loonbedrijf extra koelinstallaties voor koelvloeistof en hydrauliekolie op de machine gebouwd. “Het is belangrijk om elke dag na het werk de machine goed af te spuiten met hoge druk, zodat er geen gewasresten op de koelelementen blijven liggen”, legt Van Dorp uit. Met alle aanpassingen die de loonwerker heeft gedaan en het goed schoonhouden van de machine, kun je er in Nederland prima mee werken.

Kunstmest strooien als optie

Wat begon als een investering in een machine voor nat grasland begint nu ook interesse te wekken bij akkerbouwers. “Bodemverdichting wordt een steeds groter probleem”, zegt Van Dorp. Nadat het loonbedrijf het eerste perceel uienland had klaargelegd, kwamen er meer telers die interesse toonden in de machine.

Naast het land klaarleggen wil de loonwerker kijken of er een mogelijkheid is om een kunstmeststrooier achter de cabine te monteren. Van Dorp: “Het is alleen even afwachten wat de daadwerkelijke vraag vanuit onze klanten wordt, dus vooralsnog is het een hobbyproject.”

Auteur: Lucas van de Weijer

Lees ook: Met Zetor Forterra-trike houden akkerbouwers focus op de bodem

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

VIDEO | Uienplanter Hegro Onionmaster 225 in het veld

TREKKER ziet de eerste uienplanter van Hegro Agri Service aan het werk. Deze Onionmaster 225 is de eerste van drie...
Afbeelding artikel

Met Grimme Prios 440 Pro alle poters in één keer in de grond

In voorjaar 2024 deed TREKKER uitgebreid ervaring op met bekerpootmachine Grimme Prios 440 Pro. Dit zijn onze indrukken, en die van...
Afbeelding artikel

Amazone levert Cenius Ultra-cultivator met overbelastingbeveiliging

Amazone levert zijn gedragen cultivator Cenius Ultra met zogenoemde C-Mix-Ultra-tanden met automatische overbelastingbeveiliging.