fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

CropSaver-drone brengt onkruiden in beeld

Mechan levert de Cropsaver-drone die onkruiden in beeld brengt in bijvoorbeeld een aardappelveld of grasland. De beelden worden vervolgens omgezet in een taakkaart, zodat de boer of loonwerker plaatsspecifiek kan spuiten. – Foto’s: Mechan

Importeur Mechan in Achterveld (Gld.) levert een droneconcept onder de noemer CropSaver. De CropSaver-drone vliegt over percelen, herkent onkruiden en brengt deze in beeld.

Steeds meer boeren investeren in spotspraytechnieken, zoals een veldspuit met een doserend spuitdoppensysteem of een schakeling op spuitdoppen. Doserende spuitdoppen worden gebruikt om in een bocht netjes te spuiten, maar een vervolgstap wordt niet altijd gemaakt.

Daarom brengt Mechan de Cropsaver-drone op de markt. Deze drone vliegt onder toezicht van een Mechan-deskundige over een perceel, brengt onkruiden in beeld en verwerkt vervolgens de data. De eindgebruiker ontvangt een taakkaart op de mail of direct in een spuitsysteem. Die taakkaart kun je inladen in een trekker of zelfrijdende spuit, zodat de spotspraying kan beginnen.

Deze manier van werken bespaart gewasbeschermingsmiddelen. Bovendien wordt het gewas niet onnodig geraakt door middelen.

De Cropsaver-drone herkent onkruiden als ridderzuring in grasland, brengt dit in beeld en verwerkt vervolgens de data voor het maken van een taakkaart.
De Cropsaver-drone herkent onkruiden als ridderzuring in grasland, brengt dit in beeld en verwerkt vervolgens de data voor het maken van een taakkaart.

Welke onkruiden herkent CropSaver?

De CropSaver brengt onkruiden als hanepoot in beeld in percelen met bonen. Daarnaast herkent de drone ridderzuring in gras, klaver en luzerne en distel in percelen waar bieten en wortelen staan. Aanvullende herkenning van onkruiden is mogelijk op aanvraag, meldt Mechan.

Op termijn autonoom vliegen

In eerste instantie zal een Mechan-deskundige de CropSaver-drone laten vliegen en uitleg geven. “Op termijn kan de drone ook autonoom vliegen. Dat betekent dat een klant of dealer zelf een drone in een perceel zet”, zegt Thomas van Klompenburg, product manager Smart Farming van Mechan. De Mechan-deskundige kan de drone vanuit Achterveld laten opstijgen en ook weer laten landen. Dit kan in een perceel in Groningen maar ook in Zeeland zijn. Vervolgens levert Mechan de taakkaart zodat de boer een plaatsspecifieke bespuiting kan laten uitvoeren.

Het inhuren van de drone en het maken van een taakkaart kost €50 tot €70 per hectare. Mechan presenteert de CropSaver-drone op zijn Wintershow op vrijdag 27 en zaterdag 28 december in Achterveld.

Auteur: Annelies Bakker

Lees ook: Efficiënt spotsprayen met spuitdrones

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Gesloten vulsysteem verplicht in juli 2026

Na jaren uitstel wordt het gesloten vulsysteem (CTS Closed Transfer System) per 1 juli 2026 verplicht. Het bedrijfsleven wil dit jaar...
Afbeelding artikel

DLG Feldtage in 2026 weer op proefboerderij Bernburg

De organisatie van de Duitse buitenbeurs DLG Feldtage heeft in 2026 gekozen voor proefboerderij Bernburg, net als in 2012, 2014 en...
Afbeelding artikel

Hogervorst importeert Carbon Bee-spotspraytechniek

Mechanisatiebedrijf Hogervorst in Noordwijkerhout (N.-H.) is gestart met de import van de Franse Carbon Bee-spotspraytechniek.