fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Kubota werkt aan een opbouwkit voor autonoom rijden

Kubota presenteert een opbouwkit waarmee trekkers autonoom kunnen rijden. Daartoe werkt het bedrijf samen met een Franse scale-up. – Foto's: Bob Karsten

Machinefabrikant Kubota laat op een bijeenkomst in Spanje zien dat het bedrijf werkt aan een opbouwkit waarmee trekkers autonoom kunnen werken. Het duurt nog twee tot vijf jaar totdat het product op de markt komt.

De Japanse machinefabrikant Kubota presenteert op een dealerbijeenkomst in Spanje een nieuwe ontwikkeling: een opbouwkit waarmee een trekker autonoom kan rijden. De techniek is afkomstig van een Franse scale-up, waarmee Kubota een samenwerking is aangegaan. De techniek is nog in ontwikkeling. Kubota verwacht dat het nog twee tot vijf jaar duurt, voordat de opbouwkit, die op allerlei soorten trekkers past, daadwerkelijk te koop is.

Cvt, gps en TIM

Kubota demonstreert het autonomiepakket op een M7004-trekker. De opbouwkit zou moeten werken met ieder type trekker, mits deze is voorzien van een traploze transmissie, een RTK-gps-stuurautomatiek en van TIM (Tractor Implement Managment).

Kubota demonstreert de werking van de opbouwkit op een nieuwe M7004-serie. De trekker rijdt hier zonder chauffeur over een parkeerterrein, waarbij ook de hefinrichting en aftakas automatisch werken.
Kubota demonstreert de werking van de opbouwkit op een nieuwe M7004-serie. De trekker rijdt hier zonder chauffeur over een parkeerterrein, waarbij ook de hefinrichting en aftakas automatisch werken.

Alles op het dak

De hele opbouwset zit op het dak gemonteerd. Die bestaat uit één module voor de nauwkeurigheid, één module voor veiligheid, camera’s rondom en twee Lidar-sensoren. Er komt een afstandsbediening bij, waarmee je de trekker aan het werk zet. De beugel rondom het dak is daarnaast voorzien van lampen, waarbij de kleuren een indicatie geven van de status van de trekker. Als die lampen geel branden, dan staat de robottrekker paraat om te starten, en tijdens het werk geven ze een blauw licht.

Alle camera's en sensoren zijn op het dak geplaatst. Je gebruikt een afstandsbediening om het werk te starten. Voorlopig kan de trekker nog niet autonoom achteruit rijden.
Alle camera's en sensoren zijn op het dak geplaatst. Je gebruikt een afstandsbediening om het werk te starten. Voorlopig kan de trekker nog niet autonoom achteruitrijden.

Alleen vooruitrijden

Voorlopig kan de trekker alleen vooruitrijden, dus niet even steken op de kopakker. Het is wel de bedoeling dat de trekker in de toekomst achteruit kan rijden. Daarvoor moeten nog Lidar-sensoren worden toegevoegd die naar achteren ‘kijken’.

Auteur: Bob Karsten

Lees ook: Welke autonome trekkers zijn inmiddels marktrijp?

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

BLOG | Craig Rupp (Sabanto): ‘Kleinere autonome trekkers kostenefficiëntere keuze’

Craig Rupp is ervan overtuigd dat grote trekkers met veel pk’s worden ingehaald door autonomie. "Autonomie maakt nieuwe bedrijfsmodellen mogelijk."
Afbeelding artikel

4% meer trekkers verkocht tot en met september 2024

Tot en met september 2024 zijn in totaal 1.762 nieuwe trekkers verkocht in Nederland. Dat is 4% meer dan in dezelfde...
Afbeelding artikel

Kubota werkt aan cvt voor smalspoortrekkers en series M5 en M6

Kubota werkt aan een traploze transmissie in de M5N-smalspoortrekkers. Op termijn komt cvt ook in trekkerseries M5 en M6.