fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Tractorpulling Stroe: pech bij Internationals, Fendt pakt winst

Hurricane zet in de finale de eerste afstand neer. En hoewel de sleepwagen een zwaardere afstelling heeft, komt de trekker verder dan in de eerste run en zelfs ruim voorbij de full pull lijn. Met een enorme snelheid. Fantastisch om te zien!

De trekkers van de Grand National, de Farmstock en de trucks knokten om de punten op 7 en 8 juni in het Gelderse Stroe. TREKKER was er op de zaterdag van dit evenement bij en zag veel problemen bij de Internationals, maar ook een Fendt die uitzonderlijk presteerde.

Tekst: Marcel Klein Braskamp

In de finale van de Two Wheel drives heeft Sledge Hammer de eerste run. De balastbak van de sleepwagen is 10 meter eerder vooraan. Daarmee brengt de machine het tot ruim 85 meter. Dat blijkt later ook de winnende afstand.

Bij de Mini Unlimiteds heeft Bobcat Jr. De proeftrek. En met een afstand van ‘slechts’ 95 meter lijkt de sleepwagen een zware afstelling te hebben. Toch blijft de afstelling zo staan.

BK Power rijdt met nieuwe banden met een nokhoogte van 16mm. Deze hoge nokken kunnen zich snel in de baan graven. Daarom geeft de rijder gedoseerd gas. Dat blijkt uiteindelijk iets te voorzichtig en eindigt de run net voorbij de 77 meter.

En dat de afstelling zwaar staat blijkt ook wanneer de run van Vampire tot nagenoeg dezelfde afstand komt. Eveneens met een prachtige run. Met bijna 10 liter inhoud heeft deze V8 van de Vampire veel potentie voor de winst.

De nieuwe Lets Try krijgt het vermogen niet lekker op de baan en de rijder moet flink corrigeren. Deze trekker heeft de nieuwste techniek waarmee die zich kan meten met de concurrentie. Maar dan moet alles wel op z’n plaats vallen. Ook bij Lambada komt het vermogen vandaag niet lekker op de baan.

Wanneer de motor van The Riddle start, klinkt het geluid van een agressieve V8. Net voor de sleepwagen slaat de motor even af. Met een grote sleutel draait het team de methanol even uit de motor en starten ze de motor opnieuw. Een snelle run volgt waarbij de kleine machine een mooie balans heeft. Daarmee zet de trekker voorlopig ook de verste afstand neer.

Bij de herkansing van de proeftrek zet deze Bobcat Jr weer een mooie run neer. Maar ondanks een kanon van een V8-motor haalt de trekker geen finaleplaats.

De motor van deze Backdraft loopt steeds beter en ook nu klinkt ie lekker. Dat brengt de trekker naar bijna 74 meter. En daar is het team heel blij mee. De techneuten blijven strijden om de techniek te verfijnen. En met resultaat.

Deze Moody Blue heeft de proeftrek in de 3,4 ton supersport-klasse. De achterwielen van de trekker schudden flink op en neer. De trekker lijkt in een te hoge versnelling te staan. De wedstrijdleiding besluit ook dat de sleepwagen een lichtere afstelling krijgt.

Deze Reny Mission Impossible heeft prachtige techniek. De Allison vliegtuigmotor heeft twee zogeheten pro chargers die met lucht worden aangedreven. De motor klinkt vandaag goed, maar de kleine machine kan zich niet meten met het V8 geweld.

Forza Fiat komt vandaag net te kort. Hoewel de trekker een prima prestatie neerzet komt de trekker in de finale bijna 2 meter te kort. Moody Blue gaat er met de winst vandoor.

De finalerun van Vampire begint goed en balans is fantastisch. Er komt veel snelheid in het trekker stevent af op de winst. Maar helaas breekt net op het laatst de zogeheten blowerbelt. Deze tandriem drijft de mechanische luchtpomp aan en wanneer deze breekt is het vermogen ineens weg. Toch komt de trekker tot ruim 93 meter. Maar is dit genoeg voor de winst in deze klasse?

De run van D’n Aerdvruter verloopt wild. De motor klinkt vanaf de start al niet lekker. De trekker begint flink te deinen en met een knal eindigt de run. De olietoevoer sneuvelt hierbij.

Ook de motor van de tweede rode trekker in deze superstock klasse klinkt niet lekker. Al vanaf de start pruttelt de motor van deze European Maid. Het geluid is zodanig dat je denkt: wanneer komt de knal. En daarmee lijken de Internationals vandaag geen geluk te hebben.

