fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Lezer van de maand: André Bouwmeester

André Bouwmeester, loonwerker en kraanmachinist in Hoogenweg (Ov.), is een echte liefhebber van Fendt-trekkers. “Voor mijn tijd waren er ook wel andere merken op het ouderlijk loonbedrijf, maar ik kende altijd de Fendts. Dan wordt je er vanzelf een beetje gek mee.” – Foto: Frank Uijlenbroek

TREKKER-lezer André Bouwmeester was als 12-jarige al vertrouwd met het sleutelwerk voor onderhoud en reparaties op het ouderlijk loonbedrijf. “Wat we zelf konden, maakten we zelf. Alleen voor de ingewikkelde dingen gingen we naar het mechanisatiebedrijf.”

Da’s een imposante verzameling Fendts. Hoeveel heb je er?

“Oei, dat weet ik niet zo precies, ik zou ze moeten tellen. Het zullen er twaalf of dertien zijn.”

Wat is de hobby daarin precies? Maak je ze weer helemaal in topconditie?

“Niet allemaal. Eén hobbytrekker kun je best mooi houden, maar dit aantal zou veel te veel tijd kosten. Ik vind het mooi om een rijtje Fendts te hebben staan. Ik laat ze zoals ze zijn. Maar alles rijdt, hoor.”

Doe je mee aan toertochten of zo?

“Met sommige maak ik weleens een ritje in de buurt. Ze zitten lang niet allemaal in de verzekering. Op zich is zo’n oldtimerverzekering niet zo duur, maar dertien keer is me toch te veel. Wel probeer ik de meeste eens per jaar even uit de schuur te rijden. Het moet af en toe even lopen om alles in werkende conditie te houden.”

Zijn het oldtimers, youngtimers?

“De jongste tractor is een 916 Vario uit 1998. Destijds nieuw gekocht voor het loonwerk. Dat doe ik nu nog steeds, vaak met de dumper erachter. Ook nog steeds aanwezig en nieuw gekocht in 1987 is de 612. De overige Fendts komen overal vandaan.”

Heb je ook nog andere smaken?

“Jawel, twee mooie Ford Majors met een kraanopbouw, een MAN-trekker met kraan, een McCormick en een Atlas-kraan voor het loonwerk. Verder staan er nog tien oude Atlas-kranen en een rijtje oude Opels, waaronder een Monza rally.”

Hoe ben je Fendt-liefhebber geworden?

“We hadden thuis een loonbedrijf. Als jongen van twaalf, dertien was ik al vertrouwd met het sleutelwerk voor onderhoud en reparaties. Wat we zelf konden dat maakten we zelf. Alleen voor de ingewikkelde dingen gingen we naar het mechanisatiebedrijf. Voor mijn tijd waren er ook wel andere merken op het bedrijf, maar ik kende altijd de Fendt-trekkers. Dan wordt je er vanzelf een beetje gek mee.”

Ook nog een technische opleiding gevolgd?

“Op de lts heb ik autotechniek gedaan. Een trekker is natuurlijk nog wat anders dan een auto, maar de basis is toch vergelijkbaar. Ik ben overigens direct na school in het bedrijf begonnen; auto’s zijn voor mij een hobby gebleven, geen werk. Later heb ik dan de zaak van mijn vader overgenomen.”

Nu je wat meer tijd hebt, heb je dan meer hobby aan het sleutelen?

“Nee, ik doe geen grote projecten zoals ik ze weleens in TREKKER voorbij zie komen. Ik houd het bij de praktische dingen om het materieel aan de gang te houden.”

Auteur: Eric Wientjes

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Lezer van de maand: Johan de Lange

Johan de Lange, eigenaar van een grondverzetbedrijf, heeft grote interesse in de landbouwtechniek en is daarom fervent TREKKER-lezer.
Afbeelding artikel

Lezer van de maand: Willem Burggraaff

TREKKER-lezer Willem Burggraaff is van jongs af aan gek op trekkers. "McCormick International. Dat is mijn grote liefde, wat merk betreft.”
Afbeelding artikel

Lezer van de maand: Martien van den Toorn

TREKKER-lezer Martien van den Toorn heeft drie Case IH-trekkers. Hij koopt gebruikte machines en onderhoudt ze zelf.