Dat wordt bevestigd door de run van Interaction 2.0. Bij deze International ontstaat er aan het eind van de run een klein brandje. Dat wordt eerst niet opgemerkt. Rijder Bram Kools: "We zijn aardig aan het tobben geweest, maar we denken dat we het probleem gevonden hebben".

De motor van deze Newborn Deere klinkt wel lekker. En met een snelle run raast de trekker over de baan en brengt ie het tot ruim 99 meter.

En het wordt bijna voorspelbaar. Want deze Maximum Risk bereikt met ruim 97 meter dan wel een nette afstand, maar die was ongekend wild. Rijder Rob van der Waal besluit het gas er toch op te houden. De trekker is er wonderlijk zonder schade vanaf gekomen.

Hurricane rijdt met nieuwe banden en dat geeft de eerste run een fantastisch resultaat. De trekker komt even moeilijk op gang, maar al snel vindt het nieuwe rubber grip en komt er een flinke snelheid in de run. En veel snelheid geeft een goeie kans op een verre afstand. De trekker komt ruim voorbij de full pull-lijn.

Green Gangster Deere zet de laatste run neer in deze superstock-klasse. En hoewel dit een nette run is, komt de John Deere bij lange na niet aan de afstand van de Fendt. Met dit resultaat zorgt rijder Roan Zeinstra er ook voor dat hun andere trekker, Newborne Deere, buiten de finale raakt.

In de finale van de Modified-klasse zet Seaside Affair de eerste afstand neer; ruim 98 meter. Met grote tevredenheid van de rijder die nog al rijdend zijn vuist omhoog steekt. Maar is deze afstand genoeg voor de winst?

De drie V8-motoren van Uncle Duck krijgen flink de sporen. Dat geeft een mooie balans in de trekker en kaarsrecht stevent de trekker op de full pull lijn af. Op ruim 105 meter komt de run tot een eind. Tot voor kort had de trekker problemen met de koerstvastheid. Dat lijkt nu verholpen.

Belazerus 3 Big Toy heeft een wilde run in de 3,6 ton supersport klasse. Dit corrigeren kost snelheid en daardoor kom je ook minder ver. De run strandt net voor de 94 meter. De winst in deze klasse gaat naar Blue Tiger met ruim 105 meter.

De run van Radical Roughneck eindigt abrupt met een knal. Het klinkt als een flinke schade en dat blijkt even later ook zo te zijn. Drie drijfstangen kwamen door het blok naar buiten. Daarmee vond ook de motorolie een weg naar buiten en dit resulteert in een grote plas op de baan.

Deze Whispering Giant mag als laatste in de finale van de Modified-klasse zijn krachten meten. De enigste trekker van deze klasse met turbinemotoren kan soms voor verassingen zorgen. En dat doet ie ook vandaag. De trekker vind grip op de baan en met een mooie balans raast de trekker naar de full pull lijn.

Deze Appy Power blijft net binnen de lijn. Ondanks het corrigeren zet de trekker uiteindelijk een derde afstand neer. Full pulls zijn er niet in deze klasse.

De rijder van Hot Stuff moet flink corrigeren om binnen de lijn te blijven. Daarmee krijgt de sleepwagen een flinke ruk en zwaait de achterkant van de sleepwagen naast de baan. Dit gaat zo heftig dat ie vast komt te zitten op de betonnen vangrail naar de baan. Het kostte enig tijd om hem met een shovel en kraan weer los te krijgen. Gelukkig raakte niemand gewond, al was het wel even schrikken.

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Tractorpulling Oudenhoorn: strijd om de eerste punten

Op Hemelvaartsdag streden de Grand Nationals om de eerste punten op Tractorpulling Oudenhoorn. TREKKER doet verslag.
Afbeelding artikel

Duitse tractorpuller-kampioen Shackleton terug in Nederland

De Duitse tractorpuller-kampioen Shackleton keert terug op de Nederlandse banen, met Nederlandse teamchef en Duitse teamleden.
Afbeelding artikel

Zo bouwt team Steel 2 Steal zijn nieuwe tractorpuller

Tractorpullingteam Steel 2 Steal bouwt een tractorpuller die met niets te vergelijken is wat nu op de baan staat. TREKKER kijkt...
Beheer
WP Admin